PLENARNA, 11.02.2019.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: Top tema u EU je umjetna inteligencija, a mi zahvaljujući Mati Rimcu i drugim inovatorim imamo što ponuditi

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 11.02.2019.

Maletić: Top tema u EU je umjetna inteligencija, a mi zahvaljujući Mati Rimcu i drugim inovatorim imamo što ponuditi

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, u ponedjeljak 11. veljače održana je rasprava o prijedlogu rezolucije Europskog parlamenta o sveobuhvatnoj europskoj industrijskoj politici o umjetnoj inteligenciji i robotici na kojoj je sudjelovao i povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, Karmenu Vella.

Zastupnica Maletić je komentirala kako joj je drago što je tema nove industrijske revolucije 4.0. sve češće na dnevnom redu Europskog parlamenta te da se nada da ćemo što prije raditi na regulativi kojom ćemo utvrditi zajednička pravila brzog razvoja umjetne inteligencije te pametne primjene u gospodarstvu i društvu uz zaštite koje neće biti prepreka nego poticaj razvoju.

Zastupnica je 30. siječnja 2019. sudjelovala na konferenciji «Utjecaj digitalizacije i umjetne inteligencije na reviziju i financije: iskoristiti prednosti novih tehnologija koje mijenjaju svijet“ koju su organizirali Udruženje ovlaštenih certificiranih računovođa (ACCA – eng. the Association of Chartered Certified Accountants) i Ernst & Young (EY).

„Umjetna inteligencija nije budućnost, ona se događa danas i brojni su primjeri korištenja umjetne inteligencije u svakodnevnom životu i u poslu. Ljudi se još uvijek boje tehnoloških noviteta i osobito umjetne inteligencije te nemaju povjerenja. Za promjenu u stavovima potrebno je modernizirati obrazovni sustav i temeljiti ga na novim modelima edukacije.“, istaknula je tom prilikom zastupnica Maletić.

„U EU kasnimo, ali ipak smo sad nešto jasnije počeli prepoznavati važnost i potencijal umjetne inteligencije te smo u novom sedmogodišnjem proračunu osigurali veća sredstva za njezin razvoj. Uspostavom prvog programa Digitalna Europa predviđeno je ulaganje u iznosu od 9,2 milijarde eura u područje digitalizacije, od čega je 2,5 milijarde namijenjeno razvoju umjetne inteligencije“, navela je zastupnica podsjećajući i na rezoluciju Europskog parlamenta s preporukama Komisiji u kojoj zastupnici traže od Komisije da predloži pravila o robotici i umjetnoj inteligenciji kako bi se u potpunosti iskoristio njihov gospodarski potencijal.

U izvješću Europskog parlamenta raspravljenom tijekom ovotjednog zasjedanja navode se smjernice i koordiniran pristup na europskoj razini kako bi se Europa mogla natjecati s golemim ulaganjima trećih zemalja, osobito SAD-a i Kine. Prvenstveno je potrebno robotiku i umjetnu inteligenciju postaviti kao potporanj društva, raditi na sprječavanju njihove zlouporabe kao i na jačanju istraživanja i razvoja koje će stvoriti tehnološki put ulaganjima radi zadržavanja konkurentnosti. Nadalje, potrebno je omogućiti integraciju robotike i tehnologije umjetne inteligencije u gospodarstvo i društvo. Izvješće navodi prioritetne sektore za razvoj, a to su javni sektor, zdravlje, energija, promet, poljoprivreda i lanci opskrbe hranom, kibersigurnost te mala i srednja poduzeća.

Na raspravi je sudjelovao i povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, Karmenu Vella koji je kazao kako je od suštinske važnosti bitno pojačati konkurentnost s još više istraživanja na području umjetne inteligencije te da to postane aktivni dio ekonomije EU-a: „Trebaju nam javno-privatna partnerstva na području umjetne inteligencije. Trebamo učiniti sve kako bismo ispunili potencijal o kojem se govori u izvješću za važne sektore poput zdravstva, energetike, prometa, poljoprivrede, proizvodnje hrane i kibersigurnosti kako bi osigurali produktivnost, konkurentnost i kvalitetu uvjeta rada”, istaknuo je povjerenik Vella.

 

Povjerenik Vella na kraju rasprave je istaknuo kako je potrebno širiti glas o prednostima umjetne inteligencije, ali i da postoje rizici koje je potrebno istaknuti. „Komisiji je drago što ima podršku Parlamenta u ovom aktivnom pristupu, razvoju i provedbi sveobuhvatne europske industrijske politike o umjetnoj inteligenciji i robotici. Time možemo pomoći živote naših građana i u velikoj mjeri doprinijeti gospodarskom rastu i ekološkoj održivosti. Umjetna inteligencija mora na prvom mjestu imati čovjeka, a korištenje iste mora povećati ljudske sposobnosti, a ne naprosto zamijeniti ih“, zaključio je povjerenik Vella.

 

O ovoj temi raspravljalo se i na konferenciji u Buxellesu, 5. veljače 2019., pod nazivom „Europske politike u potpori razvoja inovacijskog ekosustava“ u organizaciji Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić i partnerskih organizacija BEFunded i Euronavigatora. Zastupnica Maletić govorila je o potrebi važnosti ulaganja u programe konkurentnosti za poticanje inovacija, istraživanja i razvoja u novom prijedlogu Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021.-2027. Mate Rimac, osnivač tvrtke Rimac automobili dao je zanimljivo viđenje užurbanog napretka umjetne inteligencije te pogled u budućnost – što nam sve donose automatski upravljani automobili, a na toj vrsti umjetne inteligencije se užurbano radi: “To će biti jedna od najvećih revolucija u sljedećim godinama koja će značajno poboljšati kvalitetu života i produktivnost ljudi”, istaknuo je g. Rimac opisujući svijet bez automobilskih nesreća, prometnih policajaca i kazni, potrage za parking mjestima, uz nesmetano obavljanje poziva i poslova u vožnji.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found