OTVOREN POZIV ZA DIGITALNE INOVACIJSKE CENTRE, 27.09.2017.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: „Razvoj tehnološko naprednih centara podrške ključan za poduzetnički sektor“

Fill 3 Copy 6OTVOREN POZIV ZA DIGITALNE INOVACIJSKE CENTRE, 27.09.2017.

Maletić: „Razvoj tehnološko naprednih centara podrške ključan za poduzetnički sektor“

Zastupnica Ivana Maletić sudjelovala je na radnom doručku „Inovacije, mobilno trgovanje i budućnost digitalne trgovine“ u organizaciji European Internet Foruma u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Debata na radnom doručku bila je usmjerena na utjecaj digitalnih tehnologija u modernom svijetu, prvenstveno kroz porast online kupovine, te važnost efikasne prilagodbe načina kupovine zahtjevima modernih kupaca. Ključne teme o kojima su sudionici raspravljali bile su trendovi u e-trgovini i multikanalnoj maloprodaji, budućnost plaćanja, druge ključne tehnologije te izazovi za kreatore politike u pronalaženju prave ravnoteže između postizanja povjerenja potrošača na visokoj razini i ravnopravnih uvjeta za poduzetnike.

Digitalna tehnologija u potpunosti utječe na promjenu modela i načina poslovanja. Naime, moderni potrošači mnogo su zahtijevniji i upravo su oni ključni predvodnici promjena koji traže prilagodbu poslovanja tvrtke u inovativnije i pametnije načine. Temelj modernog načina prodaje svakako podrazumijeva  stavljanje usluga i proizvoda na raspolaganje putem web stranica i mobilnih aplikacija kroz pokretanje internetske trgovine, dostavu proizvoda do kućnih vrata kupaca, a svakako je i od ključne važnosti aktivna prisutnost na društvenim mrežama.

Također, izazovi koje dolaze  upotrebom digitalnih tehnologija, osim za potrošače, od ključne su važnosti za poduzetnike koji moraju poslovanje prilagoditi digitalnim tehnologijama, što svakako dovodi do rasta inovacija i povećanja konkurentnosti.

Zastupnica Ivana Maletić tom je prilikom postavila pitanje predstavniku Europske komisije Peterisu Zilgalvisu, predsjedniku odjela Start-ups and Innovation, DG CONNECT, koje su mogućnosti za osnivanje tehnološko naprednih centara u državama članicama, a koji su bliži poduzetničkom sektoru.

Peteris Zilgalvis naglasio kako je trenutno otvoren POZIV ZA DIGITALNE INOVACIJSKE CENTRE u kojem Europska komisija poziva predstavnike sveučilišta, centara za istraživanje i tehnologiju, startup inkubatore i akceleratore, clustere organizacija i udruge koje predstavljaju privatan sektor te predstavnike javnog sektora koji razvijaju tehnološki pametne planove specijalizacije sa sjedištem u Hrvatskoj, Bugarskoj, Cipru, Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, Latviji, Litvi, Malti, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj ili Sloveniji s ciljem preuzimanja uloge Centra za digitalnu inovaciju.

Navedeni prijavitelji najkasnije do 22. listopada 2017. trebaju ispuniti prijavnicu koja se nalazi OVDJE. Pozivom će se odabrati najmanje 30 institucija koje će se razvijati u centrima za digitalne inovacije iz osam država, a njihovi predstavnici sudjelovat će u programu obuke organiziranom od strane PwC-a i Oxford University Innovation (Oxentia). U sklopu programa obuke predstavnici će sudjelovati na radionicama, treninzima i mentorskim sastancima na temu razvoja poslovnih vještina i modela održivog poslovanja. Nakon odrađenog programa obuke novoosnovani centri sudjeluju u raspodjeli 500 milijuna eura koliko je Europska komisija pripremila iz proračuna programa HORIZON 2020 za podršku u razvoju centara za digitalne inovacije.

Nakon prvog kruga odabira potencijalni kandidati će biti pozvati na intervju te će se u prosincu 2017. godine odabrati 30 sudionika programa.

Dostupne usluge putem centara za digitalnu inovaciju omogućavaju tvrtkama pristup najnovijem znanju, vještinama i tehnologiji za testiranje i eksperimentiranje s digitalnim inovacijama relevantnim za svoje proizvode, procese ili poslovne modele. Neke od ključnih tehnologija kojima Centar za digitalnu inovaciju može pružiti pristup korisnicima uključuju: robotiku, fotoniku, računalne performanse (HPC), analizu podataka, simulaciju, kibernetsko-fizičke sustave i kiber-sigurnost. Osim tehnološkog fokusa, Centar za digitalnu inovaciju može se koncentrirati i na specifične sektore kao što su poljoprivreda, građevinarstvo, proizvodnja.

Kontakt mail za više informacija: smart.factories@pl.pwc.com

screen-shot-2018-07-25-at-12-50-57
I’M srpanj 2018.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
screen-shot-2018-07-25-at-12-50-57
I’M srpanj 2018.

Informativni mjesečnik Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found