PLENARNA, 03.07.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Započelo je austrijsko predsjedanje EU-a pod motom „Europa koja štiti“

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 03.07.2018.

Započelo je austrijsko predsjedanje EU-a pod motom „Europa koja štiti“

Predsjedanje Vijećem Europske unije od Bugarske je 1. srpnja preuzela Austrija. Moto njihovog predsjedanja je „Europa koja štititi“. Ciljevi Austrije su rješavanje pitanja sigurnosti zajedničkim snagama država članica, jačanje i osiguravanje blagostanja građana Unije, bavljenje pitanjima migracije, promoviranje proeuropskog duha i europske politike na području Zapadnog Balkana.

Na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu, 3. srpnja austrijski kancelar Sebastian Kurz predstavio je tri prioriteta:

1.Sigurnost i borba protiv ilegalne migracije,

2.Osiguranje prosperiteta i konkurentnosti putem digitalizacije,

3.Stabilnost u europskom susjedstvu – europska perspektiva Zapadnog Balkana / Jugoistočne Europe.

Kancelar Kurz naglasio je kako se potrebno usredotočiti na zaštitu vanjskih granica jer je upravo sigurnost temelj Europe bez unutarnjih granica. Istaknuo je kako je potrebna promjena paradigmi kada je riječ o politici migracija kako bi se zaštitilo europsko građanstvo. „Europa bez unutarnjih granica dugoročno može funkcionirati samo ako imamo jake vanjske granice“, kazao je Kurz.

Govoreći o drugom prioritetu, Kurz je istaknuo kako su digitalizacija i automatizacija čimbenici koji mijenjaju naš svijet te da Europa to mora iskoristiti kako bi ostala u globalnom vrhu. „Potrebno je učiniti sve kako velika internetska poduzeća ne bi dolazila samo iz SAD-a i Kine, već da takva poduzeća imamo i mi u Europi. Europa ima najbolje preduvjete za postizanje tog cilja s obzirom na postojeću infrastrukturu, raspoloživu kvalificiranu radnu snagu, funkcionalno unutarnje tržište te vladavinu prava“, istaknuo je Kurz.

Osvrnuvši se na treći prioritet, Kurz je kazao kako je Europa koja ide izvan vanjskih granica, Europa koja će dugoročno zajamčiti mir i stabilnost. „Želimo postići da osim sankcija promoviramo i ostvarujemo odnose koji će se temeljiti na dijalogu i suradnji. To uključuje nadogradnju prijateljskih odnosa s Rusijom i daljnje jačanje suradnje s Afrikom.“

U svom govoru kancelar Kurz istaknuo je važnost Jugoistočne Europe i Balkana te kazao kako će po njemu projekt Europske unije biti dovršen tek kad države Zapadnog Balkana postanu dio ujedinjene Europe. „Te države ne samo da su zaslužile europsku perspektivu, već su zaslužile i Europsku uniju te ih treba podržavati prema njihovom putu. U tom kontekstu drago mi je da je postignut dogovor između Makedonije i Grčke.“

„Predsjedavanje Europskom unijom preuzimamo u vrlo izazovnim vremenima i svjesni smo da to znači puno posla i puno napora, ali unatoč tome radujemo se našem predsjedavanju i nadamo se suradnji i podršci svih država članica u izgradnji mostova koji će biti u interesu svih naših građana i naše Europske unije“, zaključio je Kurz.

U raspravi su sudjelovali predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednici klubova zastupnika u Europskom parlamentu.

Predsjednik Juncker istaknuo je značaj programa austrijske vlade prilikom predsjedanja te je kazao kako je on proeuropski i usmjeren prema ciljevima Europske unije. „ Kada govorimo o zaštiti vanjskih granica potrebno je razmišljati nekoliko koraka unaprijed i dobro definirati instrumente koji će biti u mogućnosti odgovoriti novim izazovima. Kako bi pridonijela prioritetu austrijskog predsjedanja, Europska komisija će u rujnu 2018. donijeti prijedlog ubrzanja postupka postavljanja dodatnih službenika na vanjskim granicama, a taj bi broj trebao iznositi oko 10.000 do 2020. godine. Pored navedenog, trebamo rješavati i tehnička pitanja kao što je povećanje broja zrakoplova i brodova kojima ćemo štititi naše granice, a sve to čeka nas u narednom vremenu.“

Predsjednik kluba zastupnika EPP-a Manfred Weber istaknuo je važnost Austrije i njenog doprinosa europskoj integraciji kroz povijest. „EPP snažno podupire austrijske prioritete i posebno mi je drago razmišljanje o izgradnji mostova između država članica u cilju rješavanja izazova koji su pred nama. Smatram kako u vanjskopolitičkim područjima treba ukinuti konsenzus i ići na odluku većine jer samo tako postajemo učinkoviti i omogućujemo djelovanje na globalnoj sceni“, kazao je Weber.

Više informacija o austrijskom predsjedavanju dostupno je na: https://www.bmeia.gv.at/en/european-foreign-policy/european-policy/eu-presidency-2018/

im2
I’M veljača 2019.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
im2
I’M veljača 2019.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found