EUROPSKA KOMISIJA, 03.01.2015.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: “Vlada se ne snalazi”

Fill 3 Copy 6EUROPSKA KOMISIJA, 03.01.2015.

Maletić: “Vlada se ne snalazi”

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ispunio je svoje obećanje. Europska komisija predložila je krajem studenoga Plan ulaganja kako bi se potaknuli rast i zapošljavanje u EU-u. U suradnji s Europskom investicijskom bankom, predviđa se do sredine godine uspostava Europskog fonda za strateška ulaganja za koji bi se iz javnih sredstava trebala osigurati jamstva radi mobilizacije dodatnih ulaganja u iznosu od najmanje 315 milijardi eura u trogodišnjem razdoblju, uspostava portfelja projekata kako bi se ulaganja usmjerila na najvažnija područja, te akcijski plan kako bi se uklonila regulatorna “uska grla”.

Novca će zapravo biti 15 puta manje od 315 milijardi eura. Riječ je o 21 milijardi eura, i to nije “svjež novac”. No, Europska komisija procjenjuje da bi se svakim eurom koji se mobilizira u okviru Fonda trebalo stvoriti 15 eura ukupnog ulaganja koje se inače ne bi ostvarilo. Europski fond za strateška ulaganja trebao bi biti utemeljen na jamstvu iz proračuna EU-a u vrijednosti od 16 milijardi eura, uz pet milijardi eura koje bi osigurala Europska investicijska banka. Od previđenih 16 milijardi eura iz proračuna EU-a, osam je ionako predviđeno za jamstva, a osam je prebačeno iz drugih stavki, čime se pila grana na kojoj se sjedi jer će rezovi pogoditi istraživanje i Instrument za povezivanje Europe. Novac će se upotrijebiti za jačanje sposobnosti podnošenja rizika.

– Hrvatska je, za razliku od ostalih članica Unije, na listu projekata uvrstila sve projekte koji se pripremaju za financiranje iz europskih fondova, što je potpuno promašeno jer su fondovi puno isplativiji oblik financiranja. Uz te projekte, na listi koju je Vlada pripremila brojni su projekti izgradnje cesta, za što je mala vjerojatnost da će se dobiti sredstva iz ovog novog fonda jer se prvo želi ulagati u jačanje gospodarstva. Na listi su se našli i projekti koji su tek ideje te ne mogu krenuti u provedbu do 2017. godine, pa će ti projekti biti eliminirani. I ovim popisom projekata Vlada pokazuje da nema program i plan razvoja Hrvatske, nema dugoročan plan infrastrukturnih investicija, nema dobro definirane projekte ni jasnu poruku privatnim investitorima u što bi im se i zašto isplatilo ulagati u Hrvatskoj. Europska komisija želi Europu otvorenu inovacijama i investicijama, koja mijenja smjer od sigurnosti i štednje k ulaganjima i rastu. Vlada se u tome ne snalazi – ističe Ivana Maletić.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE