ZAGREB, 16.02.2018.

Početna stranica | Sastanak sa predstavnicima Hrvatske gaming industrije

Fill 3 Copy 6ZAGREB, 16.02.2018.

Sastanak sa predstavnicima Hrvatske gaming industrije

Zastupnica Maletić održala je u petak 16.02. sastanak sa predstavnicima Hrvatske gaming industrije u Zagrebu. Na sastanku je sudjelovao predstavnik hrvatskog klastera gaming industrije Andrej Kovačević, predstavnik gaming tvrtke Inter-corona Mario Mihoković, vlasnik REBOOT časopisa i organizator najvećeg gaming sajma u ovom dijelu EU Damir Đurović te predstavnik i direktor razvojne agencije SIMORA d.o.o. Mario Čelan.

Globalni prihodi gaming industrije za 2017. se procjenjuju na 116 milijardi USD, godišnja stopa rasta od 8-10% nije bila pod utjecajem globalne ekonomske krize, a projekcija globalnih prohoda do 2020. je 143 milijarde USD. Prvi sistematizirani uvid u stanje gaming industrije u Hrvatskoj pružio je Ekonomski institut u Zagrebu koji je 2015. godine proveo „Mapiranje kreativnih i kulturnih industrija u Republici Hrvatskoj“. Mapiranje je pokazalo kako u Hrvatskoj tada posluje desetak trgovačkih društava specijaliziranih za proizvodnju računalnih i video igara, a riječ je, uglavnom, o mikro i malim poduzećima. Mapiranje je također utvrdilo i pokazatelje prosječnih stopa rasta u razdoblju od 2009. do 2013. godine (prema Poslovnoj Hrvatskoj), a prema kojima je vidljiv rast broja zaposlenih od 31,6% godišnje, prosječni rast ukupnih godišnjih prihoda od 50,4% godišnje te rast izvoza prosječno za 58,4% godišnje.

Zastupnica Maletić je s predstavnicima raspravljala o položaju i utjecaju gaming industrije u Hrvatskoj i svijetu, utjecaju ove vrste industrije na cjelokupno gospodarstvo Hrvatske, problemi s kojima se hrvatska gaming industrija susreće na nacionalnoj, ali i na svjetskoj razini kao i mogućnosti za rast i rješenja za ostvarenje potencijala. Predstavnici gaming industrije u Hrvatskoj su istaknuli da, iako je hrvatska industrija videoigara mlada, sigurni su da se mogu ravnopravno i vrlo suvereno natjecati s drugim europskim državama i biti bolji od njih. Kao ključne probleme naveli su neusklađen prijedlog novog Zakona o audiovizualnim djelatnostima sa potrebama gaming industrije te nedostatak podrške za zajedničko predstavljanje gaming industrije na velikim svjetskim događanjima. Posebno su istaknuli nedostatak akademskog programa te su tom prilikom ukratko predstavili inicijativu koja je pokrenuta s nekoliko fakulteta u Hrvatskoj (ADU, ALU, FER, FOI) na uvrštavanju obrazovnih programa usmjerenih na poduzetničke djelatnosti potrebne za proizvodnju računalnih igara koji će pridonijeti obrazovanju i osposobljavanju stručnjaka u skladu sa specifičnim potrebama.

Predstavnici gaming industrije u Hrvatskoj su istaknuli da, iako je hrvatska industrija videoigara mlada, sigurni su da se mogu ravnopravno i vrlo suvereno natjecati s drugim europskim državama i biti bolji od njih.

 

 

 

slika-zaslona-2018-12-19-u-14-11-25
I’M studeni / prosinac 2018.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
slika-zaslona-2018-12-19-u-14-11-25
I’M studeni / prosinac 2018.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE