PLENARNA, 09.02.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: „Sredstva kohezijske politike treba usmjeriti na modernizaciju gospodarstva te obrazovnog i znanstvenog sustava“

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 09.02.2018.

Maletić: „Sredstva kohezijske politike treba usmjeriti na modernizaciju gospodarstva te obrazovnog i znanstvenog sustava“

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, 7. veljače održana je tematska rasprava (topical debate) o posljedicama sve većih socioekonomskih nejednakosti za europske građane na kojoj je sudjelovala povjerenica Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, Marianne Thyssen.

Povjerenica Thyssen objasnila je posljedice nejednakosti koje imaju socijalne nuspojave. „Sve je više zločina, građani su nezadovoljni, osjećaju se marginaliziranim te je slaba njihova participacija u razvoju demokratskog društva. Kada ljudi osjete da nemaju kontrolu nad stvarima, postaju skloni populizmu i nacionalizmu. Nejednakost se može pobijediti samo kombinacijom stvaranja kvalitetnih radnih mjesta, poštenog sustava oporezivanja i adekvatnih socijalnih politika“, izjavila je Thyssen.

Zastupnica Maletić se u raspravi o radu Europske središnje banke osvrnula na potrebu stvaranja preduvjeta za veći rast plaća i stvaranja što kvalitetnijih radnih mjesta, a to je bez inovacija, novih tehnologija, novih znanja i vještina nemoguće postići. „Upravo zato je važno sredstva kohezijske politike koja je usmjerena otklanjanju regionalnih nejednakosti što naravno utječe i na smanjenje velikih razlika među građanima, koristiti što više za razvoj poduzetničkih projekata, modernizaciju gospodarstva, povezivanje istraživanja i razvoja s gospodarstvom, nove moderne obrazovne programe i cjeloživotno učenje.“, rekla je zastupnica Maletić.

Na raspravi je istaknuta potreba za osnaživanjem sustava socijalne zaštite, minimalne plaće, osiguranje pristupa stanovanju i zdravstvenoj skrbi. Potrebno je povećati prava za najranjiviju skupinu radnika te je zbog toga predložena Direktivu o predvidivim uvjetima rada, kao i Inicijativa o poboljšanju pristupa socijalnoj zaštiti i zaštiti osoba koji rade prema nestandardnim ugovorima o radu.

S obzirom da je porast nezaposlenosti jedan od glavnih razloga stagnacije konvergencije na europskoj razini potrebno je osnaživanje politika u području zapošljavanja, uz naglasak na mlade i dugotrajno nezaposlene. Siromaštvo mladih jedan je od glavnih razloga za zabrinutost kada je riječ o posljedicama nejednakosti, stoga je potrebno i kroz EU proračun realizirati  provedba odgovarajućih politika za smanjenje nejednakosti i povećanje socijalne kohezije.

Proces globalizacije, tehnološke i digitalizacijske promjene dovele su do sve veće nesigurnosti rada i smanjenja plaća, stoga je nužno zaštititi radnike. „Od ključne je važnosti osnažiti i modernizirati socijalnu državu i socijalnu zaštitu koju mi u Europi želimo osigurati svim svojim građanima. Potrebno je oblikovati budućnost i nastaviti njegovati jednake mogućnosti, posebno onih najranjivijih skupina te moramo podržati socijalne projekte, kao što činimo sa Europskim socijalnim fondom i tako smanjiti nejednakosti“, zaključila je Thyssen.

 

 

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found