PANEL RASPRAVA, 15.02.2019.

Početna stranica | Panel rasprava „Mogu li se napraviti novi iskoraci glede povlačenja i ulaganja EU fondova“

Fill 3 Copy 6PANEL RASPRAVA, 15.02.2019.

Panel rasprava „Mogu li se napraviti novi iskoraci glede povlačenja i ulaganja EU fondova“

U okviru sveučilišnog interdisciplinarnog poslijediplomskog specijalističkog studija „Priprema i provedba EU projekata“ zastupnica Maletić sudjelovala je na raspravi s dr. sc. Jakšom Puljizom, predstojnikom Odjela za europske integracije na Institutu za razvoj i međunarodne odnose, na temu „Mogu li se napraviti novi iskoraci glede povlačenja i ulaganja EU fondova?“. Panelisti su odgovarali na pitanja sudionika vezana uz iskorištavanje sredstava iz europskih fondova, novom višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027.

Odgovarajući na pitanje zašto se Hrvatska nalazi na začelju iskorištenosti europskih fondova, zastupnica je naglasila kako podaci pokazuju da je do kraja 2018. ugovoreno 57,5 %, a isplaćeno 21,5 %, odnosno 1,98 milijardi eura od ukupno dostupnih 10,7 milijardi eura i kako mi ne bježimo od te činjenice, ali isto tako se moraju pogledati sve ostale okolnosti naših rezultata. „Krajem 2015. imali smo ugovoreno 2 posto sredstava, a samo tri godine kasnije smo skočili na 62 %“, naglasila je zastupnica. Najveći nedostatak su administrativni kapaciteti, uz sve ostalo – neriješeni imovinsko-pravni odnosi, sporo donošenje odluka, veliki broj neriješenih pravosudnih predmeta, komplicirane i spore procedure javne nabave i slično. Ključno je ulaganje u obrazovanje i usavršavanje stručnjaka, a potrebno je uključiti što veći broj ljudi jer samo povećanjem sposobnosti na svim razinama od krajnjih korisnika do provedbenih i upravljačkih tijela možemo podići razinu i brzinu korištenja ne samo europskih fondova nego i drugih brojnih programa dostupnih na razini EU-a.“.

Govoreći o izazovima u provedbi EU projekata zastupnica je istaknula: „Korisnici imaju puno problema u provedbi projekata, od primjene procedura javne nabave, do velikog rasta troškova zbog skoka cijena na tržištu, uputa provedbenih tijela koje se često razlikuju i slično. Važno je ulagati u edukaciju kadrova u ministarstvima i agencijama, ujednačiti pravila i upute, a u slučaju nepravilnosti zbog različitih uputa ne prebacivati odgovornost na krajnjeg korisnika nego iz proračuna nadoknaditi gubitak.“.

Zastupnica je naglasila kako je ključ za veću iskorištenost sredstava koja nas čekaju nakon 2020. upravo u prilagodbi prioriteta krajnjim korisnicima. Pristup odozgo prema dolje skroz je pogrešan i to je glavni razlog našeg početnog slabog povlačenja sredstava.

„Nakon 2020. godine očekuje nas više od 10 milijardi eura kao i u razdoblju 2014.-2020. Za tu omotnicu pripreme treba provoditi na način da se lokalne jedinice, poduzetnike, znanstvenike, mlade, neprofitne organizacije i ostale aktere pita što prepoznaju kao ključne razvojne prioritete. U budućim natječajima trebaju se moći prepoznati krajnji korisnici i kriteriji moraju odgovarati njihovim potrebama. To se može postići samo zajedničkim radom i kvalitetnim pripremama“,zaključila je zastupnica Maletić.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE