PLENARNA, 15.01.2019.

Početna stranica | NovostiEU | Započeo trio Rumunjska-Finska-Hrvatska: Rumunjska 1. siječnja od Austrije preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 15.01.2019.

Započeo trio Rumunjska-Finska-Hrvatska: Rumunjska 1. siječnja od Austrije preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije

Pregled austrijskog predsjedanja

Od 1. srpnja do 31. prosinca 2018. Austrija je pod motom „Europa koja štiti”predsjedavala Vijećem Europske unije (EU). U programu austrijskog predsjedništva naglasak je stavljen na pitanja azila i migracija, zaštitu vanjskih granica, borbu protiv radikalizacije, terorizma i organiziranog kriminala, digitalnu sigurnost te zaštitu europskih vrijednosti. Od pristupanja EU-u 1995., ovo je bio treći put da Austrija predsjeda Vijećem EU-a (nakon 1998. i 2006.).

Povodom završetka austrijskog predsjedanja u Europskom je parlamentu 15. siječnja održana rasprava pod nazivom „Izjave Vijeća i Komisije – pregled austrijskog predsjedanja Vijećem“, na kojoj se Sebastian Kurz, austrijski kancelar, osvrnuo na postignute rezultate autrijskog predsjedanja.

Borba protiv ilegalnih migracija i sigurnost vanjskih granica

Kurz je naglasio kako je Austrija za vrijeme predsjedanja Vijećem uspjela ostvariti vrlo dobru suradnju s trećim državama, posebno s Egiptom: „Spašavanje izbjeglica na moru više se ne obavlja samo europskim brodovima, već takvo spašavanje u sve većoj mjeri preuzimaju i obalne straže Libije, Egipta i drugih afričkih država, koje ih vraćaju na obalu Sjeverne Afrike.  To je dovelo do toga da danas na taj način 95 % manje ljudi dolazi u Europu nego što je to bilo 2015. Ne samo da je smanjen broj dolazaka nego je uvelike smanjen i broj stradalih na Sredozemnom moru, a središnja ruta koja ide direktno prema Italiji praktički je zatvorena. Prošlih tjedana tako nije zabilježen gotovo niti jedan dolazak“.

Glede sigurnosti vanjskih granica, Kurz je kazao kako je dobivena suglasnost za jačanje Frontexa pa dodao: „Frontex će u budućnosti ne samo bolje koordinirati rad svih i surađivati sa svima, nego će i odrađivati najveći dio posla kada je riječ o sigurnosti vanjskih granica. I dalje ćemo se zalagati za njegovo kadrovsko, ali i proračunsko jačanje“.

Blagostanje, globalna tržišna konkurentnost i održivost EU-a

Prema riječima kancelara, Austrija je težište u svom presjedanju stavila na jačanje unutarnjeg digitalnog tržišta i mnogi su dosjei na tom području pozitivno zaključeni, primjerice u području kibernetičke sigurnosti ili radijskih frekvencija, ali i oporezivanja internetskih giganata.

Dodao je zatim kako je za snažnu i globalno konkuretnu Uniju potreban moderan proračun: „Iako sam u početku bio skeptičan prema prijedlogu Komisije, danas sam uvjeren da je to pravi prijedlog. U prosincu smo Rumunjskoj, kao novoj predsjedateljici Vijećem, uspjeli predati kompletni nacrt novog sedmogodišnjeg europskog proračuna“.

Kurz se zatim osvrnuo i na ekologiju i socijalna pitanja: „Za vrijeme svoga predsjedanja reducirali smo uporabu CO2za osobna i teška ekonomska vozila, a zabranili smo i određene plastike za jednokratnu upotrebu. Osim toga, ojačali smo zaštitu od različitih kancerogenih tvari na radnom mjestu te uspostavili posebnu europsku agenciju za zapošljavanje.“

Stabilnost u susjednim državama i dobrosusjedska politika EU-a

Austrijski kancelar posebno je u svom govoru naglasio napredak u odnosima s državama zapadnog Balkana: „Postigli smo velik napredak u približavanju tih država EU-u – otvorili smo dva poglavlja sa Srbijom, zatvorili jedno poglavlje sa Crnom Gorom te riješili problem imena Bivše jugoslavenske Republike Makedonije“.

Zatim se osvrnuo i na odnos s afričkim zemljama: „Na kongresu koji smo pred kraj našeg predsjedanja organizirali u Beču pokušali smo okupiti sve dionike zainteresirane za bolje odnose i suradnju s afričkim državama te smo razgovarali s potencijalnim investitorima. Poduzeli smo sve što smo mogli, kako na temelju bilateralnih sporazuma, tako i na temelju Fonda za pružanje uzajamne pomoći. Afrički partneri danas su puno spremniji u poslovnom smislu istupati prema Europi“.

