REGI, 20.02.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: “Za provedbu strukturnih reformi volja i odlučnost važniji su od novca”

Fill 3 Copy 6REGI, 20.02.2018.

Maletić: “Za provedbu strukturnih reformi volja i odlučnost važniji su od novca”

Na Odboru za regionalni razvoj 20. veljače nakon rasprave o radu Revizorskog suda na području kohezijske politike održana je rasprava o Programu potpore strukturnim reformama u državama članicama na kojoj je sudjelovao potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis.

Uredba o uspostavi Programa potpore strukturnim reformama donesena je u svibnju 2017. Program traje od 2017. do 2020., a za provedbu je bilo osigurano 142,8 milijuna eura. Kako su zahtjevi država članica za korištenjem pomoći iz ovog programa nekoliko puta veći od dostupnih sredstava odlučeno je da je proračun Programa potrebno povećati za 80 milijuna eura te je u tijeku procedura izmjene regulative, a zastupnica Maletić je izvjestiteljica u sjeni.

Provedba strukturnih reformi je uz investicije i odgovornu fiskalnu politiku ključna za dugoročno održiv i visok rast. „Kohezijskom politikom se osiguravaju sredstva za investicije, ali ako države istovremeno ne provode strukturne reforme tada su ta sredstva na dugi rok bačena jer ne pomažu razvoju države već odgodi odnosno ublažavanju pada. Upravo zato je važno povezati program potpora strukturnim reformama s kohezijskom politikom.“, istaknula je u raspravi zastupnica Maletić. Međutim s druge strane problem koji se javlja je činjenica da je za strukturne reforme potrebna politička volja, odlučnost i često potpora svih segmenata društva te regionalne i lokalne razine. „Hoće li ovaj Program osigurati provedbu reformi, posebno ako pomoć traže središnje države bez uključivanja lokalne i regionalne razine te ostalih zainteresiranih skupina društva? Možemo li očekivati rezultate ako nema stvarne potpore provedbi reformi za koje je država zatražila pomoć?“, upitala je zastupnica te dodala kako je važno detaljno analizirati mogućnosti provedbe Programa kako ne bi na kraju države kroz Program imale krivca kojeg mogu okriviti za eventualne neuspjehe u provedbi ili loš image zbog provedbe, a to je EU.

Jako je važno i što će biti izvor sredstava za Program potpore strukturnim reformama. Ne želimo da se kohezijska politika koristi uvijek kao izvor za nove instrumente, a u već u ovom trenutku iz tehničke pomoći države članice financiraju reforme. Jedan od prijedloga je da im se omogući da rezervu za izvrsnost iskoriste za provedbu strukturnih reformi iako je ona prvotno predviđena za dodatno financiranje projekata. Komisija ovih dodatnih 80 milijuna eura namjerava financirati iz instrumenta fleksibilnosti koji na razini godine iznosi 471 milijun eura i služi upravo za financiranje rashoda za koje nema sredstava unutar zadanih limita u proračunu.

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found