ECON, 19.04.2016.

Početna stranica | NovostiEU | Vestager: “Važno je ostvariti kvalitetnije razgovore s nacionalnim vladama kada je riječ o jačanju nacionalnih tijela za tržišno natjecanje”

Fill 3 Copy 6ECON, 19.04.2016.

Vestager: “Važno je ostvariti kvalitetnije razgovore s nacionalnim vladama kada je riječ o jačanju nacionalnih tijela za tržišno natjecanje”

U utorak, 19. travnja 2016. u Bruxellesu, na Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku (ECON) održano je javno saslušanje o osnaživanju nacionalnih tijela nadležnih za tržišno natjecanje radi učinkovitije provedbe pravila EU-a o tržišnom natjecanju, u organizaciji ECON-a i Europske komisije.

U uvodnom izlaganju povjerenica Europska komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager predstavila je rezultate javne rasprave koji je inicirala Komisija na temu jačanja nacionalnih tijela za tržišno natjecanje (NCAs). Vestager je naglasila kako broj odluka koje donose nacionalna tijela nadmašuju broj odluka koje donosi Europska komisija, s obzirom da se preko 80% odluka donosi na nacionalnoj razini. Tijekom javne rasprave o jačanju NCAs, Komisija je zaprimila 181 odgovor od javnih tijela, poduzeća, konzultantskih poduzeća, odvjetničkih društava, udruga potrošača i pojedinaca. Više od 75% sudionika javne rasprave smatra da je neovisnost NCAs važna te je potvrdilo kako su jamstva za neovisnu provedbu zakona o tržišnom natjecanju u interesu potrošača. 85% sudionika istaknulo je kako su resursi kojima raspolažu NCAs važni, dok više od 85% smatra kako je važno imati odgovarajuće instrumente za otkrivanje i istraživanje kršenja zakona, te kako je program nagodbe i oprosta također važan element koji se ne smije izostaviti kada se radi o tržišnom natjecanju.

„Jedna od važnih stvari je uspostaviti ravnotežu između zakonodavstva, jasne i konzistentne provedbe i jačih postupovnih jamstava. Preferencije ukazuju da je potrebna veća usklađenost na razini Europske unije u provedbi zakona u tržišnom natjecanju te je iskazana potreba za djelovanjem i na europskoj i na nacionalnoj razini. Važno je napomenuti da prostora za napredovanjem ima. Jedan od izazova je ostvariti kvalitetnije razgovore s nacionalnim vladama s obzirom da se svega devet država članica odazvalo na ovu raspravu“, zaključila je povjerenica.

Nakon izlaganja povjerenice Vestager, održana su dva panela na temu „Ovlasti i neovisnosti NCAs u provedba pravila EU-a o tržišnom natjecanju“ i „Pokajničkog programa i sankcija u državama članicama u sklopu provedbe pravila EU-a o tržišnom natjecanju“. Na prvom panelu govornici su naglasili kako je važno imati usklađeno zakonodavstvo u području tržišnog natjecanja diljem Europske unije što će ne samo povećati učinkovitost, već i pravnu sigurnost i povjerenje u provedbu politike tržišnog natjecanja. Naglasili su važnost jače suradnje unutar mreže NCAs, kao i suradnju s udrugama potrošača te drugim regulatornim tijelima, kao što su, na primjer, regulatori u području energetike, telekomunikacija i sl. Govornici su također istaknuli važnost odgovarajućih sredstava kojima moraju raspolagati NCAs i autonomne uporabe tih sredstava kako bi se osigurala neovisna provedba politike tržišnog natjecanja. Na drugom panelu, govornici su naglasili važnost pokajničkog programa u borbi protiv kartela. Istaknuto je kako veliki broj poduzeća može biti izloženo progonu, no u slučaju kada pojedino poduzeće prizna djelovanje u dogovorima i kartelima, ono može dobiti potpuni oprost, uz obvezu pune suradnje tijekom istrage. Pritom je važno imati usklađeni zajednički sustav koji će poduzećima, ali i zaposlenicima jamčiti imunitet svugdje unutar Europske unije ako prijave nezakonitosti. Europskim pokajničkim programom treba se uspostaviti sustav koji će biti privlačan pokajnicima i koji će rezultirati smanjenjem narušavanja tržišta i uklanjanjem nelojalne konkurencije. U pogledu sustava sankcija, koji se razlikuju među državama članicama, govornici su istaknuli kako je važna razmjena dobrih praksi te kako se ne bi trebalo ograničiti samo na kazneni progon, već se trebaju koristiti i administrativne kazne.

 

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE