InvestEU, 02.07.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Povjerenik Europske komisije Jyrki Katainen predstavio InvestEU – nastavak Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU)

Fill 3 Copy 6InvestEU, 02.07.2018.

Povjerenik Europske komisije Jyrki Katainen predstavio InvestEU – nastavak Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU)

Na zajedničkom sastanku Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku (ECON) i Odbora za proračun (BUDG) Europskog parlamenta 2. srpnja 2018. održana je rasprava o novom InvestEU fondu s Jyrkijem Katainenom, potpredsjednikom Europske komisije zaduženim za radna mjesta, rast, ulaganje i konkurentnost.

Europska komisija je za sljedeći višegodišnji financijski okvir 2021.-2027. predvidjela novi jedinstveni instrument za podršku investicijama u EU – InvestEU, koji će biti nastavak EFSU-a i omogućit će ulaganje od 38 milijardi eura u investicijske projekte. InvestEU fond trebao bi potaknuti 650 milijardi dodatnih ulaganja.To će biti investicijski instrument 3.0 koji će biti bolji jer se uvode pojednostavljenja u odnosu na EFSU, što među ostalim podrazumijeva primjenu jedinstvenih pravila na cijeli projekt, bez dvostrukog izvještavanja. Riječ je o instrumentu koji će objediniti pojedinačne programe podrške i savjetodavnih usluga koji se trenutno provode kroz 13 različitih instrumenata.

Za razliku od EFSU-a, čija je svrha bila djelovati u razdoblju koje je uslijedilo neposredno nakon krize i povećati razinu investicija, sada je osmišljen fond s četiri glavna segmenta za razdoblje nakon oporavka: 1. održiva infrastruktura, 2. istraživanje, inovacije i digitalizacija, 3. mala i srednja poduzeća te 4. socijalna ulaganja i vještine.

Bitna je i specifična karakteristika InvestEU fonda ta što omogućava državama članicama da pojačaju investicije u određenim željenim područjima, odnosno države članice mogu doborovoljno izdvojiti 5% svojih sredstava iz ESI fondova (kohezijske politike) u ta područja. Države članice će tako imati koristi od dobrog kreditnog rejtinga kojeg EU trenutno ima (AAA).

Glavni partner novoga fonda bit će Europska investicijska banka (EIB), a očekuje se da će upravo EIB usmjeravati oko 75% ukupnih investicija u InvestEU programu. Očekuje se također da će posebni sektori imati koristi i od drugih aktera, poput Razvojne banke Vijeća Europe, nacionalnih i regionalnih banaka itd. Namjera je u svakom slučaju povezati EIB s ekspertizom nacionalnih i lokalnih aktera, što će biti posebno važno za manja poduzeća.

Tri su glavne karakteristike prema kojima su EFSU i InvestEU fond slični: 1. Oslanjanje na provedbene partnere i njihovo znanje, iako Komisija redovito provjerava usklađenost s politikama EU-a, a skupine stručnjaka iz država članica brinu o ishodima i krajnjim ciljevima projekata. 2. Investicijski odbor koji donosi odluke o korištenju sredstava, a čije će se odluke sukladno načelu transparentnosti i drugim načelima rada kojima se vodi Europski parlament redovito objavljivati. To je ključno za sudjelovanje privatnog sektora. 3. U okviru InvestEU fonda, kao što je to bio slučaj s EFSU-om, održavat će se portal, tzv. portal InvestEU, koji će sada biti poboljšan na način da će biti proaktivniji u uspostavi odnosa između različitih potencijalnih partnera i aktera.

Tri najbitinija elementa na kojima se InvestEU temelji su: 1. investicijski plan EU-a, 2. jedinstvena pravila za različite financijske instrumente te 3. povezivanje EIB-a s drugim financijskim institucijama (provedbenim partnerima), posebno na lokalnoj i regionalnoj razini.

Odgovarajući na pitanja zastupnika Katainen je istaknuo da je glavna razlika između EFSU i InvestEU fonda ta što je prvi vođen potražnjom, odnosno kod njega se naglasak stavljao na kvalitetu i dodatnost, dok je kod InvestEU fonda, uz ta dva čimbenika, jednak naglasak stavljen i na kvantitetu. S tematskog stajališta, Katainen je istaknuo kako je jedan od razloga zbog kojega se žele učiniti dostupnima i jamstva izvan EIB-a, iako je EIB najveći provedbeni partner koji može poslovati u svih 27 država članica, zadovoljenje regionalnih potreba i uvođenje fleksibilnosti.

Upitan o ulozi politike u odabiru projekata za dodjelu jamstava iz InvestEU fonda, Katainen je naglasio kako se taj proces želi učiniti neovisnijim. Cilj je osigurati da svi djelovi Europe, te projekti različite veličine, imaju koristi od ovoga Fonda. Komisija nije banka i upravo zato due diligence provode provedbeni partneri. Komisija potom samo provjerava je li projekt u skladu s pravom i politikama EU-a.

 

Našu publikaciju o EFSU možete pronaći na linku u nastavku: https://bit.ly/2KH7BTy

 

 

im2
I’M veljača 2019.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
im2
I’M veljača 2019.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found