PANEUROPSKA UNIJA, 16.11.2017.

Početna stranica | Zastupnica Maletić na međunarodnoj konferenciji Crnogorske paneuropske unije (CPEU)

Fill 3 Copy 6PANEUROPSKA UNIJA, 16.11.2017.

Zastupnica Maletić na međunarodnoj konferenciji Crnogorske paneuropske unije (CPEU)

Zastupnica Ivana Maletić sudjelovala je na međunarodnoj konferenciji Crnogorske paneuropske unije (CPEU) naziva “Za Europu: komuniciranje europskih integracija između članica EU-a i država proširenja” u Podgorici gdje je održala predavanje o europskim vrijednostima i europeizaciji Jugoistočne Europe, o koracima pristupanja Crne Gore u EU te na primjeru i iskustvu Hrvatske prilikom ulaska u članstvo objasnila ključne izazove i prepreke.

Zastupnica Maletić tom je prilikom istaknula: “Sigurna sam da će se proces pristupanja u sljedećem razdoblju intenzivirati, te poruke dolaze od predsjednika Europske komisije. Proces će biti jasniji i konkretniji, neće biti skrivenih razmišljanja o mogućim političkim blokiranjima država koje uspješno ispunjavaju jasno postavljena mjerila. Država koja uspješno zatvori poglavlja mora na kraju puta potpisati Ugovor o pristupanju i postati punopravna članica. Trenutno su najvažniji izazovi koji stoje pred Crnom Gorom u procesu ulaska u EU osiguranje vladavine prava, prava čovjeka i nacionalnih manjina, politički pluralizam te provedba reformi poput depolitizacije i ubrzanja pravosuđa, povećanje učinkovitosti javne uprave, razvoj tržišta, borba protiv korupcije i slično.

Na pitanje smatra li da je nova strategija prema kojoj bi Srbija i Crna Gora pristupale EU “u paketu” dobra ili bi individualni pristup bio bolje rješenje, zastupnica je odgovorila: „Nisam za pristup „u paketu“ ako bi to značilo da država koja ispuni sve kriterije čeka onu koja zaostaje. Paket može biti jedino u smislu zajedničkog napretka i sinergije, ali onaj tko ispuni kriterije treba imati otvorena vrata neovisno o napretku drugog.“

Na konferenciji su sudjelovali predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire, predsjednik Hrvatske paneuropske unije (HPEU) akademik Mislav Ježić, ambasador Europske unije u Crnoj Gori Avio Orav, glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije Pavo Barišić, predsjednica Crnogorske paneuropske unije Gordana Đurović, predstavnici mladeži HPEU te brojni drugi.

 

 

Pročitajte više OVDJE.

 

 

naslovnica
I’M listopad 2018.

Posebno izdanje informativnog mjesečnika Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
naslovnica
I’M listopad 2018.

Posebno izdanje informativnog mjesečnika Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE