PREDSJEDANJE EU, 17.01.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Započelo je Bugarsko predsjedanje EU pod motom „Zajedno smo jači“

Fill 3 Copy 6PREDSJEDANJE EU, 17.01.2018.

Započelo je Bugarsko predsjedanje EU pod motom „Zajedno smo jači“

Predsjedanje Vijećem Europske unije od Estonije je 1. siječnja preuzela Bugarska. Moto njihovog predsjedanja je “Zajedno smo jači”. Ciljevi Bugarske su jačanje zajedničkih inicijativa EU, zajedničko rješavanje problema sigurnosti, migracija, dogovor oko budućnosti Europe i mladih, jačanje kohezijske politike, solidarnosti i postavljanje jasne europske perspektive država Zapadnog Balkana.

Na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu 17. siječnja bugarski premijer Bojko Borisov predstavio je 4 prioriteta:

1.Budućnost Europe i mladih,

2.Nastavak europske integracije država Zapadnog Balkana,

3.Sigurnost i stabilnost,

4.Digitalna ekonomija.

 

Premijer Borisov naglasio je važnost postizanja dogovora država članica o raspodjeli imigranata i njihove integracije u društvo.

Za države Zapadnog Balkana istaknuo je kako je sigurnost i stabilnost tog područja ključna za sigurnost i stabilnost cijele Europske unije te je rekao: “Nastavak europske perspektive država Zapadnog Balkana važna je za ostanak mladih na tom području. Stoga je ovo pitanje jedno od prioriteta našeg predsjedanja. Naša neaktivnost može otvoriti utjecaj Rusije, Kine i Turske na tom području, što nije u interesu Europske unije.“

Među prioritetima je i budućnost mladih u EU te omogućavanje mladima stjecanje vještina potrebnih za poslove budućnosti, jer je to ključno za razvoj konkurentne i uspješne Europe. Proračun EU vrlo je važan u nastavku provedbe ovih prioriteta te je govoreći o proračunu bugarski premijer posebno istaknuo važnost nastavka snažne kohezijske i poljoprivredne politike.

U raspravi su sudjelovali predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednici klubova zastupnika u Europskom parlamentu. Predsjednik Juncker naglasio je važnost donošenja proračuna EU i zajedničko odlučivanje o politikama i prioritetima, a nakon toga sredstvima koja će se izdvajati: “Budućnost se mora vidjeti i u proračunu koji će dosljedno odražavati naše prioritete.“ Osvrnuo se i na europsku perspektivu država Zapadnog Balkana istaknuvši: „Bugarsko predsjedanje važno je za nastavak i jačanje europske perspektive Zapadnog Balkana, gdje posebno naglašavam nužnost rješavanja njihovih međusobnih graničnih sporova prije ulaska u EU.”

Predsjednik kluba zastupnika EPP-a Manfred Weber istaknuo je važnost rasprave o EU proračunu u kojem traži ambiciozniji pristup i određivanje prioriteta financiranja. Istaknuo je kako EPP snažno podupire europsku perspektivu država Zapadnog Balkana i zalaže se za realizaciju konkretnih projekata na tom području, koji bi poboljšali vidljivost EU.

Više informacija o bugarskom predsjedanju dostupno je na stranici: https://eu2018bg.bg/en/priorities

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found