PANEUROPSKA UNIJA, 16.11.2017.

Početna stranica | Zastupnica Maletić na međunarodnoj konferenciji Crnogorske paneuropske unije (CPEU)

Fill 3 Copy 6PANEUROPSKA UNIJA, 16.11.2017.

Zastupnica Maletić na međunarodnoj konferenciji Crnogorske paneuropske unije (CPEU)

Zastupnica Ivana Maletić sudjelovala je na međunarodnoj konferenciji Crnogorske paneuropske unije (CPEU) naziva “Za Europu: komuniciranje europskih integracija između članica EU-a i država proširenja” u Podgorici gdje je održala predavanje o europskim vrijednostima i europeizaciji Jugoistočne Europe, o koracima pristupanja Crne Gore u EU te na primjeru i iskustvu Hrvatske prilikom ulaska u članstvo objasnila ključne izazove i prepreke.

Zastupnica Maletić tom je prilikom istaknula: “Sigurna sam da će se proces pristupanja u sljedećem razdoblju intenzivirati, te poruke dolaze od predsjednika Europske komisije. Proces će biti jasniji i konkretniji, neće biti skrivenih razmišljanja o mogućim političkim blokiranjima država koje uspješno ispunjavaju jasno postavljena mjerila. Država koja uspješno zatvori poglavlja mora na kraju puta potpisati Ugovor o pristupanju i postati punopravna članica. Trenutno su najvažniji izazovi koji stoje pred Crnom Gorom u procesu ulaska u EU osiguranje vladavine prava, prava čovjeka i nacionalnih manjina, politički pluralizam te provedba reformi poput depolitizacije i ubrzanja pravosuđa, povećanje učinkovitosti javne uprave, razvoj tržišta, borba protiv korupcije i slično.

Na pitanje smatra li da je nova strategija prema kojoj bi Srbija i Crna Gora pristupale EU “u paketu” dobra ili bi individualni pristup bio bolje rješenje, zastupnica je odgovorila: „Nisam za pristup „u paketu“ ako bi to značilo da država koja ispuni sve kriterije čeka onu koja zaostaje. Paket može biti jedino u smislu zajedničkog napretka i sinergije, ali onaj tko ispuni kriterije treba imati otvorena vrata neovisno o napretku drugog.“

Na konferenciji su sudjelovali predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire, predsjednik Hrvatske paneuropske unije (HPEU) akademik Mislav Ježić, ambasador Europske unije u Crnoj Gori Avio Orav, glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije Pavo Barišić, predsjednica Crnogorske paneuropske unije Gordana Đurović, predstavnici mladeži HPEU te brojni drugi.

 

 

Pročitajte više OVDJE.

 

 

screen-shot-2018-07-25-at-12-50-57
I’M srpanj 2018.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
screen-shot-2018-07-25-at-12-50-57
I’M srpanj 2018.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE