ECON, 11.07.2017.

Početna stranica | NovostiEU | Thygesen: „Vlade trebaju usmjeriti preraspodjelu državnih rashoda kako bi se povećala investicijska potrošnja“

Fill 3 Copy 6ECON, 11.07.2017.

Thygesen: „Vlade trebaju usmjeriti preraspodjelu državnih rashoda kako bi se povećala investicijska potrošnja“

U utorak, 11. srpnja, na Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku (ECON), održana je razmjena mišljenja s predsjednikom Europskog fiskalnog odbora (EFB) Nielsom Thygesenom.

EFB je osnovan nakon Izvješća petorice predsjednika o dovršetku europske ekonomske i monetarne unije s ciljem jačanja trenutnog okvira gospodarskog upravljanja. Glavne odgovornosti EFB-a su pružanje ocjene provedbe fiskalnog okvira Unije i prikladnosti trenutnog fiskalnog položaja na europskoj i nacionalnoj razini, davanje prijedloga za buduću evoluciju fiskalnog okvira Unije, savjetovanje Komisije o budućem fiskalnom položaju prikladnom za eurozonu kao cjelinu utemeljenu na ekonomskoj prosudbi, kao i odgovarajućim nacionalnim fiskalnim položajima, u skladu s pravilima Pakta o stabilnosti i rastu, surađivanje s nacionalnim neovisnim fiskalnim vijećima te pružanje ad-hoc savjeta na zahtjev predsjednika Komisije.

Thygesen je predstavio prvo Izvješće EFB-a o procjeni fiskalnog položaja prikladnog za eurozonu u kojem se navodi da će 2018. neutralni fiskalni položaj odgovarati eurozoni kao cjelini i da bi takav položaj mogao biti proveden kroz diferenciranu nacionalnu fiskalnu politiku unutar parametara Pakta o stabilnosti i rastu. Nadalje, naglasio je kako EFB smatra da bi vlade trebale usmjeriti preraspodjelu državnih rashoda kako bi se povećala investicijska potrošnja, koja je iza krize najviše doprinijela fiskalnoj konsolidaciji.

Istaknuo je da je ovo Izvješće objavljeno sada kako bi države članice bile upoznate sa njihovim mišljenjem prije pripreme nacionalnih proračuna za 2018. EFB će objaviti svoje prvo Godišnje izvješće na jesen, a usredotočit će se na način na koji je primijenjen okvir za nacionalnu fiskalnu politiku, zajedno s pravilima Pakta za stabilnost i rast i kako ga je moguće reformirati.

Uzevši u obzir dostupne podatke o gospodarskoj situaciji i izgledima, kao i javnim financijama u državama članicama eurozone, EFB je zaključio da 2018. ne postoji potreba za diskrecijskim fiskalnim impulsom niti za fiskalnom kontrakcijom. Smatra se da je neutralni fiskalni položaj prikladan u kombinaciji s usmjeravanjem  državnih rashoda prema većoj investicijskoj potrošnji. Državne investicije su kategorija rashoda koja je u postotku  BDP-a pretrpjela osobito velika smanjenja tijekom zadnje faze fiskalne konsolidacije. Također, Thygesen je naglasio kako bi neutralni fiskalni položaj eurozone u cjelini mogao biti postignut kroz diferenciranu nacionalnu fiskalnu politiku unutar parametara Pakta o stabilnosti i rastu (SGP). Države koje imaju fiskalni prostor trebaju ga iskoristiti, dok se konsolidacija treba nastaviti u onim državama s visokim omjerima javnog duga u BDP-u.

Thygesen je zaključio kako pojedine države ne uzimaju u obzir učinke državne fiskalne politike na ostale države, odnosno, ne planiraju politike usmjerene na nesmetano funkcioniranje eurozone u cjelini. Takve napetosti mogu se prevladati samo kroz poboljšane oblike međusobne koordinacije ili daljnje fiskalne integracije.

U raspravi su zastupnici istaknuli potrebu poštivanja fiskalnih pravila te činjenicu da održivost javnog duga u dugom roku predstavlja najveći izazov za pojedine države članice.  Thygesen se složio s ovim tvrdnjama i naglasio da se u nekim državama već poduzimaju reforme kako bi se riješilo ovo pitanje, no da je smanjenje duga nezadovoljavajuće u mnogim državama, navodeći primjer Italije i Portugala.

U pogledu javnih investicija, zastupnici su ukazali na primjere neproduktivnih ulaganja i potrebu provedbe analiza troškova i koristi prije odluka o investiranju.  Thygesen smatra da su dobre analize od ključne važnosti te da je Junckerov plan pokazatelj kvalitetnih ulaganja u EU.

Završno je predsjednik Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku (ECON) Roberto Gualtieri zaključio da predstoji još puno posla na nacionalnim politikama i poboljšanju koordinacije kako bi se ostvario dugoročni rast i fiskalna održivost te izrazio nadu da će Europski fiskalni odbor sa svojim analizama i mišljenjima dati doprinos ostvarivanju ovih ciljeva.

 

 

screen-shot-2018-04-12-at-09-59-08
I’M travanj 2018.

Posebno izdanje informativnog mjesečnika Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
screen-shot-2018-04-12-at-09-59-08
I’M travanj 2018.

Posebno izdanje informativnog mjesečnika Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found