KONFERENCIJA, 02.05.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: “Svjetionicima pokazujemo ljepotu prirodnog, povijesnog, gospodarskog i kulturnog nasljeđa koje imamo i čuvamo”

Fill 3 Copy 6KONFERENCIJA, 02.05.2018.

Maletić: “Svjetionicima pokazujemo ljepotu prirodnog, povijesnog, gospodarskog i kulturnog nasljeđa koje imamo i čuvamo”

U Europskom parlamentu u Bruxellesu, u srijedu 2. svibnja održana je konferencija i predstavljanje knjige „Legende svjetla-priče hrvatskih svjetionika i svjetioničara“ i pretpremijerne projekcije istoimenog dokumentarnog filma. Uz zastupnicu Maletić, domaćini konferencije bili su Ivan Jakovčić, Jozo Radoš, Dubravka Šuica i Davor Škrlec. Uz hrvatske zastupnike, na konferenciji su sudjelovali i Jurica Gašpar, autor knjige “Legende svijetla”, Gordan Smadilo, predsjednik Udruge Prijatelji Mediterana “Lux Mediterraneum” te Ivan Bulić, svjetioničar.

Knjiga „Legende svjetla“, autora Jurice Gašpara, objavljena je u povodu obilježavanja dvjestote godišnjice paljenja svjetla na prvom svjetioniku u Savudriji. „Već dva stoljeća hrvatski svjetionici svoj posao rade u tišini. Koliko su života spasili, koliko su sigurnosti ulili pomorcima? Svjetioničari, kao živuće legende, možda u ovim trenucima odašilju posljednja svjetla koja će čovjek čovjeku rukom upaliti. Ovo je priča koju posvećujem svima njima i mom ocu, koji je i sam bio svjetioničar“, kazao je autor knjige Gašpar.

Na hrvatskoj obali Jadrana izgrađeno je 48 svjetionika od čega 35 radi i danas. „Plovidbom brodom na jedra obišli smo sve svjetionike istočne obale Jadranskog mora“, rekao je predsjednik Udruge Prijatelji Mediterana “Lux Mediterraneum” Gordan Smadilo. „Prikupili smo vrijednu građu – putopisne i dokumentarističke tekstove, foto i filmske sadržaje. Istražujući svjetionike, istražujemo i svjetioničare i njihov život na lanterni. Smatramo da nikad ispričana priča o hrvatskim svjetionicima i anonimnim ljudima, koji svojim poslom spašavaju živote drugih,  mora biti ispričana”.

Zastupnica Maletić kazala je kako je ova konferencija izvrsna prilika da svima pokažemo ljepotu prirodnog, povijesnog, gospodarskog i kulturno nasljeđa koje imamo i čuvamo. „Konferencija i predstavljanje monografije „Legende svjetla“ kojom obilježavamo 200 godina svjetionika na Jadranskoj obali izvrsna je prilika da svima pokažemo ljepotu prirodnog, povijesnog, gospodarskog i kulturno nasljeđa koje imamo i čuvamo. Hrvatski svjetionici primjer su kako se maštovitom ponudom može promovirati turizam iz potpuno različitog kuta, nudeći gostima doživljaj vlastitog pustog otoka: ovakav način promoviranja nacionalne maritimne baštine treba biti samo jedan u nizu njih kojima ćemo promovirati i hrvatski turizam i razvedenost naše obale s ciljem osiguranja kontinuiteta prisutnosti čovjeka na svjetionicima“, kazala je zastupnica Maletić.

„Naši zastupnici u Europskom parlamentu, domaćini ovog predstavljanja, prepoznali su važnost i tradiciju svjetionika i svjetioničarske službe na Jadranu koja se, bez prekida, održala 200 godina. Film i knjiga od zaborava će sačuvati neke od legendi svjetionika i potaknuti još bolju zaštitu svjetioničarskih zgrada kao spomenika kulturne baštine i neizostavnog dijela povijesti pomorstva“, poručio je svjetioničar Ivan Bulić.

 

screen-shot-2018-07-25-at-12-50-57
I’M srpanj 2018.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
screen-shot-2018-07-25-at-12-50-57
I’M srpanj 2018.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found