REGI, 23.09.2014.

Početna stranica | NovostiEU | Uloga gradova u kohezijskoj politici 2014. – 2020.

Fill 3 Copy 6REGI, 23.09.2014.

Uloga gradova u kohezijskoj politici 2014. – 2020.

Na Odboru za regionalni razvoj održana je prezentacija o novoj ulozi gradova u kohezijskoj politici 2014. – 2020. Zastupnica Maletić sudjelovala je u raspravi te je naglasila da su zastupnici kontinuirano pitali Europsku komisiju kako provodi načelo partnerstva i uključivanja svih razina vlasti u donošenje strateških odluka i upravljanje, u praksi. Odgovori su uvijek bili da se na tome inzistira jer je riječ o principima koji su zadani regulativom i da države članice organiziraju radne grupe i javne rasprave o sadržaju operativnih programa. Očito je da taj pristup nije dobar jer smo na kraju dobili strateške dokumente koji ne sadrže teritorijalne razvojne prioritete niti uključuju politike i strategije razvoja urbanih krajeva. Pogrešnim se pokazao pristup Europske komisije koja nije inzistirala na lokalnim strategijama razvoja te utvrđivanju razvojnih prioriteta ne samo po načelu „odzgo prema dolje“ nego i „odozdo prema gore“, naglasila je zastupnica Maletić.

Gradovi su važni u postizanju održivog, inovativnog i socijalno uključivog rasta i razvoja. U novoj razvojno orijentiranoj kohezijskoj politici neophodno je prepoznati razvojne potencijale urbanih područja i uključiti gradove u definiranje strateških dokumenata: partnerskog sporazuma i operativnih programa. Analiza Europske komisije pokazuje da većina država članica nije napravila pozitivan pomaku u definiranju ciljeva i prioriteta te gradovi i urbana područja nisu zastupljeni u dovoljnoj mjeri u strateškim dokumentima. Navedeno pokazuje da Europska komisija zajedno sa državama članicama nije provela u praksi načelo partnerstva te da se strateški dokumenti nisu pripremali u suradnji sa lokalnim jedinicama polazeći od njihovih ciljeva i razvojnih prioriteta.

Zaključeno je da Europska komisija treba inzistirati na donošenju urbane razvojne mreže kao platforme za provođenje plana urbanog razvoja. Kao preduvjeti za korištenje EU fondova tražit će se donošenje koncepta i strategije urbanog razvoja u državama članicama. Strateški dokumenti moraju biti integrirani i uključivati teritorijalne razvojne strategije.

U nastavku rada Odbora raspravljalo se o šestom izvješću o ekonomskoj, socijalnoj i teritorijalnoj koheziji. Razlike između manje i više razvijenih regija Europske unije se, suprotno ciljevima kohezije, povećavaju. U novom razdoblju – 2014. – 2020. europski strukturni i investicijski fondovi moraju podupirati ispunjavanje ciljeva ekonomske politike zbog čega operativi programi trebaju polaziti od specifičnih preporuka koje Europska komisija daje državama članicama u sklopu Europskog semestra.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found