PLENARNA, 15.01.2019.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: S novim InvestEu programom moramo dati priliku poduzetnicima početnicima i onima koji ne mogu doći do klasičnih izvora financiranja, a zaslužuju drugu šansu

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 15.01.2019.

Maletić: S novim InvestEu programom moramo dati priliku poduzetnicima početnicima i onima koji ne mogu doći do klasičnih izvora financiranja, a zaslužuju drugu šansu

Na raspravi o novom InvestEU programu održanoj na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu 15. siječnja, sudjelovala je i zastupnica Maletić koja je amandmanima naglasila važnost financiranja inovacija, startup-ova i rizičnijih poduzetničkih projekata te uključivanje zaklada i filantropskih organizacija u financiranje projekata socijalnog poduzetništva i drugih društveno važnih i korisnih ulaganja.

 „Moramo omogućiti financiranje poduzetnika početnika i inovatora te poduzetnika u poteškoćama koji zaslužuju drugu šansu. Najlakše je ići na sigurno i financirati javne projekte ili uhodane poslove, ali garancijama iz EU proračuna moramo dati priliku onima koji ne mogu doći do klasičnih izvora financiranja.“, naglasila je zastupnica pozivajući na jačanje potpore rizičnijim ulaganjima.

Programom InvestEU želi se nadoknaditi nedostatak investicija u cijeloj EU koji dodatno onemogućuje postizanje većih stopa gospodarskog rasta.

Zastupnica Maletić naglasila je kako je uspješno korištenje Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) na kojem su Europska komisija, Parlament i države članice zajedno puno radile, omogućilo ambiciozniji pristup u novom višegodišnjem  financijskom okviru 2021.-2027. u kojem se dosadašnja sredstva od 4 milijarde eura povećavaju na 13,1 milijardu eura za strateška ulaganja u EU, a u Europskom parlamentu taj smo iznos dodatno povećali na 14,1, milijardu eura.

Samo u Hrvatskoj održane su brojne konferencije, a zastupnica je zajedno s potpredsjednikom Katainenom uz konferenciju održala i dijalog s građanima (http://www.ivana-maletic.com/europski-fond-strateska-ulaganja-prednosti-prilike-poduzetnike-lokalne-jedinice-2/) te je pripremila i posebno izdanje o izazovima i prilikama korištenja EFSU-a  (https://issuu.com/ivanamaletic/docs/efsu_web__2_).

Upravo temeljem iskustava s EFSU-om zastupnica Maletić je u raspravu u Parlamentu naglasila važnost jačanja tehničke pomoći za pripremu projekata posebno u manje razvijenim državama članicama koje nemaju dovoljno administrativnih kapaciteta te spremnost financijskih institucija da uz garanciju iz EU proračuna financiraju rizičnije, inovativne poduzetničke pothvate, osobito potpuno nove projekte i stratup-ove, s „minusom“ na računu jer ne možemo očekivati „plus“ na početku poslovanja: „Zahvaljujući uspješnoj provedbi EFSU-a sad možemo razgovarati  i o novom, znatno većem, InvestEU programu. Ono što smo provodeći i radeći na EFSU-u naučili je da je jako važna priprema projekata i da je taj „project pipeline“ u državama članicama ključan za njihovo kvalitetno uključivanje u ovaj program te zato naglašavam da se moramo posebno posvetiti korištenju tehničke pomoći i što većim ulaganjima u manje razvijenim državama članicama koje nemaju dovoljno administrativnog kapaciteta za pripremu projekata i sudjelovanje u InvestEU. Drugi element izuzetno važan za rezultat novog InvestEU programa je naša spremnost na veće rizike, dakle da ne financiramo samo sigurne javne projekte nego da što više financiramo inovacije, startup-ove, nove poduzetničke projekte jer to je ključno za snažniji rast i podizanje gospodarstva.“.

Potpredsjednik Katainen istaknuo je da su 2014. kao posljedica financijske i gospodarske krize ulaganja u EU pala za 50%. Odgovor na to je bio EFSU tzv. Junckerov fond: „Bilo je važno nadoknaditi manjak ulaganja i vratiti povjerenje u europsko gospodarstvo, a i u kapacitete i sposobnosti europskih institucija da ostvare očekivanja građana. Uvjeti za ulaganja u Europi su sada bolji, ali postoji još uvijek veliki nedostatak ulaganja naročito na području socijalne infrastrukture i ulaganja u digitalnu tranziciju.“. Govoreći o InvestEU potpredsjednik je naglasio: „Novi InvestEU više je oslonjen na politike nego što je to bio EFSU. To ne znači da se projekti biraju prema političkim kriterijima, naravno da će izbor i dalje ovisiti o njihovoj kvaliteti i dodanoj vrijednosti koju kreiraju, ali želimo se pozabaviti posebnim politikama poput klimatskih promjena, poboljšanja digitalizacije ili povećanja financiranja za male i srednje poduzetnike koji nemaju dovoljno sredstava, naročito u nekim državama članicama. InvestEU se temelji na potražnji, zahtjev mora doći od korisnika i iz država.“.

 

 

 

 

 

 

 

 

play

Video

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found