EU SREDSTVA, 03.06.2015.

Početna stranica | NovostiEU | Republika Hrvatska zadnja u korištenju europskih sredstava

Fill 3 Copy 6EU SREDSTVA, 03.06.2015.

Republika Hrvatska zadnja u korištenju europskih sredstava

Vlada ne zna i ne koristi fondove EU: Hrvatska gubi priliku za rast i razvoj, a siguran je gubitak sredstva u 2016. i 2017. od oko 800 milijuna eura

Republika Hrvatska je do sad povukla 48,1 posto EU sredstava iz razdoblja 2007.-2013. i time je Vlada Hrvatsku dovela na još jedno neslavno posljednje mjesto u odnosu na ostale države članice. U nastavku se daje graf objavljen na stranicama Europske komisije, Uprave za regionalni razvoj

O lošem korištenju EU fondova upozorili smo na brifingu za novinare održanom 2. veljače 2015. U međuvremenu je i Državni ured za reviziju objavio Izvješće o obavljenoj reviziji učinkovitosti upravljanja sredstvima EU fondova u Republici Hrvatskoj u kojem ukazuju na sve slabosti sustava (od nedostatka administrativnih kapaciteta, preko nedovoljnog ulaganja u pripremu projekata, sporosti sustava, neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, kompliciranih procedura osobito javne nabave do nedostatka edukacije, koordinacije, vodstva…) na koje već dvije godine upozoravamo i zbog kojih Republika Hrvatska sigurno gubi sredstva u 2016. (300 milijuna eura) i 2017. (500 milijuna eura).

U tablicama u nastavku daje se pregled stanja ugovaranja i provedbe EU sredstava u Republici Hrvatskoj.

U 2012. ugovoreno je 157,4 milijuna eura projekata od kojih je većina samo čekala potpis i bila završena u ranijim godinama, slično se dogodilo i u 2013. kada je ugovoreno 149,3 milijuna eura projekata, a planovi za tu godinu iz vremena pregovaranja bili su minimalno ugovaranje od 450 milijuna eura.

Za razliku od plana da će ugovoriti milijardu eura projekata u 2014. Vlada je ugovorila svega 450 milijuna eura što je nedovoljno za izbjegavanje gubitka sredstava na kraju 2016. kada sva sredstva iz razdoblja 2007.-2013. (a to je 1,3 milijardi eura) trebaju biti potrošena (ugovorena, realizirana i projekti certificirani u EU te sredstva iz EU povučena). Već 2017. treba potrošiti nova sredstva dodijeljena za 2014. od milijardu eura, a ugovorenih projekata nema. Zbog sporosti sustava gubitak sredstava je zagarantiran.

NEREALIZIRANI PLANOVI VLADE

Iz tablice u nastavku vidi se kako Vlada kontinuirano realizira u državnom proračunu svega 60 posto planiranih EU projekata, a rebalansima svake godine smanjuje upravo plan realizacije EU sredstava i tako „štedi“ na razvojnom potencijalu za Hrvatsku. Najveći neuspjeh je upravo godina kada je trebalo doći do rasta – 2014. U kojoj je realizirano svega 40 posto prvotnog plana 1,2 milijarde kuna. Dakle u godinama kada u EU proračun uplaćujemo 3,8 milijardi kuna ikada bismo trebali kroz projekte realizirati minimalno toliko Vlada se nije pomaknula od predpristupnog razdoblja i realizacije od oko 150 milijuna eura godišnje.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found