REGI 22.11.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: Uključivanjem razine razvijenosti u kriterij raspodjele, za što sam se na REGI-u izborila, dobit ćemo 100 milijuna eura više iz Programa potpore reformama

Fill 3 Copy 6REGI 22.11.2018.

Maletić: Uključivanjem razine razvijenosti u kriterij raspodjele, za što sam se na REGI-u izborila, dobit ćemo 100 milijuna eura više iz Programa potpore reformama

Europska komisija je pripremila 31. svibnja 2018., kao dio šireg programa za produbljivanje europske ekonomske i monetarne unije, nastavak pilot programa potpore strukturnim reformama (SRSP) iz 2017., odnosno prijedlog Uredbe o uspostavi Programa potpore reformama (RSP).

Kao izvjestiteljica EPP-a na sjednici Odbora za regionalni razvoj 22. studenog zastupnica Maletić istaknula je kako je s obzirom na dosadašnje iskustvo rada s SRSP-om i veliki interes država članica jasno da je nastavak kroz novi program RSP potreban.

„Poticanje i ubrzavanje strukturnih reformi važno je i radi jačanja efekata drugih ulaganja iz proračuna EU-a. Tako npr. investicije koje se provode uz potporu fondova EU-a u okviru kohezijske i poljoprivredne politike ostvaruju znatno bolje rezultate, ako se istovremeno provode neophodne reforme koje olakšavaju i ubrzavaju poslovanje te podižu razinu znanja i povezivanja znanstvenog i istraživačkog sektora s gospodarstvom.“, istaknula je zastupnica Maletić.

Međutim prijedlog Komisije o načinu raspodjele sredstava RSP-a po državama članicama, nije prihvatljiv te je zastupnica predložila da se uz broj stanovnika kao jedini kriterij, obavezno dodaju i razina razvijenosti (BDP države u odnosnu na prosječni BDP EU-a) te broj i kompleksnost reformi koje se moraju provesti i makroekonomskih neravnoteža. Zbog jednostavnosti primjene zastupnica je pristala na broj stanovnika i razinu razvijenosti kao osnovne kriterije.  Prema dosadašnjoj raspodjeli po broju stanovnika Hrvatskoj je od planiranih 22 milijarde eura za potpore reformama pripalo 202 milijuna eura, a iznos će se sigurno povećati za još 100 milijuna eura kada se u izračun uključi razina razvijenosti.

U drugoj fazi previđena je raspodjela i to pola sredstava odnosno 11,0 milijardi eura prema konkurentnosti prijavljenih prijedloga projekata na natječaj. To znači da se sredstva ne bi raspodjeljivala prema potrebi – broju i kompleksnosti reformi koje država treba provesti te bi veći dio sredstava otišao državama koje imaju veće administrativne kapacitete i koje su konkurentnije, a u pravilu su to najrazvijenije države članice. Ovakvim pristupom RSP može samo povećati razlike među državama članicama i usporiti konvergenciju zbog čega je zastupnica, amandmanom koji je i prihvaćen, smanjila iznos koji se raspodjeljuje temeljem natječaja na 25% odnosno 5,5 milijardi eura, što je na Odboru i podržano.

„Prijedlog uspostave RSP-a, kao i prijedlog novog višegodišnjeg financijskog okvira, može biti prihvatljiv jedino ako se ne smanjuju sredstava za kohezijsku politiku i ako se osigura raspodjela sredstava u skladu s potrebama i razinom razvijenosti, a ne prema konkurentnosti i broju stanovnika država članica“, istaknula je za kraj zastupnica Maletić

 

 

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found