SVEUČILIŠTE U RIJECI, 18.02.2019.

Početna stranica | Posjet rektoratu Sveučilišta u Rijeci

Fill 3 Copy 6SVEUČILIŠTE U RIJECI, 18.02.2019.

Posjet rektoratu Sveučilišta u Rijeci

Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić 18. veljače sastala se u rektoratu Sveučilišta u Rijeci s članovima Uprave Sveučilišta. Na sastanku sa zastupnicom bili su rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, prorektor za financije i poslovanje prof. dr. sc. Davor Vašiček, prorektorica za studije i studente prof. dr. sc. Sanja Barić, prorektorica za informatizaciju i organizaciju prof. dr. sc. Senka Maćešić te predstavnice Centra za EU projekte Sveučilišta u Rijeci. Osim buduće financijske perspektive, dosad ostvarenih projekata Sveučilišta te izazova s kojima su se susreli u njihovoj pripremi i provedbi, tema razgovora bile su i mogućnosti financiranja novih projekata iz područja znanosti i obrazovanja do kraja ove te u sljedećoj financijskoj perspektivi 2021. – 2027.

Prema podacima Udruge gradova Republike Hrvatske iz 2018., Sveučilište u Rijeci jedno je od najuspješnijih hrvatskih sveučilišta u povlačenju sredstava iz EU fondova, a posebno su uspješni Pomorski i Medicinski fakultet. Prema istim podacima, u kategoriji korisnik državnog proračuna i prema odrednici „nositelj projekata“, Sveučilište u Rijeci zauzelo je prvo mjesto ljestvice u Primorsko-goranskoj županiji sa dobivenih 48,1 milijuna eura iz strukturnih fondova EU-a, dok je na razini države zauzelo zavidno šesto mjesto.

Zastupnica Maletić na sastanku je posebno istaknula kako će u idućoj perspektivi biti povećana sredstva za program Obzor 2020. za istraživanje i inovacije te program Erasmus+ za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport.  Uz to naglasila je koliko je važno da Sveučilište sudjeluje u definiraju prioriteta u operativnim programima za novo proračunsko razdoblje: „Kako bismo u idućoj financijskoj perspektivi efikasnije iskoristili novih preo 10 milijardi eura koje će nam biti na raspolaganju u okviru EU fondova, važno je da već sada počnemo definirati operativne programe za to razdoblje, a u definiranje pojedinih prioriteta uključimo sve zainteresirane dionike, od znanstvenika i poduzetnika, do civilnog društva i drugih korisnika EU fondova. Riječko sveučilište koje iza sebe već ima niz uspješnih projekata poput novog studentskog doma trebalo bi sastaviti popis već pripremljenih projekata te projektnih ideja u pripremi pa se s takvim popisom izravno obratiti nadležnom Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a. Važno je da se do 2020. i u sedam godina nakon financiraju takvi projekti koji će izravno doprinositi hrvatskom gospodarskom rastu i konkurentnosti, a čije će doborobiti osjetiti šira javnost, posebno mladi.“

Više o susretu možete pročitati  na slijedećem linku: https://byt.ly/2txZ8rK

 

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE