PLENARNA, 01.03.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: „Utaje poreza oštećuju proračun, ali i fer tržišnu utakmicu“

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 01.03.2018.

Maletić: „Utaje poreza oštećuju proračun, ali i fer tržišnu utakmicu“

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Bruxellesu 1.3. održana je rasprava o izvješću o Prijedlogu direktive Vijeća o izmjeni Direktive 2011/16/EU u pogledu obvezne automatske razmjene informacija u području oporezivanja u odnosu na prekogranične aranžmane o kojima se izvješćuje.

 

Zastupnica Maletić na raspravi je istaknula važnost izmjene ove Direktive. „Naša obveza je poduzeti sve mjere i zaštititi poštene poduzetnike, porezne obveznike i građane od onih koji obavljaju aktivnosti i zarađuju u našim državama, ali pronalaze načine izbjegavanja plaćanja poreza i time ne samo da oštećuju proračune država, već i na nepošten način konkuriraju na tržištu i uništavaju kvalitetne poduzetničke pothvate. Moramo spriječiti nove porezne skandale, Panama i Paradise paperse“, izjavila je zastupnica.

 

Govoreći o uočenim nepoštenim poreznim praksama zastupnica je naglasila važnost razmjene informacija o njima. „Ključna je razmjena informacija o uočenim nepoštenim poreznim praksama, ali potrebno je i više od toga. Potrebne su informacije koje će omogućiti preventivno djelovanje i uspostavu mehanizama koji će odvratiti tzv. „savjetnike“ od osmišljavanja i plasiranja aranžmana za smanjenje poreznog opterećenja“, naglasila je zastupnica.

 

Te bi informacije omogućile poreznim upravama brzo reagiranje na štetne porezne prakse i uklanjanje nedostataka u propisima. Ključno je osigurati i automatsku razmjenu informacija među poreznim tijelima i koordinaciju s financijsko-obavještajnim jedinicama koje se bave problemom pranja novca, a države članice poticati da uvedu slične obveze otkrivanja za aranžmane koji postoje na njihovom teritoriju.

 

Na kraju se zastupnica osvrnula na elemente potrebne za stvaranje sustava pravednijeg oporezivanja i tržišta koje ć biti poticajno za stvaranje novih poslova. „Bolja razmjena informacija, edukacija poreznih uprava, razmjena znanja i iskustava, uključivanje financijskih institucija i revizora u otkrivanje informacija poreznim upravama o potencijalnim situacijama izbjegavanja plaćanja poreza ključni su za stvaranje sustava pravednijeg oporezivanja i tržišta koje će biti poticajno za stvaranje novih poslova. To je ono što želimo u EU, rast i razvoj na kvalitetnim temeljima, a utaje poreza sigurno tome ne doprinose“, zaključila je zastupnica.

 

 

play

Video

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE