PLENARNA, 12.09.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Odgovori zastupnice Maletić za LIDER o Copyright direktivi

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 12.09.2018.

Odgovori zastupnice Maletić za LIDER o Copyright direktivi

Ukoliko bude usvojena, što nova Direktiva znači za hrvatsko tržište nakladnika i izdavača? Koje će biti njihove nove obveze i prava, a čime bi konkretno mogli profitirati?

Copyright direktiva donosi se s ciljem prilagođavanja propisa o zaštiti autorskih prava novim uvjetima poslovanja u digitalnom okruženju te ujednačavanja pravila na razini EU-a. Sve manje se kupuju tiskana izdanja i CD-i, a koriste digitalni sadržaji. Ako platforme koje distribuiraju digitalne sadržaje s autorskim pravima, i pri tome zarađuju, nemaju obvezu platiti autore, autorski, umjetnički i kreativni radovi će s vremenom nestati. Cilj ove direktive nije smanjiti internetske slobode i filtrirati sadržaj nego upravo obrnuto omogućiti da taj sadržaj bude što bogatiji kroz bolji ugovorni položaj autora, izvođača i umjetnika te sam podržala njeno usvajanje.

Direktivom se nakladnicima i izdavačima, ali i novinarima, omogućuje dobivanje naknade za uporabu njihovih autorskih djela (članaka), omogućuje se stvaranje financijski neovisnih novinskih platformi te se tako štiti i promiče kvalitetno novinarstvo. Do sada su se autorska glazba, autorske slike, videa i drugi predmeti autorskih i njima srodnih prava digitalnim prostorom širili bez izričitog pristanka njihova autora, koji samim tim za korištenje svoga djela od strane trećih uglavnom nisu uživali nikakvu naknadu. Međutim, prema članku 14. nove Direktive autorima i izvođačima se omogućava da dobivaju informacije o iskorištavanju njihovih djela i izvedbi, posebno u pogledu od njih ostvarenih prihoda i naknade koju za to trebaju primiti. Naknada za korištenje autorskih djela utvrđivat će se sklapanjem ugovora između autora, odnosno izvođača i druge strane, a ako takva naknada bude niska u odnosu na kasnije prihode druge strane od tih autorskih djela ili koristi ostvarenih njihovim iskorištavanjem, autori i izvođači moći će naknadno tražiti i dodatnu, odgovarajuću naknadu.

Važno je istaknuti kako se Direktivom ne ograničava privatna uporaba novinarskih članaka niti se zabranjuje uporaba digitalnih putokaza, tzv. hyperlinkova, što se često u komunikaciji o Direktivi ističe. Direktivom se predlaže proširenje određenih prava na izdavače informativnih publikacija u pogledu digitalne upotrebe istih, poput isključivog prava reproduciranja i prava stavljanja na raspolaganje javnosti.

Što bi jedan poduzetnik u Hrvatskoj trebao znati o novoj direktivi (primjerice, hoće li objavama linkova na vlastitim web stranicama i stranicama na društvenim mrežama morati plaćati određene naknade, press kutak u kojem prenosi tekstove o svojoj kompaniji i sl)?

Poduzetnici kojima glavna djelatnost nije dijeljenje sadržaja koji su zaštićeni autorskim pravima, kao niti mala i mikro poduzeća, koja su izričito izuzeta iz primjene Direktive, neće biti obavezni plaćati naknade za objave i dijeljenje linkova na vlastitim web stranicama. Također, usluge koje se pružaju u nekomercijalne svrhe poput online enciklopedija (primjerice, Wikipedija) i pružatelja mrežnih usluga na koje je sadržaj prenesen uz odobrenje svih nositelja prava nad tim sadržajima poput obrazovnih ili znanstvenih repozitorija, nisu obuhvaćene odredbama Direktive. Isto vrijedi i za pružatelje cloud usluga za individualnu upotrebu, kojima se ne pruža izravan pristup javnosti (primjerice, Dropbox), platforme za razvoj otvorenog koda (primjerice, github) i online tržišna mjesta čiji je glavna djelatnost prodaja fizičkih dobara (primjerice, eBay).

Cilj je Direktive postići zaštitu autorskih prava i omogućiti autorima da dobiju naknadu za djela na kojima online platforme poput Google-a i Facebook-a zarađuju, a da se pri tom ne ograniče internetske slobode dijeljenja i razmjene informacija.

Upravo zato Direktiva isključuje online enciklopedije poput Wikipedije, Dropbox, Ebay, i sve pružatelje online usluga na kojima je sadržaj objavljen uz autorizaciju nositelja prava. Iz obuhvata Direktive također su isključene parodije, gif-ovi i privatni korisnici, koji će se internetom služiti kao i do sada.

 

Osim izdavačke industrije, koje će još grane gospodarstva biti obuhvaćene direktivom i na koji način?

Direktiva obuhvaća istraživačke djelatnosti, obrazovni sektor i sektor očuvanja kulturne baštine. Digitalnim tehnologijama omogućuju se nove vrste uporaba predmeta autorskih i srodnih prava koje nisu obuhvaćene dosadašnjim pravilima. Tako se danas omogućuje automatizirana računalna analiza informacija u digitalnom obliku (teksta, zvuka, slika i sl.), čime se istraživačima omogućuje da obrađuju veće količine informacija za stjecanje novih znanje i otkrivanje novih spoznaja, čime se potiču i inovacije, a ovom Direktivom jasno se određuje do koje je mjere takva obrada prihvatljiva i kada je za nju potrebno odobrenje.

Slična je situacija i kada je riječ o digitalnoj uporabi različitih sadržaja za potporu i nadopunu nastavnih aktivnosti, poput korištenja dijelova teksta ili slika različitih autora u nastavi. Direktivom se uvodi ograničenje autorskog i srodnih prava za korištenje djela i drugih sadržaja u nastavi i za prekograničnu i digitalnu nastavu, pri čemu se mora voditi računa o ravnoteži javnih interesa u području obrazovanja i interesa autora, odnosno nositelja srodnog prava, što obuhvaća i njegova moralna prava. Direktiva određuje koliko je to prihvatljivo, odnosno kada je dopustivo.

Za Republiku Hrvatsku posebno je značajan aspekt zaštite autorskih i srodnih prava kada je riječ o očuvanju kulturne baštine, odnosno dopuštenju za umnožavanje djela i drugih sadržaja koji su trajni dio zbirki institucija kulturne baštine, a koja je nužna za njihovo očuvanje. RH podržava odredbe Direktive koji se odnose upravo na to područje, a hrvatski Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima u tom je pogledu već usklađen s njome.

Koje su sporne, odnosno nedorečene odredbe oko kojih se zakuhala atmosfera u Europskom parlamentu?

Najveće su prijepore izazvali članak 11. Direktive, kolokvijalno nazvan “porez na linkove”, te članak 13., koji se odnosi na upload filter.

Člankom 11. Direktive želi se postići veća zaštita autora tekstova, fotografija i drugih radova, čija se autorska djela ili njihovi isječci / dijelovi dijele na internetu (primjerice, putem Facebook-a ili Twitter-a). Cilj je zaštititi autore u tom smislu da se za svako online dijeljenje njihova rada mora zatražiti njihovo odobrenje, a to bi im pravo pripadalo 20 godina nakon objave rada. Ukratko, želi se zaštititi djelatnost izdavača i osigurati pravedna i prikladna naknada za autore, umjetnike i stvaratelje djela zaštićenih autorskim pravima i pravno zaštititi kreativan rad i osigurati bolji ugovorni položaj autora, izvođača i umjetnika.

