Knowledge4Innovation, 22.11.2016.

Početna stranica | NovostiEU | Zastupnica Maletić domaćin 8. Europskog inovacijskog summita

Fill 3 Copy 6Knowledge4Innovation, 22.11.2016.

Zastupnica Maletić domaćin 8. Europskog inovacijskog summita

Zastupnica Ivana Maletić kao članica Predsjedništva Knowledge for Innovation (K4I) bila je domaćin 8. Europskog inovacijskog summita koji se od 14.-17. studenoga održao u Europskom parlamentu.

Knowledge4Innovation (K4I) je otvorena, neovisna, neprofitna platforma koja okuplja predstavnike regija, gradova, sveučilišta, istraživačkih organizacija, sindikata i think tankova, malih i srednjih poduzetnika te promovira inovacijske aktivnosti diljem Europe, a svake godine organizira Europski inovacijski summit.

Ovogodišnje rasprave vodile su se o srednjoročnom pregledu i politikama EU nakon 2020 – Europskom inovacijskom vijeću, strukturnim fondovima, STEM obrazovanju, budućoj generaciji poduzetnika i inovatora, novim modelima poduzetništva, učinku digitalizacije na društvo i cirkularnoj ekonomiji. Kako bi inovacije bile uspješne nemoguće ih je razvijati samo u laboratorijima, već u razvoj treba uključiti i korisnike. Zato je važna neometana i dobra komunikacija između znanosti i društva. Upravo zato ovogodišnji Summit održao se pod motom – Inovativna budućnost sada.

Zastupnica Maletić bila je domaćin dvaju događaja koja su okupila znanstvenike, poduzetnike, predstavnike industrije i kreatore politika: Cirkularna ekonomija i Ugljik kao dodana vrijednost za Europu.

„Jako sam sretna što smo i ove godine organizirali 8. Europski inovacijski summit koji je od iznimne važnosti za cijelu Europu. Od financijske krize 2008. – 2009. pokušavamo naći model kako bi se ojačao ekonomski rast u Europskoj uniji te EU pozicionirala kao globalni lider. Konstantno govorimo o pametnoj fiskalnoj konsolidaciji, ulaganjima, jačanju jedinstvenog tržišta i u sklopu njega o digitalnom tržištu, energetskoj uniji, bankarskoj uniji i slično. Sve su to bitni procesi za gospodarsko jačanje, ali bez novih ideja, kreativnosti i inovacija teško da se mogu postići značajniji i zapaženiji pomaci kakve priželjkujemo. Važnu ulogu u postizanju ekonomskog rasta zato može imati upravo cirkularna ekonomija. Na nama je zadatak potaknuti je na razini Europske unije ali i u svim državama članicama i ukazati kako je ulaganje u cirkularnu ekonomiju ulaganje u našu budućnost i održivi razvoj, a ne samo trošak. Imamo stroga fiskalna pravila, neujednačeno zakonodavstvo u državama članicama i puno različitih ograničenja koja su prepreka napretku provedbe cirkularne ekonomije u praksi i koja je potrebno otkloniti kao bismo otvorili put inovativnim rješenjima i rastu“, istaknula je u uvodnom govoru zastupnica Maletić.

Cirkularna ekonomija redefinira i modernizira gospodarstvo s ciljem postizanja održivosti – da proizvodi traju što duže. Danas je učinkovitost recikliranja uvjetovana sposobnošću razdvajanja materijala u pojedinačne visokokvalitetne elemente na ekološki učinkovit način. U idućih deset godina prioritet bi trebao biti izgradnja svijesti (u ekonomskom i ekološkom smislu) o važnosti odlaganja otpada i njegovog korištenje kao resursa u drugim sektorima.

Europska unija je ovisna o uvozu sirovina koje su ključne za temeljne industrijske aktivnosti, a cirkularna ekonomija mogla bi povećati učinkovitost potrošnje primarnih resursa te tako smanjiti ovisnost o uvozu, ali i očuvati izvore sirovina.

U srijedu, 16. studenog 2016. održan je radni ručak o ulozi ugljičnog dioksida u stvaranju dodatne vrijednosti za Europu kojem je zastupnica Maletić bila domaćin uz kolegicu Adinu-Ioanu Vălean (EPP, Rumunjska).

Korištenje CO2 kao alternativnog izvora za proizvodnju održivih materijala, kemikalija, goriva i pohrane obnovljivih izvora energije može biti strateški izbor kako bi se smanjilo korištenje fosilnih sirovina, ovisnost Europske unije o uvozu fosilnih sirovina, ali i pritisak na biomasu. Pretvorba CO2 može doprinijeti povećanju udjela energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije kao i sigurnosti energetske opskrbe kroz pohranu obnovljive energije.

Mnoge tvrtke već rade na razvoju tehnologije za pretvorbu CO2, a daljnji razvoj ove tehnologije može stvoriti niz mogućnosti za europsku kemijsku industriju.

„Tijekom ove rasprave jasno je istaknuto koliko je važno kreiranje ekosustava povoljnog za razvoj startupova i poticanje inovacija. Moramo biti puno brži i pri tome ne mislim samo na financije nego i na zakonodavni okvir. Komplicirana i zastarjela regulativa predstavlja problem, ali mi koji imamo ulogu zakonodavca trebamo je mijenjati i modernizirati na način da podržava inovacije. Jedan od naših prioriteta svakako je podizanje svijesti javnosti o važnosti i prednostima cirkularne ekonomije. Iz ove rasprave vidljivo je da tek radimo prve korake i da je još mnogo izazova ispred svih nas. Trebamo pronaći načine kako pomoći inovatorima. Trebamo biti na strani onih koji žele raditi i razumjeti ih jer u suprotnom nikada nećemo uspjeti. Zajedno trebamo stvoriti timove – kreatori politika, zakonodavci, istraživači, proizvođači i inovatori koji će zajednički stvarati propise koji potiču kreativnost, nove ideje, međusektorska povezivanja i nove poslovne modele. Nadam se da ćemo više raditi zajedno i tako doprinijeti razvoju nove Europe koja inspirira i vodi.“, zaključila je zastupnica Ivana Maletić.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE