WIFI4EU, 21.03.2018.

Početna stranica | WiFi4EU – Otvorene registracije za projekte uspostavljanja besplatnih Wi-Fi mreža

Fill 3 Copy 6WIFI4EU, 21.03.2018.

WiFi4EU – Otvorene registracije za projekte uspostavljanja besplatnih Wi-Fi mreža

U svrhu promocije besplatne Wi-Fi povezanosti građana i posjetitelja u javnim prostorima (poput knjižnica, muzeja, bolnica, trgova ili parkova) širom Europe, Europska komisija pokrenula je program WiFi4EU. Riječ je o inicijativi koju je u svom govoru o stanju Unije u rujnu 2016. najavio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Program je uspostavljen u okviru CEF Telekoma, Instrumenta za povezivanje Europe (engl. The Connecting Europe Facility) koji olakšava prekograničnu interakciju između javnih uprava, poduzeća i građana, implementirajući digitalne infrastrukture usluga i širokopojasne mreže. Cilj programa WiFi4EU je omogućiti općinama i gradovima kupnju i instalaciju najsuvremenije Wi-Fi opreme u središtima zajedničkog života, a ukupna alokacija iznosi 120 milijuna eura za razdoblje do 2019. godine (namijenjeno prijaviteljima iz država članica, Norveške i Islanda).

 

U utorak 20. ožujka 2018. pokrenut je internetski portal WiFi4EU, na koji se zainteresirane jedinice lokalne samouprave moraju registrirati kako bi mogle podnijeti svoju prijavu na poziv na dostavu projektnih prijedloga koji će se otvoriti 15. svibnja 2018. Prijavitelji će moći na natječaju podnijeti zahtjeve za prvi paket od 1000 vaučera WiFi4EU (svaki u vrijednosti od 15 tisuća eura). Kriterij za raspodjelu vaučera je redoslijed prijava – prvih tisuću prijavljenih dobiva 15 tisuća eura. Komisija će, uzimajući u obzir ravnomjernu geografsku zastupljenost, objaviti imena prvih 1000 općina koje će dobiti financiranje u okviru prvog poziva. Svaka država sudionica dobit će najmanje 15 vaučera.

 

Tijekom sljedeće dvije godine objavit će se joą četiri poziva na dostavu projektnih prijedloga, u okviru programa WiFi4EU. Mreže financirane programom WiFi4EU bit će besplatne, bez reklama i u njima se neće prikupljati osobni podaci korisnika. Financiranje će se odobriti samo onim mrežama koje ne udvostručavaju postojeće besplatne privatne ili javne mreže usporedive kvalitete na istim javnim mjestima. Troškove održavanja mreže snosit će sami prijavitelji.

 

Popis subjekata koji se mogu prijaviti dogovoren je sa svakom državom članicom i javno dostupan zainteresiranim stranama. U Republici Hrvatskoj u okviru prvog poziva na podnošenje prijava moći će se prijaviti jedinice lokalne samouprave koje se nalaze na ovom popisu. Svaki prijavitelj tijekom cijelog trajanja inicijative može iskoristiti samo jedan vaučer. Stoga se JLS kojima je u okviru jednog poziva na podnošenje prijava dodijeljen vaučer ne mogu prijaviti na naknadne pozive, a JLS koje su se prijavile, ali nisu dobile vaučer mogu ponovno pokušati u slučaju naknadnog poziva.

 

Prijavitelji se najprije trebaju registrirati na internetskom portalu WiFi4EU ispunjavanjem jednostavnog obrasca. Postupak registracije trajat će od 6 do 8 tjedana kako bi se općinama osiguralo dovoljno vremena za registraciju prije objave poziva. Na istome portalu moći će se registrirati i dobavljači, koji će moći naznačiti gdje (tj. u kojim državama i regijama) mogu pružati svoje usluge kako bi korisnici mogli na tom popisu pronaći informacije koje im trebaju za vlastitu nabavu. Prijavitelji će od 15. svibnja 2018. moći podnijeti svoju prijavu na istom portalu. Od prijavitelja se neće zahtijevati podnošenje tehničkog projekta ili dokumentacije o bežičnoj mreži koja će se instalirati. Također neće biti potrebne ni preliminarne procjene troąkova od dobavljača. Korisnici će se birati prema redoslijedu podnošenja (na temelju datuma i vremena podnošenja zahtjeva, a ne trenutka registracije). U okviru prvog poziva svakoj će se zemlji dodijeliti najmanje 15 vaučera (jedan vaučer vrijedi 15 000 EUR).

 

Korisnik se mora pobrinuti da oprema bude instalirana i da pristupna točka za bežični internet započne raditi u roku od godinu i pol od trenutka kada mu je dodijeljen vaučer. Korisnik stoga u tom razdoblju može definirati svoj projekt i odabrati poduzeće za instaliranje bežičnog interneta koje može dovršiti instalaciju. Svaki korisnik sklopit će ugovor s dobavljačem ili dobavljačima za instaliranje opreme za bežični internet po svojem izboru (u skladu s pravilima javne nabave). Komisija se neće uplitati u ugovorne odnose korisnika i njihovih dobavljača.

 

Više informacija o programu WiFi4EU možete pronaći u našem srpanjskom izdanju Informativnog mjesečnika I’M.

slika-zaslona-2018-12-19-u-14-11-25
I’M studeni / prosinac 2018.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
slika-zaslona-2018-12-19-u-14-11-25
I’M studeni / prosinac 2018.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE