PLENARNA, 16.01.2019.

Početna stranica | NovostiEU | Sánchez Pérez-Castejón: „Moramo zaštititi Europu, kako bi Europa zaštitila svoje građane.“

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 16.01.2019.

Sánchez Pérez-Castejón: „Moramo zaštititi Europu, kako bi Europa zaštitila svoje građane.“

Kao petnaesta u nizu rasprava na temu „Budućnost Europe“, na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu 16. siječnja održana je rasprava sa španjolskim premijerom Pedrom Sánchezom Pérez-Castejónom. Na raspravi je sudjelovao i Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Europske komisije za bolju regulativu, međuinstitucijske odnose, vladavinu prava i Povelju o temeljnim pravima. U nastavku izdvajamo najvažnije dijelove rasprave.

Pedro Sánchez Pérez-Castejón

Španjolski premijer Pedro Sánchez Pérez-Castejón uvodno je istaknuo kako je Europska unija (EU) sinonim demokracije utemeljen na pravnoj sigurnosti, vladavini prava, koheziji, feminizmu, jednakosti u mogućnostima, bratstvu, suživotu, međugeneracijskoj solidarnosti te zaštiti okoliša, a potom se detaljnije osvrnuo na neke od aktualnih izazova s kojima se Unija suočava:

Brexit

Španjolski premijer kazao je kako poštuje odluku Britanaca o napuštanju Unije te da žali što predloženi sporazum o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz EU-a nije izglasan: „Iako Brexit smtram velikom tragedijom u kojoj svi gube, sporazum o povlačenju UK-a najbolja je i jedina opcija koja štiti interese i UK-a i ostalih država članica te interese građana i ekonomskih subjekata. Želim da UK u budućnosti ostane u bliskoj suradnji s EU-om“.

Socijalna Europa

Španjolski premijer istaknuo je kako Europu treba približiti građanima pa dodao: „Ako želimo da Europa štiti svoje građane, prvo moramo zaštititi Europu. Moramo izgraditi Europu prava koja će štititi najranjivije, odnosno potaknuti stvaranje mogućnosti za naše mlade i dugotrajno nezaposlene, te socijalnu Europu koja će pred aktualnim nesigurnostima na tržištu rada osnaživati naše poduzetničko i industrijsko tkivo te radnička prava“.

Kasnije je dodao kako su socijalna i teritorijalna kohezija ključne za vraćanje legitimiteta Uniji među građanima, kako je potrebno osmisliti novi socijalni ugovor i osnažiti socijalnu koheziju kroz jasne i mjerljive ciljeve. Zato se u govoru posebno založio za pravo na pristup dostojanstvenom radnom mjestu i jamstvo za mlade te uredbu kojom će se zaštititi prava radnika, a predložio je i usvajanje obvezujuće strategije za rodnu jednakost u EU-u, koja bi bila glavnim europskim alatom za borbu protiv nejednakosti između muškaraca i žena, posebno kada je riječ o jazu u plaćama.

Sigurnosna i obrambena politika

Španjolski premijer naglasio je kako EU još uvijek nije globalni akter, a kako bi to postala mora biti odlučna u stvaranju svoje vojske: „Želimo stvoriti europsku vojsku kojom ćemo pokazati kako imamo tzv. soft powerzato što to želimo, a ne zato što ne možemo drukčije. Okupljanje zajedničkih snaga i politička volja ključni su temelji za naše pozicioniranje kao globalne snage u ovako izazovnim globalnim uvjetima“.

Europa kao globalni akter

Sánchez Pérez-Castejón naglasio je potrebu pozicioniranja EU-a kao globalne sile, a kao glavne instrumente za postizanje tog cilja vidi uspostavljanje europske vojske, osnaživanje europske vanjske politike, uređivanje politike oporezivanja, usvajanje kvalitetnog novog višegodišnjeg financijskog okvira, jačanje socijalne države i vladavine prava te daljnje promicanje načela o klimatskim promjenama iz tzv. Pariškog sporazuma.

Ekonomska i monetarna unija te novi višegodišnji proračun

Španjolski premijer pitanje dovršetka europske ekonomske i monetarne unije smatra ključnim izazovom u narednim godinama: „Euro je unatoč desetljeću financijske krize uspješan projekt, no reforme radi jačanja njegove strukture itekako su potrebne. Pritom ne govorim o jačanju financijskog sustava samo kroz bankarsku uniju, već i kroz srednjoročnu fiskalnu integraciju. Pritom je ključno da u provedbi reformi aktivno sudjeluju i sami građani“.

Glede novog višegodišnjeg financijskog okvira, Sánchez Pérez-Castejón založio se za osnaženje „tradicionalnih“ strateških europskih inicijativa poput zajedničke poljoprivredne ili kohezijske politike: „Urbana Europa ne smije zaboraviti na ruralnu Europu. Zato ne možemo prihvatiti ideju EU-a koja se iz tih sektora povlači“. Naglasio je zatim kako prijedlog Komisije ima i dosta pozitivnih elemenata poput razine troškova, vanjske politike, jačanja programa za inovacije i tehnološki razvoj te udvostručenja sredstava za Erasmus, ali da mora odgovoriti i na novonastale fenomene poput povećanja nejednakosti ili siromaštva djece. Pozvao je zato na osnivanje jamstva za djecu.

Klimatske promjene

Sánchez Pérez-Castejón kazao je kako energetska tranzicija mora biti okosnica budućnosti Europe. Također je naglasio kako države članice, ali i treće države, moraju osvijestiti činjenicu da po pitanju klimatskih promjena državne granice nemaju nikakvo značenje te je pozvao da se na te izazove odgovori znanošću i razumom.

Migracije

Prema španjolskom premijeru, rješenje za pitanje migracija leži u dobroj suradnji zemalja podrijetla i zemalja odrednica, zbog čega je dobra suradnja s Afrikom ključna, a prvi konkretni korak po tom pitanju poduzet je potpisivanjem Marakeškog sporazum. Premijer je naglasio kako regularne migracije imaju pozitivne učinke na europski gospodarski razvoj i igraju ključnu ulogu u sektorima u kojima nedostaje radne snage, a pomažu i u rješavanju problema starenja europskog stanovništva. Založio se potom za reformu zajedničkog sustava azila koja bi se trebala voditi humanitarnim načelima i načelom solidarnosti.

Frans Timmermans

Prvi potpredsjednik Komisije u svom se govoru posebno osvrnuo na važnu ulogu koju je Španjolska odigrala tijekom migracijske krize te je, kao i španjolski premijer, naglasio važnost uspostave zajedničke odgovornosti Europe i Afrike i založio se za reformu zajedničkog sustava azila: „Sam nadzor granica neće donijeti potrebne promjene. Reforma sustava azila na temelju solidarnosti i vrijednosti EU-a zato je prijeko potrebna“. Podsjetio je i na trostruko povećanje sredstava za migracije i sigurnost u novom višegodišnjem proračunu.

Timmermans se potom kratko osvrnuo i na poticanje digitalizacije u novoj financijskoj perspektivi, jačanje investicija, razvoj kružnog gospodarstva, osnivanje InvestEU fonda, povećanje sredstava za program Erasmus te važnosti reformi u pogledu izjednačavanja položaja muškaraca i žena na tržištu rada.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found