ECON, 17.05.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Strukturirani dijalog s Valdisom Dombrovskisom: Mala i srednja poduzeća okosnica su europskog gospodarstva i unutarnje tržište kapitala ne može se graditi bez njih

Fill 3 Copy 6ECON, 17.05.2018.

Strukturirani dijalog s Valdisom Dombrovskisom: Mala i srednja poduzeća okosnica su europskog gospodarstva i unutarnje tržište kapitala ne može se graditi bez njih

U četvrtak, 17. svibnja 2018. na sjednici Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku održan je strukturirani dijalog s potpredsjednikom zaduženim za euro i socijalni dijalog Valdisom Dombrovskisom koji je također zadužen za financijsku stabilnost, financijske usluge i Uniju tržišta kapitala na temu financijskih usluga, financijske stabilnosti i Unije tržišta kapitala.

Potpredsjednik Dombrovskis je u svom izlaganju naveo kako su, usprkos snažnom rastu gospodarstva Europske unije, prisutni značajni rizici za gospodarski rast koji uključuju i povećanje protekcionizma i geopolitičke napetosti. Stoga je potrebno postići suglasje za izgradnju jačih temelja Ekonomske i monetarne unije, a kao ključni preduvjet istaknuo je dovršetak Bankovne unije i Unije tržišta kapitala.

U pogledu dovršetka Bankovne unije, Dombrovskis je naglasio kako je to ključno za upravljanje budućim bankarskim krizama s najmanjim mogućim utjecajem na financijsku stabilnost i porezne obveznike. U tom smislu, naveo je kako je pristup Komisije da smanjenje rizika i dijeljenje rizika u procesu idu paralelno.

Rekao je kako prvi korak mora biti postizanje dogovora o bankarskom paketu iz studenog 2016., kako bi se dodatno smanjili rizici u bankarskom sektoru, a daljnja kašnjenja mogla bi ugroziti cilj postizanja političkog dogovora prije izbora sljedeće godine. Nakon toga, za vraćanje povjerenja u bankarski sustav potrebno je uspostaviti zajedničku zaštitnu mjeru za Jedinstveni sanacijski fond, a kao završni korak istaknuo je uspostavu Jedinstvenog sustava osiguranja depozita.

Dombrovskis je također pojasnio kako se jedan od najvećih rizika u bankarskom sustavu odnosi na nenaplative zajmove (eng. Non-performing loans– NPL) te da je Komisijin paket o NPL-ovima iz ožujka izrađen kako bi pomogao bankama u rješavanju sadašnjih visokih razina NPL-ova i sprječavanju njihove akumulacije u budućnosti.

Vezano za Uniju tržišta kapitala, Dombrovskis je naglasio da, iako je postignut određeni napredak, od dosadašnjih 13 zakonskih prijedloga, još deset čeka na usvajanje u Parlamentu. Stoga je potrebno ubrzati rad kako bi se navedeni prijedlozi usvojili prije sljedećih europskih izbora, a približavanje izlaska Ujedinjenog Kraljevstva s jedinstvenog tržišta samo povećava ovu hitnost. Naveo je da su prije dva mjeseca predstavili još nekoliko prijedloga za promociju proizvoda diljem EU-a, uključujući novu dozvolu EU-a za platforme za financiranje turizma, zajednička pravila EU-a za pokrivene obveznice i mjere za smanjenje prepreka prekograničnoj distribuciji investicijskih fondova. Također, donesen je i prijedlog kojim bi se osiguralo da svi Europljani mogu izvršiti prekogranična plaćanja u eurima bez dodatnih troškova u odnosu na domaća plaćanja. Istaknuo je da je cilj Komisije usvajanje svakog od ovih prijedloga u ovom mandatu.

Dodatno je naveo kako sljedeći tjedan Komisija izlazi sa zakonodavnim prijedlogom kojim bi se omogućio razvoj tržišta vrijednosnih papira koji su osigurani državnim obveznicama (SBBS), čime bi se podržala daljnja integracija i diversifikacija unutar europskog financijskog sektora.

U pogledu nadzora tržišta kapitala EU-a, Dombrovskis je istaknuo rad na reviziji funkcioniranja europskih nadzornih tijela gdje je potrebno bolje opremiti tijela za promicanje konvergencije nadzora i rješavanje novih izazova, što je iznimno važan temelj za razvoj Unije tržišta kapitala.

Dombrovskis se osvrnuo i na rad na uklanjanju prepreka za produbljivanje tržišta kapitala jasnijim i jednostavnijim pravilima za poduzeća gdje su identificirane mjere za pojednostavljenje pravila i smanjenje regulatornog opterećenja poduzeća. Te mjere ugrađene su u nadolazeće zakone, a kao primjer je naveo da će sljedeći tjedan predložiti pravila prilagođena malim i srednjim poduzećima za izlazak i izdavanje na tržištu. Zaključio je da su mala i srednja poduzeća okosnica europskog gospodarstva pa se unutarnje tržište kapitala ne može graditi bez njih.

U području održivih financija, Dombrovskis je naglasio kako će sljedeći tjedan predstaviti četiri prijedloga koji se, između ostalog, odnose na proces izrade sustava klasifikacije na razini EU-a za održive gospodarske aktivnosti. To će pomoći u definiranju kriterija za buduće standarde i oznake EU-a za zelene financijske proizvode, kao što su zelene obveznice ili investicijski fondovi.

U zanimljivoj raspravi zastupnike je zanimalo može li EU jamčiti svojim građanima da će police koje su kupili od osiguravatelja u Velikoj Britaniji i dalje biti isplaćene nakon Brexita, na što je Dombrovskis odgovorio kako nema jamstva da Brexit neće poremetiti milijune ugovora povezanih s osiguranjem i derivativima, no da je u tijeku rad na urednom izlasku UK-a iz Europske unije i na minimiziranju poremećaja koje bi Brexit mogao izazvati.

U kontekstu formiranja nove talijanske vlade, Dombrovskis je istaknuo potrebu da Italija zadrži svoju fiskalnu disciplinu i nastavi smanjivati javni dug i deficit koji predstavljaju veliki rizik za ekonomiju.

U pogledu stanja Grčke, Dombrovskis smatra da je dostizanje konačnog sporazuma o izlasku Grčke iz Europskog stabilizacijskog mehanizma (eng. European Stability Mechanism,ESM) moguće na sljedećem sastanku Eurogrupe jer će i vjerovnici i Komisija raditi na finaliziranju sporazuma u sljedećem mjesecu. Istaknuo je kako ostaju određeni preduvjeti i druga pitanja koja su u tijeku rješavanja, uključujući mjere za smanjenje duga, ali pregovori o olakšavanju tereta duga i dalje traju jer ovise i o predanosti Grčke ispunjenju reformskih ciljeva.

im2
I’M veljača 2019.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
im2
I’M veljača 2019.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found