PLENARNA, 13.02.2019.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: Tražim više sredstava za EU fondove, veće sufinanciranje i pojednostavljenje provedbe

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 13.02.2019.

Maletić: Tražim više sredstava za EU fondove, veće sufinanciranje i pojednostavljenje provedbe

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu, 13. veljače 2019., održana je rasprava o prijedlogu Uredbe o utvrđivanju zajedničkih odredbi o kohezijskoj politici (engl. Common Provisions Regulation– CPR)[1].

Na raspravi je sudjelovala i zastupnica Maletić kao izvjestiteljica za mišljenje Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku, ali i članica ključnih odbora za regionalni razvoj i proračun (REGI i BUDG) na kojima je predala amandmane na predloženu regulativu. Istaknula je kako joj je drago da se većina u Europskom parlamentu složila da sredstva za EU fondove treba povećati i da ne možemo prihvatiti smanjenje od 10 % u odnosu na sadašnji proračun 2014.-2020. koje je predložila Europska komisija. Uz to usprotivili smo se smanjenju stopa sufinanciranja iz proračuna EU-a tako da će prema prijedlogu Europskog parlamenta sufinanciranje za EU projekte u Hrvatskoj ostati na razini 80 % – 85 % umjesto predloženog smanjenja na 70 %. Zastupnica se zalagala i za pojednostavljenje provedbe i planiranja te su prošle izmjene kojima se i dalje planira za razdoblje od 7 godina, izvršava po pravilu N+3 i dobivaju veći predujmovi na početku kako se države i korisnici ne bi trebali zaduživati za financiranje projekata. Govoreći o mišljenju za koje je bila izvjestiteljica na ECON-u, zastupnica je istaknula: „Europski fondovi su jedan od izvora financiranja i to vrlo važan za razvoj manje razvijenih država članica, ali oni ne mogu dati rezultate ako se u državama ne događaju i potrebne reforme poput  poboljšanja uvjeta poslovanja, ubrzanja procesa donošenja odluka, podizanje efikasnosti sudstva, modernizacije obrazovnog sustava, poboljšanje rada javne uprave i lokalne samouprave i slično. Bez toga ne možemo imati stvarne i prave rezultate u praksi, a to su gospodarski rast i razvoj i poboljšanje životnog standarda naših ljudi.“

Detaljnije o prijedlogu Europske komisije kojim kao da se želi odustati od kohezijske politike zastupnica je pisala u broju studeni/prosinac Informativnog Mjesečnika ureda https://issuu.com/ivanamaletic/docs/im_prosinac_2018u članku pod nazivom EU proračun 2020: Je li ovo kraj Kohezijske politike?

Nakon rasprave uslijedilo je glasovanje na kojem su svi prijedlozi pojednostavljenja i povećanja sufinanciranja prihvaćeni te je tako Europski parlament značajno izmijenio prijedlog Europske komisije.

 

 

 

[1]Cjelovit tekst Prijedloga Uredbe o utvrđivanju zajedničkih odredbi o Europskom fondu za regionalni razvoj, Europskom socijalnom fondu Plus, Kohezijskom fondu i Europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo i financijskih pravila za njih i za Fond za azil i migracije, Fond za unutarnju sigurnost i Instrument za upravljanje granicama i vize (COM/2018/375 final) dostupan je na hrvatskom jeziku na: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/?uri=COM:2018:0375:FIN.

play

Video

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found