Naposljetku je dodao i kako je Austrija ponovno aktivna u borbi protiv antisemitizma i anticionizma: „U Beču smo po prvi puta održali konferenciju sa svim židovskim općinama Europe na tu temu. U prosincu su zaključci s te konferencije uvršteni u zaključke Vijeća. EU ne smije tolerirati da se Židovke i Židovi više ne osjećaju sigurno u mnogim europskim zemljama“.

Na plenarnoj sjednici 15. siječnja sudjelovao je i Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, koji je naglasio kako je bilanca austrijskog predsjedanja Vijećem impresivna s obzirom na broj postignutih dogovora između Europskog parlamenta, Vijeća i Europske komisije: „Od ukupno 134 dosjea, postignuta su 73 politička suglasja s Europskim parlamentom te 61 dogovor na trijalozima. U usporedbi s prethodnim predsjedanjima Vijećem, ta je bilanca izvanredna“.

Iako austrijsko predsjedništvo smatra vrlo uspješnim i predsjedništvom koje u budućnosti može biti uzor, Juncker zamjera austrijskoj vladi negativnu orijentiranost prema Paktu o migracijama Ujedinjenih naroda. Međutim, bez obzira na to, istaknuo je učinkovitost austrijskog predsjedanja koje je dosljedno i jasno slijedilo liniju europskog jedinstva.

Rumunjska predstavila svoj program za predsjedanje Vijećem EU-a do 30. lipnja 2019.

Rumunjska je 15. siječnja 2019. službeno predstavila svoj program predsjedanja EU-om pod sloganom „Kohezija, zajednička europska vrijednost”. Ovo je prvi put da Rumunjska obnaša dužnost rotirajućeg predsjedanja Vijećem, a u tročlanoj rotirajućoj skupini (tzv. trio) s njom se nalaze Finska i Hrvatska. Dok predsjeda Vijećem, trio određuje dugoročne ciljeve i priprema zajednički program Vijeća za naredno razdoblje od 18 mjeseci. Na temelju tog programa sve tri zemlje onda pripremaju svoje detaljne šestomjesečne programe. Tako je rumunjsko predsjedanje zapravo označilo i početak priprema za predsjedanje Hrvatske za godinu dana.

Rumunjski program sastoji se od četiri glavna stupa:

1.Europa konvergencije– osigurati konvergenciju i koheziju za održiv i pošten razvoj za sve građane i države članice;

2.Sigurnija Europa– povećati koheziju među državama članicama;

3.Europa kao snažniji globalni akter – nastaviti na radu implementacije Globalne strategije;

4.Europa zajedničkih vrijednosti– promovirajući politike borbe protiv diskriminacije, poticanja jednakih mogućnosti za muškarce i žene te povećanje sudjelovanja građana u europskim debatama;

i temelji se na dva prioriteta:

– kohezijski paket za razdoblje nakon 2020.– nastojat će se stvoriti pravni okvir temeljen na ulaganjima, s ciljem poticanja gospodarskog i društvenog razvoja svih država članica i svih europskih regija. U skladu s time, namjerava se pojačati tempo pregovora u Vijeću EU-a o prijedlozima Europske komisije (posebno o CPR-u i Uredbi o Interregu), kako bi se osigurao kontinuitet i nesmetani prijelaz prema sljedećem programskom razdoblju. Kohezivna Europa zasniva se na dostupnosti jednakih mogućnosti za fizičke i pravne osobe u cijeloj EU;

– digitalna transformacija(razvojdigitalnih vještina i digitalne pismenosti) i umjetna inteligencija.

Osim toga, program je usmjeren i na:

– inovacije i istraživanja;

– jačanje mobilnosti unutar europskog jedinstvenog tržišta;

– područje zapadnog Balkana kao područje od strateškog interesa (razvoj odnosa EU-a s Turskom, ali i drugim susjednim zemljama poput Ukrajine, Moldavije i Gruzije);

– predsjedanje Rumunjske prema Strategiji EU-a za dunavsku regiju (listopad 2018. – listopad 2019.). U takvom dvostrukom predsjedavajućem položaju Rumunjska će nastaviti aktivno promicati dodanu vrijednost regionalne suradnje i razvoj kohezije kroz makroregionalne strategije, s naglaskom na Strategiju za dunavsku regiju. Rumunjsko predsjedništvo nastojat će olakšati usvajanje zaključaka Vijeća, temeljenih na izvješćima Komisije o provedbi makroregionalnih strategija. Predsjedništvo će također biti aktivno uključeno u proces revizije Akcijskog plana Strategije za dunavsku regiju;

– postavljanje temelja za razvoj teritorijalne agende EU-a;

– nastavak uspješnog rada prethodno predsjedavajuće Austrije u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda.

 

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found