PLENARNA, 04.07.2013.

Početna stranica | NovostiEU | Parlament izglasao proračun za Republiku Hrvatsku u 2013. godini.

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 04.07.2013.

Parlament izglasao proračun za Republiku Hrvatsku u 2013. godini.

Danas je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu uz podršku velike većine zastupnika (559 glasova za, 25 protiv i 16 suzdržano) izglasan proračun za Republiku Hrvatsku u 2013. godini.

Zastupnik g. Andrej Plenković bio je kao promatrač uključen u rad Odbora za proračun te je tijekom prethodnih mjeseci kod kolega g. La Vie i g. Bogea, koji su bili izvjestitelji za izmjene europskog proračuna 2013. i uključivanje dijela za Republiku Hrvatsku, lobirao za usvajanje proračuna kakav je tijekom pregovora dogovoren. Prije današnjeg glasovanja zastupnica gđa. Ivana Maletić je, kao osoba koja je pregovarala financijsku omotnicu u poglavlju 33, na plenarnoj sjednici objasnila važnost usvajanja proračuna za Republiku Hrvatsku. Možemo započeti sa korištenjem sredstava za financiranje projekata kojima ćemo pokrenuti rast, razvoj, zapošljavanje, konkurentnost i infrastrukturnu izgradnju.

Ukupna dodijeljena sredstva od 1.7. do 31.12. 2013. iznose 665 milijuna eura, odnosno kada se tome pridodaju rashodi administracije i dio rashoda koji će se realizirati u 2014. hrvatska omotnica iznosi 800 milijuna eura. U EU proračunu planiran je i iznos novčanih isplata Republici Hrvatskoj tijekom 2013. u visini od 375 milijuna eura.

Današnjim glasovanjem Europski parlament je osigurao uvjete da Republika Hrvatska bude neto primateljica iz Europskog proračuna. Međutim, sada je na Vladi RH da dobije od Europske komisije pozitivno mišljenje za rad s europskim fondovima i tijekom 2013. godine povuče odobreni predujam od 149,8 milijuna eura kako bi Hrvatska doista bila neto primateljica.

 

 

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found