ECON, 15.06.2016.

Početna stranica | NovostiEU | Usporedno s uspostavom EDIS-a, moramo poduzeti mjere za smanjenje rizika u bankovnom sustavu

Fill 3 Copy 6ECON, 15.06.2016.

Usporedno s uspostavom EDIS-a, moramo poduzeti mjere za smanjenje rizika u bankovnom sustavu

U ponedjeljak, 13. lipnja 2016. na Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku (ECON) održano je javno saslušanje s Danièle Nouy, predsjednicom Nadzornog odbora Europske središnje banke (ESB) o najnovijim kretanjima u europskom bankovnom sektoru, problemima u Bankovnoj uniji te o ulozi Nadzornog odbora ESB-a u okviru Jedinstvenog nadzornog mehanizma (engl. Single Supervisory mechanism, SSM).

Danièle Nouy se u svom uvodnom izlaganju osvrnula na najnovija kretanja u europskom bankovnom sektoru naglasivši kako je kapitalna pokrivenost značajnih bankovnih institucija poboljšana u odnosu na prethodno razdoblje, pa tako sada iznosi 13 posto. Međutim, Nouy je naglasila kako zbog slabe cikličke profitabilnosti postoji stah investitora o profitabilnosti bankovnih institucija. Naime, unatoč dostupnoj likvidnosti postoji niska potražnja za kreditiranjem. Nadalje, trenutna razina nenaplativih kredita (engl. non-performing loans) također pridonosi neizvjesnosti.

Nouy se također osvrnula i na uspostavu trećeg stupa Bankovne unije, takozvanog Europskog sustava osiguranja depozita (engl. European Deposit Insurance Scheme, EDIS), naglasivši kako se usporedno s uspostavom EDIS-a moraju poduzeti mjere za smanjenje rizika u bankarskom sektoru. U tom kontekstu, Nouy je istaknula važnost pravilne i potpune implementacije Direktive o sustavima osiguranja depozita (DGS) i Direktive o oporavku i sanaciji banaka (BRRD). Nadalje, naglasila je kako nacionalna diskrecijska pravila, koja su omogućena državama članicama u provedbi direktiva, otežavaju Nadzornom odboru ESB-a harmonizaciju postupka za utvrđivanje kapitalnih zahtjeva za banke u skladu s Direktivom o kapitalni zahtjevima (CRD). Istaknula je, stoga, kako bi bilo poželjnije kad bi se postupak za utvrđivanje kapitalnih zahtjeva uskladio sa standardima Basela III.

Zaključno, Nouy je naglasila kako bi se revizijom minimalnih zahtjeva za regulatorni kapitala i priznate obveze (MREL) omogućila uspostava učinkovitijeg sustava za sanaciju banaka (tzv. bail-in), budući da banke moraju imati odgovarajuće apsorpcijske kapacitete i iznose za sanaciju, a da se pritom ne intervenira novcem poreznih obveznika u sanaciji institucija.

U raspravi je zastupnike zanimalo kako bi Bankovna unija izgledala bez trećeg stupa, odnosno EDIS-a, razmišlja li se o odvajanju SSM-a iz Europske središnje banke te što misli o Komisijinom prijedlogu o uspostavi jednostavnije, transparentne i standardizirane sekuritizacije u Europskoj uniji. Daniel Nouy je naglasila kako ne može zamisliti Bankovnu uniju bez EDIS-a, istaknuvši kako će uspostava EDIS-a ojačati ostale stupove Bankovne unije, tj. Jedinstveni sanacijski mehanizam (SRM) i Jedinstveni nadzorni mehanizam (SSM). Rekla je kako je sada najvažnije provesti mjere za smanjenje rizika u bankarskom sektoru te pravilno implementirati već usvojene direktive. Naglasila je kako je, unatoč činjenici što je Jedinstvenih nadzorni mehanizam sastavni dio ESB-a, zagarantirano njegovo neovisno djelovanje u području nadzora najvećih bankovnih institucija u Europskoj uniji. ESB pritom pruža tehničku i pravnu pomoć osoblju Nadzornog odbora, što znatno olakšava njihovo djelovanje. Zaključno, Daniel Nouy je istaknula kako sekuritizacija u Europskoj uniji nije pretrpjela toliko velike gubitke kao recimo u SAD-u. Međutim, naglasila je kako sada sekuritizacija mora imati važniju ulogu u poticanju gospodarskog rasta, novih ulaganja te u diversifikaciji izvora financiranja za male i srednje poduzetnike. U tom kontekstu, Daniel Nouy je pozdravila Komisijin prijedlog o uspostavi jednostavne, transparentne i standardizirane sekuritizacije koja će je učiniti atraktivnijom za osiguravatelje i investitore.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE