ERASMUS ZA MLADE PODUZETNIKE, 25.05.2016.

Početna stranica | NovostiEU | Zastupnica Maletić postala je ambasadorica za Erasmus za mlade poduzetnike

Fill 3 Copy 6ERASMUS ZA MLADE PODUZETNIKE, 25.05.2016.

Zastupnica Maletić postala je ambasadorica za Erasmus za mlade poduzetnike

U Europskom parlamentu u ponedjeljak 23. svibnja održan je radni sastanak na temu Erasmus za mlade poduzetnike (dalje u tekstu: EYE). Tema sastanka bila je upoznati sudionike s ključnim pojmovima Erasmusa za mlade poduzetnike i predstaviti primjere dobre prakse.

Prisutne je uvodnim govorom pozdravio glavni tajnik Eurochambresa Arnaldo Abruzzini koji je istaknuo ključne odrednice EYE-a te nužne preduvjete koji se moraju ispuniti u cilju učinkovitije provedbe programa, a to se prije svega odnosi na povećanje vidljivosti, poboljšanje komunikacije te jačanje principa partnerstva između nacionalnih kontakt točaka, poduzetnika, neprofitnih organizacija te ostalih sudionika uključenih u EYE program.

Prisutne je pozdravila i povjerenica za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike Elżbieta Bieńkowska koja je preporučila ovaj program svim potencijalnim novim poduzetnicima koji sudjelovanjem u programu dobivaju individualnu potporu i savjete o tome kako bolje upravljati svojim poduzećima i kako ih razvijati te svim iskusnim vlasnicima poduzeća jer se ovim programom nudi odlična prilika za razvijanje i širenje poslovanja te maksimalno ostvarenje potencijala.

Erasmus za mlade poduzetnike prekogranični je program razmjene koji pruža novim poduzetnicima priliku da uče od iskusnih poduzetnika koji posluju u drugim državama sudionicama ovog programa. Iskustva se razmjenjuju tijekom boravka koji može trajati od jednog do šest mjeseci kod iskusnog poduzetnika koji novom poduzetniku pomaže steći potrebne vještine za vođenje vlastitog poduzeća. Novi poduzetnik stječe znanja o vođenju poslova, surađuje s inozemnim partnerima i uči o novim tržištima. Boravak jednim dijelom financira Europska unija, ovisno o standardu države primateljice.

Iako sam naziv upućuje na mlade poduzetnike, naglasak se stavlja na nove poduzetnike, odnosno one koji nemaju poduzetničkog iskustva. Cilj ovoga programa jest pomoći novim poduzetnicima da izbjegnu početničke pogreške, razviju poduzetničke vještine, razmjene znanja i iskustva, steknu prilike za razvijanje kontakata i novih poslovnih odnosa širom Europe koji mogu izrazito doprinijeti poslovanju.

Otkada je program pokrenut u 2009., približno 8.000 poduzetnika (novih i postojećih) je sudjelovalo u 4.000 razmjena. Hrvatska gospodarska komora (HGK) zajedno s partnerima iz Europe sudjeluje u programu od 2012. godine kao posrednička organizacija odabrana od strane Europske komisije. HGK je lokalna kontakt točka i glavni kontakt kroz trajanje cijelog programa. Uloga HGK jest pružanje poslovne potpore poduzetnicima početnicima i iskusnim poduzetnicima iz država sudionica te potpora u umrežavanju i pronalaženju poslovne razmjene. Također, HGK pruža pomoć u pronalasku poduzetnika koji će se najviše poslovno podudarati s poduzetnikom početnikom/iskusnim poduzetnikom. Pomaže i u praktičnim segmentima kao što su pronalazak stanovanja, transport i osiguranje. HGK jedna je od četiri kontakt točke za EYE program u Republici Hrvatskoj. Ostale kontakt točke te nadležne osobe možete pronaći putem sljedeće poveznice.

Zastupnica Maletić redovito održava edukacije, konferencije, okrugle stolove s mladima kako bi im približila europske politike i mogućnosti koje EU daje mladima. Pokrenula je i edukaciju #mojeuprojekt na kojoj sudjeluje 105 mladih osoba koje uče o EU fondovima na praktičan način kroz pisanje projekata. Gorući problem u Republici Hrvatskoj je ogromna nezaposlenost mladih, te je zastupnica Maletić pozvala na utvrđivanje aktivnosti i mjera usklađenih s potrebama mladih jer moramo prestati mlade prilagođavati našim zamislima i početi raditi zajedno s mladima i u skladu s njihovim potrebama. Upravo radi toga, zastupnica je postala ambasadoricom Erasmusa za mlade poduzetnike u Republici Hrvatskoj.

”Cilj mi je utjecati na jačanje partnerstva na nacionalnoj razini, širenje informacija te poticanje uključivanja mladih u definiranje europskih i nacionalnih politika. Mladi imaju kreativnost i energiju, inovativni su i motivirani, zato su pokretači razvoja društva i moramo im pomoći da iskoriste sve mogućnosti koje im se kroz EU fondove i programe unije, poput Erasmusa, otvaraju”, naglasila je zastupnica Maletić.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE