PLENARNA, 02.10.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: Smanjujemo troškove poduzetnika u prekograničnom poslovanju za milijardu eura

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 02.10.2018.

Maletić: Smanjujemo troškove poduzetnika u prekograničnom poslovanju za milijardu eura

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu u utorak 2.10. održana je rasprava o Izvješću za koje je zastupnica Maletić bila izvjestiteljica EPP-a. Izvješće o Prijedlogu direktive Vijeća o izmjeni Direktive 2006/112/EZ u pogledu usklađivanja i pojednostavnjenja određenih pravila sustava poreza na dodanu vrijednost i uvođenja konačnog sustava za oporezivanje trgovine među državama članicama, usvojeno je u srijedu 3.10.2018

Poduzetnici upravo PDV i komplicirani obračun PDV-a ističu kao glavnu prepreku za prekogranično poslovanje odnosno izlazak na jedinstveno tržište. Posebno navode dodatne troškove koje imaju radi usklađivanja s različitim pravilima u svakoj od država članica.

Ove izmjene su važne zbog pojednostavljivanja sustava i smanjivanja troškova poduzetnika te utjecaja na smanjivanje prekograničnih prijevara. Procjena je da će se troškovi usklađivanja poduzetnika u prekograničnom poslovanju smanjit za 1 milijardu eura, a gubici prihoda od PDV-a zbog prijevara za najmanje 40 milijardi eura.

Cilj izmjena direktive o PDV-u je sustav pojednostavniti i prilagoditi više potrebama samih poduzetnika. Definiraju se i ujednačavaju pravila za obračun PDV u slučajevima premještanja dobara i za lančane transakcije.

Uvodi se koncept ovjerenog poreznog obveznika za pouzdane poduzetnike s urednim poslovanjem na koje će se primjenjivati pojednostavljena pravila. Međutim Komisija treba dodatno razjasni i utvrditi kriterije za utvrđivanje ovog statusa te osigurati da  države međusobno priznaju taj status poduzetnicima.

Posebno je važna uspostava One stop shop-a  za poduzetnike u sklopu kojeg će imati informacije o promjenama i ažuriranju stopa PDV-a u državama članicama.

Privremeno rješenje za sustav PDV-a u prekograničnom poslovanju doneseno je prije 25 godina i pravi je primjer kako privremena rješenja uobičajeno postaju trajna. Ovim prijedlogom izmjena direktive uvode se pojednostavljenja koja su ujedno i priprema za  uspostavu konačnog sustava PDV-a na principu oporezivanja prema mjestu odredišta za koji je rasprava u tijeku.

 

 

 

 

play

Video

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found