REGI, 09.10.2017.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: „Većina sredstava EIB-a raspodijeljena na pet država članica ne pomaže ravnomjernom razvoju“

Fill 3 Copy 6REGI, 09.10.2017.

Maletić: „Većina sredstava EIB-a raspodijeljena na pet država članica ne pomaže ravnomjernom razvoju“

Na zasjedanju Odbora za regionalni razvoj u Europskom parlamentu u Bruxellesu, u ponedjeljak 9. listopada održana je rasprava o Godišnjem izvješću o financijskim aktivnostima Europske investicijske banke (EIB) na kojem je zastupnica Ivana Maletić kao izvjestiteljica predstavila Nacrt izvješća za mišljenje koje Odbor za regionalni razvoj daje Odboru za proračun.

Zastupnica Maletić istaknula je važnu ulogu i odgovornost EIB-a u provođenju kohezijske politike: „EIB ima važnu ulogu u provedbi kohezijske politike kroz aktivnosti usmjerene na jačanje kapaciteta za pripremu projekata, konzultantske i analitičke usluge te osiguranje zajmova za nacionalna sredstva sufinanciranja. EIB ispunjava niz važnih uloga u provedbi kohezijske politike, prvenstveno daje savjetodavne i analitičke usluge kao pomoć državama  kroz instrumente JEREMIE, JESSICA te pomoć u upravljanju fondovima financijskih instrumenata sufinanciranih kroz kohezijsku politiku, a tu spadaju i aktivnosti izgradnje kapaciteta – inicijative JASPERS i JASMINE i druge aktivnosti tehničke pomoći povezane s osnovnim aktivnostima EIB-a.“

Zastupnica Maletić također je naglasila nužnost uvođenja posebnog poglavlja u godišnjem izvješću EIB-a: „Kako bi se mogao pratiti i ocijeniti doprinos EIB-a provedbi kohezijske politike i postizanju ciljeva, potrebno je dodati posebno poglavlje godišnjem izvješću EIB-a, koje bi trebalo biti posvećeno aktivnostima EIB-a za provedbu kohezijske politike državama članicama uključujući detaljne informacije o korištenju zajmova, okvirnim kreditima za financijske posrednike i sufinanciranje financijskih instrumenata. U izvješću nema podataka o kreditiranju projekata koji se sufinanciraju iz EU fondova”, naglasila je zastupnica Maletić.

Zastupnica Maletić je prilikom predstavljanja Nacrta istaknula kako EIB kroz financiranje projekata mora doprinijeti ispunjavanju ciljeva EU politika i strategije Europa 2020 te ispunjavanju gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije: „Međutim, prema zemljopisnoj raspodjeli kreditiranja po državama u kojima se projekti provode 54,11% svih zajmova odobrenih u 2016. dobilo je pet država članica – Španjolska, Italija, Francuska, Njemačka i Velika Britanija. Kada gledamo kroz sektorska područja možemo primijetiti da ukupan iznos odobrenih kredita u 2016. za navedenih pet država članica unutar sektora industrije iznosi 82%, za energetski sektor 72%, dok je za sektor prometa usmjereno 58% alokacije, što nas upućuje na jasnu geografsku koncentraciju.“

“Uloga EIB-a u području financiranja startup-ova, ženskog poduzetništva i socijalnog poduzetništva trebala bi se povećati i pojednostavniti” istaknula je zastupnica Maletić.

„U studiji o ulozi Europske investicijske banke u europskoj kohezijskoj politici, stručnjaci ukazuju na nedostatak podataka o ulozi EIB-a u odnosu na svaku fazu ciklusa provedbe programa kohezijske politike, a to su: programiranje, generiranje projekta, procjena i odabir te praćenje i evaluacija kao i ograničeno razumijevanje doprinosa aktivnosti kreditiranja EIB-a kohezijskoj politici“, također je naglasila zastupnica Maletić.

Upravo zato, EIB bi svakako trebao intenzivirati rad na poboljšanju praćenja, izvještavanja, transparentnosti i vidljivosti svojih aktivnosti.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found