Rast tradicionalnih medija u digitalnoj sferi doveden je u pitanje zbog agregatora za vijesti i pružatelja online usluga koji razvijaju svoje aktivnosti korištenjem autorskih sadržaja, a da pritom ne pridonose njihovu stvaranju, odnosno autoru ne osiguravaju pravednu naknadu. Ako se nastavi raditi na taj način nestat će kvalitetno, stručno, istraživačko novinarstvo i otvara se prostor lažnim vijestima, člankom 11. ta praksa želi se zaustavit.

S druge strane, protivnici uvođenja naknada za novinske portale prilikom dijeljenja njihovog sadržaja od strane krajnjih korisnika smatraju da je prikazivanje sadržaja na društvenim mrežama usluga promoviranja koja omogućuje dosezanje većeg broja čitatelja, te da će u slučaju uvođenja naknada društvene mreže i druge internetske platforme odbiti prikazivanje takvih sadržaja, a korisnici bi time izgubili interes otvarati i čitati portale zbog naplate.

Člankom 13. želi se povećati odgovornost platformi koje nude i dijele sadržaje zaštićene autorskim pravom. Takve platforme moraju imati licencu i sklopljene ugovore s nositeljima autorskih prava. Predložene mjere nisu tzv. filteri ili cenzori, već im je namjera zaštititi autore. Ova pravila odnose se samo na djela koja su zaštićena autorskim pravima. Platforme su prilikom stavljanja sadržaja obavezne koristiti alat za prepoznavanje sadržaja, koji ne služi za cenzuru istog sadržaja, već upravo za prepoznavanje djela koja su zaštićena autorskim pravima. Članak se odnosi na sve platforme koje svoj poslovni model temelje na ponudi radova koji su zaštićeni autorskim pravima i njime se želi pravovremeno reagirati i spriječiti kršenje autorskih prava.

Činjenica je da posrednici ostvaruju profit sa sadržajem koji ne stvaraju, profit ne dijele sa stvarateljima te nastaje vrijednosni jaz. Uz to posrednici su postali glavni kanali za korištenjem online sadržaja koji djeluju u izravnoj konkurenciji s drugim pružateljima usluga koji zaključuju licence s nositeljima prava i naravno da u takvoj utakmici nestaju pružatelji koji zaključuju licence. Platforme koje daju pristup sadržaju zaštićenim autorskim pravima i tako se natječu s licenciranim uslugama za mrežne sadržaje, trebaju biti odgovorne za upotrebu takvih sadržaja. Sve su to argumenti zbog kojih su zastupnici podržali članak 13. Direktive.

S druge strane, oni koji se protive usvajanju članka 13. ističu kako će taj pokušaj zaštite autorskih prava imati neželjene učinke, primjerice primorat će određene platforme poput Facebooka i YouTubea da nadziru sve aktivnosti koje se na njihovim stranicama odvijaju te da sukladno tome filtriraju neželjeni sadržaj. Takva filtracija sadržaja neće uvijek biti proporcionalna, odnosno brisanje nekog sadržaja neće uvijek odgovarati stvarnoj potrebi da se on izbriše, te će se tako ugroziti sloboda govora. Takvo će postupanje biti moguće za svaku vrstu sadržaja, pa i, primjerice, neki video u čijoj pozadini svira glazba drugoga autora, a također bi na taj način mogle biti uklonjeni i sadržaji koji objavljuju tzv. zviždači.

Smatrate li da će Direktiva doprinijeti većem redu na digitalnom tržištu?

Hoće jer utvrđuje pravila za nove načine uporabe autorskih djela i drugih predmeta zaštite na digitalnom tržištu. Sadašnji propisi nisu prilagođeni novim uvjetima poslovanja. Direktivom se usklađuju različiti propisi država članica te se moderniziraju na način da bolje odgovaraju potrebama poslovanja u digitalnom okruženju.

Činjenica je da je potrebno preciznije formulirati odredbe članka 13., ali nakon glasovanja u Parlamentu, Direktiva će se moći još ¡ doraditi tijekom Trijaloga (Vijeće, Europska komisija, Europski parlament).

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found