KONFERENCIJA, 09.10.2018.

Početna stranica | Powering Europe – Delivering Growth post 2020

Fill 3 Copy 6KONFERENCIJA, 09.10.2018.

Powering Europe – Delivering Growth post 2020

Na konferenciji ‘Powering Europe – Delivering Growth post 2020’, održanoj 9. listopada u Bruxellesu u sklopu ovogodišnjeg Otvorenog tjedna gradova i regija, zastupnica Maletić održala je prezentaciju na temu novog prijedloga Komisije za Višegodišnji financijski okvir te utjecaj istog na budućnost kohezijske politike u kojoj je naglasila sljedeće:

1.Rezanjem sredstava kohezijske politike za 10% i Kohezijskog fonda za 46% s jedne strane, a povećanjem sredstava za Horizon, Erasmus +, COSME i druge programe konkurentnosti s druge, dajemo više prilika konkurentnijim i najrazvijenijim državama, a manje prilika manje razvijenim državama. Naš cilj nije povećanje razlika u razvijenosti nego obrnuto. Nikako ne možemo podržati Europski proračun kojim se produbljuju razlike među državama članicama.

2.Uz smanjenje kohezijske politike otvara se mogućnost jednostavnog prebacivanja sredstava iz kohezijske politike u druge instrumente poput InvestEU programa, Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), Horizona. Postavlja se pitanje zašto? Zašto se ne omogućuje obrnuto – prenošenje sredstava iz tih programa u kohezijsku politiku i tako njeno povećanje i jačanje. Odgovor je jednostavan, želi se pokazati da nam kohezijska politika nije potrebna. Na to nikako ne pristajemo. Zašto smo olakšali provedbu ovih programa, a kohezijska politika je i dalje komplicirana pa su države motivirane prebaciti sredstva u druge instrumente?

3.U prijedlogu novog proračuna je i program podrške provedbi reformi vrijedan 25 milijardi eura. Kohezijska politika se smanjuje za 46 milijardi eura. Zašto bismo i dalje iz kohezijske politike financirali provedbu reformi kad imamo ovaj novi program? Prema prijedlogu Komisije na svakom koraku režemo dodatno kohezijsku politiku i usmjeravamo je na područja drugih programa. To zaista nema smisla.

4.Moramo osigurati pojednostavljenje pravila i veću fleksibilnost, a ne postavljati dodatne uvjete i komplicirati provedbu kohezijske politike. Zašto bi EU fondovi bili blokirani, ako nešto nije odrađeno dobro na nacionalnoj razini? Zašto zaustaviti financiranje poduzetnika, mladih i udruga, ako država ne uspijeva zadržati deficit u zadanim granicama ili ako ne funkcionira pravosuđe. Postoje drugi mehanizmi kojima se osigurava provođenje zajedničkih pravila. Zašto bi se sve prelamalo na kohezijskoj politici i odgovor na sve bilo blokiranje EU sredstava? Time nećemo ništa postići osim dodatno zaustaviti razvojne mogućnosti država za koje je to najvažnije;

5.Govorimo o pojednostavljenju, a Komisija predlaže 85 indikatora pokazatelja uspješnosti za novo razdoblje što je skoro duplo više nego u tekućem financijskom razdoblju. Predlaže i izvještavanje o provedbi indikatora svaka dva mjeseca (trenutno je jednom godišnje). Sustav se samo dodatno nepotrebno komplicira i usporava te gubi fleksibilnost.

 

“Moramo se zajedno boriti za snažnu i jednostavnu provedbu kohezijsku politiku. Prijedlog Komisije to nije – kohezijska politika se smanjuje i uz to postaje izvor financiranja za sve ostale programe Unije umjesto obrnuto. Tome ćemo se u Europskom parlamentu oštro protiviti. Nadamo se podršci država članica i da će na kraju naši prijedlozi uz potporu Vijeća biti većinski”, zaključila je zastupnica Maletić.

 

Prezentaciju možete pronaći na ovom linku.

 

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE