PREDAVANJE, 21.02.2019.

Početna stranica | Predavanje zastupnice Maletić u hrvatskom Veleposlanstvu u Berlinu

Fill 3 Copy 6PREDAVANJE, 21.02.2019.

Predavanje zastupnice Maletić u hrvatskom Veleposlanstvu u Berlinu

Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić u četvrtak, 21.02. održala je na poziv Savjetnika Vlade RH za Hrvate izvan Rpublike Hrvatske Ivana Karla Stipića u hrvatskom Veleposlanstvu u Berlinu predavanje o radu Europskog parlamenta, povlačenju sredstava iz fondova EU-a te o prilikama i izazovima financiranja projekata u prijedlogu novog višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021.-2027.

Zastupnica Maletić predstavila je glavna obilježja rada institucija Europske unije, njihovih nadležnosti s posebnim osvrtom na rad Europskog parlamenta. Osvrnula se i na projekcije provedenog istraživanja po kojem pada broj zastupnika EPP i S&D te je naglasila kako je važno na ovim izborima birati stranke koje razumiju EU politike i osiguravaju Hrvatskoj aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka i dobro pozicioniranje u EU. “Uz kvalitetan i zajednički rad na povećanju vidljivosti važnosti i načina rada te donošenja odluka u Europskom parlamentu možemo zajedno promijeniti ove početne projekcije promjena u sastavu i brojnosti pojedinih političkih opcija”, istaknula je zastupnica.

Također, zastupnica se osvrnula i na glavni strateški dokument “Europa 2020” koji u središtu ima pametan, održiv i uključiv rast istaknuvši njegove glavne ciljeve i prioritete kao što su zapošljavanje, inovacije, obnovljivi izvori energije, siromaštvo i obrazovanje.

Govoreći o kohezijskoj politici, njenim instrumentima i alokacijama po ESI fondovima u razdoblju 2014-2020 zastupnica je navela planove u 2019. za operativni program konkurentnosti i kohezije, programe ruralnog razvoja i učinkovitih ljudskih potencijala.

O izazovima i prijedlogu novog VFO-a zastupnica Maletić kazala je kako prijedlogom Komisija predviđa s jedne strane smanjenje sredstava za kohezijsku i zajedničku poljoprivrednu politiku te ruralni razvoj (tzv. tradicionalne europske politike), kojima se ostvaruje temeljni cilj ujednačenog razvoja Unije, dok se s druge povećavaju sredstva za programe konkurentnosti, koje u najvećoj mjeri koriste razvijene države članice, te nove politike poput obrambene, sigurnosne ili migracijske. Osim toga, smanjuju se primjerice i sredstva za Europski socijalni fond, i to za 7 %, što opet ide na štetu manje razvijenim članicama, uključujući i Hrvatsku. “Europski parlament snažno se usprotivio ovakvom prijedlogu te predložio proračun u kojemu će se uz nove izazove barem u jednakoj mjeri kao i dosad financirati i tradicionalne europske politike”, navela je zastupnica na predavanju.

Nakon prezentacije sudionici su postavljali pitanja te su zajedno proveli više od sat vremena u ugodnom razgovoru o mogućnostima financiranja projekata na kojima rade, važnosti povezivanja Hrvatske s iseljenicima i stvaranja uvjeta za njihov povratak u Hrvatsku koju neizmjerno vole i spremni su sve napraviti kako bi pomogli što brži ekonomski rast i razvoj.

 

Cijelu prezentaciju možete pronaći na poveznici: https://issuu.com/ivanamaletic/docs/prezentacija_berlin.pptx 

 

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE