PLENARNA, 04.10.2017.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: “Revizori se moraju usmjeriti na rezultate i efikasnost korištenja javnog novca“

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 04.10.2017.

Maletić: “Revizori se moraju usmjeriti na rezultate i efikasnost korištenja javnog novca“

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, u srijedu 4. listopada održana je rasprava na temu predstavljanja godišnjeg izvješća Europskog revizorskog suda za 2016.
Zastupnica Ivana Maletić na raspravi je istaknula kako trend smanjenja nepravilnosti u godišnjem izvjeću Revizorskog suda ohrabruje te se osvrnula na potrebu usmjeravanja prema revizijama učinkovitosti: „Izvješća Revizorskog suda izuzetno su važna jer nam pomažu da poboljšamo sustav upravljanja sredstvima EU proračuna. Uz ispitivanje zakonitog i namjenskog, u skladu s pravilima, korištenja sredstava moramo se usmjeriti na pravovremenost i efikasnost korištenja sredstava te ispunjavanje ciljeva i postizanje rezultata postavljenih na razini EU.“
Zastupnica Maletić zatražila je od revizora da u svojim izvješćima daju više preporuka i ocjena ispunjenosti ciljeva u državama članicama kroz korištenje europskih sredstava: „Otvaramo li nova radna mjesta, smanjujemo li nezaposlenost mladih, ostvarujemo li dugoročan i održiv rast i razvoj? Na takva pitanja moramo dati odgovor.“, naglasila je zastupnica Maletić.
Prema izvješću Revizorskog suda u 2016. ukupni rashodi EU-a iznosili su 136,4 milijarde eura, što iznosi otprilike 267 eura po građaninu. Ova sredstva su u visini od oko 1% bruto nacionalnog dohotka EU-a i čine otprilike 2% ukupne javne potrošnje u državama članicama EU-a. Većina sredstava 2016. godine potrošena u područjima poljoprivredne politike (57,9 milijardi eura), kohezije (35,7 milijardi eura) te rasta i zapošljavanja (15,2 milijarde eura).
Klaus-Heiner Lehne, predsjednik Europskog revizorskog suda naglasio je kako se smanjila razina nepravilnosti u 2016. na prihodnoj i rashodnoj strani EU proračuna: „Plaćanja u 2016. imaju pozitivan ishod, vidljivo je značajno poboljšanje upravljanja financija u EU, razina grešaka je 3,2% a 2015. je bila 3,8%. Komisija je poduzela mjere kojima je smanjila greške i ponudila je dovoljno informacija kako bi se mogle spriječiti daljnje greške, što znači da dodatne kontrole nisu potrebne, ali se postojeće kontrole moraju izvršavati prema propisima.“ Predsjednik Lehne također je istaknuo neovisnost Revizorskog suda te ulogu informiranja građana o trošenju proračunskih sredstava.
U izvješću Revizorskog suda utvrđen je, između ostalog, manji broj plaćanja u 2016. nego što je bilo planirano. Glavni uzrok tome bila su znatna kašnjenja sa započinjanjem isplata iz velikog broja programa iz višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje 2014. – 2020. koji su pod podijeljenim upravljanjem, posebice iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI).
Zastupnica Maletić na raspravi je također naglasila: „Ako pojednostavljujemo sustav važno je da i revizori to prate, posebno kad je u pitanju uvođenje metode pojednostavljenih troškova. Ta metoda znači da korisnik ima više fleksibilnosti kada su u pitanju troškovi, inputi nisu unaprijed definirani ugovorom, ali mora postići utvrđene ciljeve. Revizori su još uvijek usmjereni na inpute te se zbog toga u praksi vrlo sporo uvodi ova metoda.“
Revizorski sud važna je institucija EU-a jer upozorava na rizike i nedostatke, ali i pruža jamstva zakonitosti i pravilnosti poslovanja te daje smjernice za poboljšanje rada donositeljima politika i zakonodavcima EU-a.

play

Video

screen-shot-2018-07-25-at-12-50-57
I’M srpanj 2018.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
screen-shot-2018-07-25-at-12-50-57
I’M srpanj 2018.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found