PLENARNA, 07.02.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Premijer Plenković o budućnosti Europske unije u EP

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 07.02.2018.

Premijer Plenković o budućnosti Europske unije u EP

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 6. veljače održana je druga u nizu planiranih rasprava između predsjednika država i vlada EU te članova EU parlamenta na temu budućnosti Europske unije. Odmah nakon rasprave s irskim premijerom Leom Vardkarom u siječnju pozvan je hrvatski premijer Andrej Plenković čime je našoj državi Hrvatskoj kao najnovijoj članici EU i premijeru iskazano posebno poštovanje.

Zastupnica Maletić zahvalila je na sveobuhvatnom govoru i jasno iznesenim pozicijama Republike Hrvatske o budućnosti Europske unije. Čestitala je premijeru Plenkovića na pozitivnim gospodarskim pokazateljima, ubrzanju korištenja Europskih fondova i posebno na donesenoj Strategiji ulaska u eurozonu kojom je u prvi plan stavljena konvergencija Hrvatske Europskoj uniji kroz snažan gospodarski rast i razvoj kako bi eurozona postala naše prirodno okruženje kojem pripadamo. U nastavku zastupnica je upitala premijera sljedeće: „Drago mi je da ste u svom govoru istaknuli važnost kohezijske politike, a to je potvrdio i predsjednik Europske komisije Juncker koji je naglasio da i u sljedećoj perspektivi želi dati potporu važnim projektima u Hrvatskoj. Uz visinu financijske omotnice, za koju se nadamo da će ostati ista kao u tekućem razdoblju 2014-2020, a umanjena samo za kalkulaciju efekta Brexita, jako je važno brzo donošenje provedbenih pravila vezanih uz kohezijsku politiku, ako želimo biti uspješni u sljedećem razdoblju. Koje aktivnosti namjeravate poduzeti u Vijeću i u Hrvatskoj kako bi se ubrzao proces donošenja novih regulativa s ciljem njihova donošenja najkasnije do kraja saziva ovog Parlamenta i Komisije?“.

Premijer Plenković uvodno se osvrnuo na obljetnicu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji kao i na teško razdoblje od neovisnosti do članstva u Uniji tijekom kojeg je Hrvatska pretrpjela snažnu agresiju i razaranja u domovinskom ratu. Iznoseći hrvatska stajališta i viziju budućnosti Europske unije usmjerene na zajedništvo, solidarnost kao i jačanje legitimiteta europskih institucija, istaknuo je: „Ne gubeći osjećaj za političku realnost, smatram ključnim da zajedno obnovimo europske ideje, jačajući naše zajedničke politike i pri tome pametno koristeći naša proračunska sredstva. Cilj je da građani osjete prednosti članstva u Uniji, kao i smisao te svrhu djelovanja na europskoj razini. Isto tako, trebamo konkretnim djelima pokazati da europske institucije djeluju za sve naše sugrađane, a to se može postići samo uz potporu Europskog Parlamenta.

Govoreći o izazovima s kojima se moramo suočiti premijer Plenković naveo je kako su oni različiti, od sigurnosnih – kibernetičkih napada, kao i izazova demografskih promjena i povećanih migracija pa sve do onih povezanih s prirodom, poput klimatskih promjena i promjena koji proizlaze iz procesa globalizacije poput socijalnih nejednakosti ili digitalnog jaza. Posebno se osvrnuo na Brexit rekavši: „Izlazak Velike Britanije predstavlja gubitak za Uniju u cijelosti koji je rezultat populizma i kampanje dezinformacija što je ukazalo na posljedice koje nedostatak informacija o EU ima na građane“.

Istaknuo je i da u daljnjoj izgradnji europskog projekta podržava nastavak primjene koncepta Spitzenkandidata, a u pogledu uspostave transnacionalnih lista kako se moramo zapitati jesmo li dovoljno organizacijski, zakonski i financijski spremni za to.

U pogledu proširenja EU-a premijer Plenković je, između ostalog, rekao: „Obećanja kandidatima i potencijalnim kandidatima moraju se ispuniti, jednako kao što i države trebaju ispuniti zadane uvjete i kriterije, te provesti potrebne reforme, uz vrednovanje individualnih postignuća. Europska Komisija danas predstavlja novu Strategiju proširenja u kojoj posebnu pažnju valja posvetiti Bosni i Hercegovini koja, isto tako kao i Hrvatska, iza sebe ima težak put“, kazao je.

Premijer Plenković istaknuo je kako je ambicija Hrvatske što skorije ispunjenje uvjeta za ulazak u Schengenski prostor gdje računamo na potporu Europskog parlamenta: „Naša je ambicija ispuniti Schengenske kriterije što skorije i time otvoriti put političkoj odluci Vijeća.“

Vezano za sektorske politike premijer je istaknuo kako socijalni model treba i dalje unaprjeđivati uz primjenu načela Europskog stupa socijalnih prava kao temelja uspostave pravednog tržišta rada i sustava socijalne sigurnosti. Vezano za višegodišnji financijski okvir istaknuo je ključne ciljeve za koje treba osigurati sredstva, a to su: rast, kohezija, sigurnost, istraživanje i razvoj te Unija kao globalni akter. Za kraj, premijer Plenković posebno je istaknuo pridruživanje europodručju kao strateški cilj RH te se osvrnuo i na predsjedanje Vijećem koje Hrvatska preuzima u prvoj polovici 2020. „Vlada i Hrvatska narodna banka prezentirali su Strategiju uvođenja eura, čime su otvorene javne konzultacije. Što se tiče predsjedanja Vijećem radujem se suradnji s Rumunjskom i Finskom, a naši prioritet su rast, razvoj, povezivanje i proširenje“, istaknuo je.

Cijeli govor možete pročitati ovdje

Nakon premijera Plenkovića zastupnicima u EU parlamentu obratio se i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker koji je istaknuo Hrvatsku kao dobar primjer i nadahnuće za ostvarivanje težnje Unije. Isto tako, predsjednik Juncker još jednom je istaknuo potporu projektu izgradnje Pelješkog mosta kao i svih ostalih projekata u Dalmaciji i Hrvatskoj. Nakon predsjednika Junckera i predsjednik kluba Europske pučke stranke Manfred Weber istaknuo je Hrvatsku kao primjer drugim državama: „Svi smo jednaki u Europi, a Hrvatska je primjer kako moramo čuvati nacionalni identitet i stvarati ujedinjenu Europu koja se temelji na kršćanskim vrijednostima. Vjera je osobna stvar, ali u našim europskim društvima moramo čuvati temeljne vrijednosti na kojima počiva Unija.“

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found