KONFERENCIJA, 22.09.2013.

Početna stranica | Održana konferencija o korištenju EU fondova u RH

Fill 3 Copy 6KONFERENCIJA, 22.09.2013.

Održana konferencija o korištenju EU fondova u RH

„Izazovi Korištenja EU fondova u Republici Hrvatskoj“ naziv je konferencije koje je u organizaciji ureda zastupnice HDZ-a u Europskom parlamentu Ivane Maletić održana, a u cilju upoznavanja hrvatske javnosti s izazovima s kojima se države članice suočavaju tijekom procesa priprema i korištenja EU fondova.

Konferenciji su nazočili brojni predstavnici jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ministarstava i drugih tijela državne uprave, agencija, neprofitnih organizacija i privatnog sektora.

Foto galeriju pogledajte OVDJE.

Predstavnica Europske komisije gđa. Sabine Germe koja je pratila pripreme Republike Hrvatske i tijekom pristupnog razdoblja istaknula je važnost priprema strateških dokumenata za razdoblje 2014.-2020. u suradnji s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, znanstvenim institucijama, neprofitnim organizacijama, poduzetnicima i svim ostalim zainteresiranima jer je jedno od glavnih načela Kohezijske politike partnerstvo. Nadalje, u novoj perspektivi, kao preduvjet korištenja EU fondova od 2016. godine zadana je pametna specijalizacija u čijim je temeljima definiranje prioriteta zajedno, kroz partnerstvo i suradnju, a nikako odozgo prema dolje. Nedostatak otvorenosti i partnerskih konzultacija jedna je od slabosti sustava u Republici Hrvatskoj.

O konceptu, evoluciji i izazovima Kohezijske politike EU govorio je prof. Mojmir Mrak s Ekonomskog fakulteta u Ljubljani. Ukazao je na važnost i financijsku izdašnost Kohezijske politike te na važnost pravovremene pripreme projekata.

Zastupnica u Europskom parlamentu gđa. Ivana Maletić pokazala je kolika je financijska omotnica za Republiku Hrvatsku te je dala usporedbu sa dosadašnjim ulaganjima iz državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne i područne regionalne samouprave koja su manja od godišnjih dodjela iz EU fondova. Istaknula je važnost pokretanja hitnih ozbiljnih investicija u pripremu projekata. Za iskoristiti 8,1 milijardu eura potrebno je imati pripremljeno i u provedbi 16,2 milijardi eura. Priprema projekata iznosi otprilike 3% do 5% vrijednosti projekta što znači da bi Vlada Republike Hrvatske trebala uložiti preko 800 milijuna eura u pripremu projekata, a oni se hvale sa 120 milijuna kuna i naglašavaju da i to ne uspijevaju potrošiti na pripremu projekata.

Priprema strateških dokumenata koji su osnova za korištenje EU fondova, pametna specijalizacija regija kao ex-ante preduvjet, te intenzivno uključivanje jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u apsorpciju fondova, kao i izazovi predfinanciranja i sufinanciranja projekata u jedinicama slabijeg fiskalnog kapaciteta, za neprofitni sektor, za poljoprivrednike bile su teme drugog dijela konferencije na kojem su g. Peter Wostner, tajnik u Ministarstvu ekonomskog razvoja i tehnologije Republike Slovenije, i g. Armands Eberhards, čelnik Upravljačkog tijela za EU fondove Republike Latvije prezentirali iskustva svojih država. Poruka je jasna: središnja država mora pronaći mehanizme predfinanciranja i sufinanciranja projekata, a u fazi prije – u fazi pripreme projekata, financijski i administrativno pomoći osobito jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave niskog fiskalnog kapaciteta.

Strateški i operativni dokumenti Republike Hrvtske za korištenje EU fondova iz perspektive 2014.-2020. još su u izradi, što predstavlja značajno ograničenje za potencijalne korisnike koji pripremaju projektne prijedloge, ali nemaju pravnu i proceduralnu sigurnost zbog nepostojanja nacionalnih okvira, istaknuto je na konferenciji. Latvija je svoje strateške dokumente za novu perspektivu izradila i već predala Europskoj komisiji, te potpuno spremno dočekuje svoju financijsku omotnicu 2014.-2020. koju već inercijom planira maksimalno iskoristiti za razvojne projekte. S korištenjem sredstava kreću odmah 1.1.2014.

Primjere zanimljivih projekata financiranih iz EU fondova u državama članicama predstavila je gđa. Marija Tufekčić.

Glavne poruke s Konferencije za uspješno korištenje EU fondova jesu da je neophodno: • Definirati nacionalne strateške prioritete • Strateške dokumente za EU fondove temeljiti na nacionalnim strateškim prioritetima (Partnerski sporazum 2014-2020, Nacionalni strateški referentni okvir, Operativni programi) • Sve strateške dokumente pripremati u suradnji sa svim zainteresiranim stranama i otvoreno • Dati jasne smjernice lokalnim i područnim (regionalnim) jedinicama kakvi i koji se projekti od njih očekuju • Uložiti u pripremu projekata (800 milijuna eura potrebno uložiti u pripremu 16 milijardi eura projekata) i podržati lokalnu i regionalnu (područnu) samoupravu jer im je fiskalni kapacitet mal • Graditi administrativne kapacitete i znanje o upravljanju EU fondovima unutar svih sudionika kako bi se implementacija temeljila na načelima dobrog financijskog upravljanja.

Nesnalaženje Vlade i nerad danas vidjet će se za tri godine kada se budu oduzimala sredstva. Naš cilj je uspješno korištenje EU fondova u Republici Hrvatskoj i zato nećemo prestati inzistirati na tome da Vlada gradi administrativne kapacitete u sustavu i hitno započne s intenzivnim i financijski izdašnim ulaganjima u pripremu projekata.

Aktualnost tema privukla je oko 300 sudionika iz cijele Hrvatske na konferenciju u organizaciji Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić.

Ured nastavlja sa svojim aktivnostima i u Briselu će 2.10. u zgradi Parlamenta biti održana prezentacija Hrvatske kroz bogatstvo čistim i pitkim izvorskim vodama. Odmah nakon toga u Zagrebu će 4.10. biti održana konferencija na temu Hrvatska – izvor pitke vode na kojoj će između ostalog biti prezentirane i mogućnosti korištenja EU fondova za projekte u području vodnog gospodarstva.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE