PLENARNA, 24.10.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: „Važno je smanjivati nepravilnosti, ali još važnije je sustav ubrzati i prilagoditi potrebama građana“

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 24.10.2018.

Maletić: „Važno je smanjivati nepravilnosti, ali još važnije je sustav ubrzati i prilagoditi potrebama građana“

Na plenarnoj sjednici u Europskom parlamentu u Strasbourgu, 24. listopada održana je rasprava na kojoj je predstavljeno godišnje izvješće Revizorskog suda za 2017.

Povjerenik Europske komisije za proračun, Gunther Oettinger na početku rasprave naznačio je djelovanje Komisije u kontroli stope pogrešaka u provedbi programa. “Komisija i dalje stavlja naglasak na kontrolu stope pogreške ne terenu koja je ove godina na najnižoj razini. Želimo postići to da se nakon provedbe programa i nakon provedbe svih kontrola stopa pogreške zaustavi ispod 2% i da je držimo na oko 1% kao što je bilo prošle godine”, istaknuo je povjerenik Oettinger.

Na raspravi je sudjelovala zastupnica Maletić koja je pozdravila rad Revizorskog suda te je istaknula kako se moderniziranjem EU proračuna, EU politike trebaju usmjeriti više na rezultate, postizanje dodane vrijednosti, pametno korištenje javnog novca, ali da je teško postići pozitivne promjene, ako i sustavi revizije nisu prilagođeni novim načinima rada. “Drago mi je što se Revizorski sud sve više usmjerava na reviziju postignutih rezultata jer je ključno pitanje imaju li naši građani, poljoprivrednici, poduzetnici i mladi koristi od ulaganja ili je bolje pojedine programe mijenjati, ako treba ukinuti, odnosno zamijeniti s drugim programima koji će bolje i više odgovarati na njihove potrebe. Istaknuli ste da se sustavi upravljanja i kontrola poboljšavaju, manje je nepravilnosti i to nas sve raduje, ali važno je sustav ubrzati, učiniti korisnijim i funkcionalnijim”, istaknula je zastupnica Maletić.

Također, zastupnica je na raspravi navela načine na koje revizorski sud u svojim izviješćima može pomoći u poboljšanju cjelokupnog sustava. “Vi svojim izviješćima možete puno pomoći da se sustav poboljša, kroz zakonito, učinkovito, djelotvorno, ali i pravovremeno korištenje sredstava. Možete na primjer pomoći da tehničku pomoć u različitim programima koristimo za izgradnju administrativnih kapaciteta u područjima za koja revizijama uočite da nedostaju znanja potrebna za pametno, svrsishodno i pravovremeno trošenje javnog novca. Zato me raduju vaša tematska izvješća i novi pristup u radu”, zaključila je zastupnica Maletić.

 

 

play

Video

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found