PLENARNA, 12.12.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: Zajedničkim amandmanom zaustavili smo ogroman transfer sredstava iz prepolovljenog Kohezijskog fonda CEF-u

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 12.12.2018.

Maletić: Zajedničkim amandmanom zaustavili smo ogroman transfer sredstava iz prepolovljenog Kohezijskog fonda CEF-u

Na plenarnoj sjednici  Europskog parlamenta u Strasbourgu, u srijedu 12. prosinca održano je glasovanje o Izvješću o prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavljanju Instrumenta za povezivanje Europe (eng. Connecting Europe Facility,dalje u tekstu: CEF) na kojem je sudjelovala i zastupnica Maletić.

Zastupnica Maletić podržava ulaganja iz CEF-a jer su veliki prometni, energetski i telekomunikacijski transnacionalni projekti neophodni za povezivanje država članica međusobno i Unije s ostatkom svijeta, a vrlo ih je teško realizirati iz nacionalnih sredstava jer su veliki i zahtjevni za financiranje, te je teško utvrditi pojedinačne udjele i raspodjelu investicije. „Unatoč važnosti ovih projekata ne mogu se složiti s prijedlogom Komisije da se iz fonda, koji je tim istim prijedlogom smanjen za 45,6 % odnosno sa 75,8 milijardi eura na svega 41,4 milijardu eura, uzima dodatnih 10 milijardi eura i prebacuje u CEF. To bi značilo kraj Kohezijskog fonda i značajnijih nacionalno vođenih, a sufinanciranih sredstvima EU-a, infrastrukturnih projekata. To nikako ne želimo i ne smatramo dobrim rješenjem.“, istaknula je zastupnica Maletić.

S grupom zastupnika, zastupnica Maletić predala je amandman s kojim su se uspjeli izboriti da se predloženi prijenos od 10 milijardi eura iz Kohezijskog fonda u CEF smanji na 4 milijarde što odgovara, u relativnim iznosima, dosadašnjim transferima npr. u tekućoj perspektivi 2014.-2020. od 75,8 milijardi Kohezijskog fonda, 11,5 milijardi se transferiralo u CEF.

Financijska omotnica za provedbu CEF-a za razdoblje 2021.–2027. iznosi 43,8 milijardi eura, te je prijedlog Komisije bio da se iznos od 10 milijardi eura prenese iz Kohezijskog fonda s tim da bi se ta prenesena sredstva potrošila isključivo u državama članicama koje ispunjavaju uvjete za financiranje iz Kohezijskog fonda, ali u skladu s pravilima provedbe CEF-a. Zastupnica Maletić kontinuirano je u raspravama na REGI odboru kritizirala omogućavanje prijenosa sredstava iz kohezijske politike u druge programe koji se provode centralizirano: „Sredstva kohezijske politike dijele se po državama članicama i provode decentralizirano, odnosne države članice odlučuju same o prioritetima i provedbi. Programe na razini Unije poput CEF-a, Horizon-a, InvestEU-a i ostalih provodi Europska komisija centralizirano te bih radije vidjela da se sredstva transferiraju iz tih programa kako bi se pojačala kohezijska politika, a ne stalno obrnuto, države članice se motivira da prebace sredstva u centralizirane programe. Uz to provedba centraliziranih programa je brža, a neka pravila poput državnih potpora jednostavnija, što nema smisla jer bi ista pravila trebala vrijediti za programe kohezije kao i za ove centralizirane programe konkurentnosti. Naravno da su zbog jednostavnije provedbe motivirane prebaciti sredstva, međutim uzimanje sredstava iz kohezije ovu politiku, koja je ključna za solidarnost i ravnomjeran razvoj EU-a, slabi i čini manje učinkovitom što jača argumente onih koji smatraju da bi je trebalo ukinuti.“

 

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found