PLENARNA 16.01.2019.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: “Projekti u prekograničnoj suradnji su mali, ali važni za razvoj zajedništva i solidarnosti te moraju biti privlačni i jednostavni za provedbu“

Fill 3 Copy 6PLENARNA 16.01.2019.

Maletić: “Projekti u prekograničnoj suradnji su mali, ali važni za razvoj zajedništva i solidarnosti te moraju biti privlačni i jednostavni za provedbu“

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, 16. siječnja, usvojeno je izvješće o programu Europska teritorijalna suradnja (Interreg) u razdoblju 2021.-2027. u sklopu kojeg je usvojen veliki broj amandmana zastupnice Maletić vezanih uz pojednostavljivanje procedura.

„Drago mi je da su amandmani koje sam predložila vezano uz pojednostavljivanje procedura provedbe ušli u konačni tekst i da ćemo u budućnosti imati manja administrativna opterećenja na koja su se korisnici u praksi najčešće žalili.“, istaknula je zastupnica Maletić.

Zastupnica je predložila smanjenje broja izvještaja upravljačkog tijela prema Komisiji te veću fleksibilnost u području ograničavanja elemenata uredskih i administrativnih troškova, putnih troškova te troškova vanjskih stručnjaka i troškova usluga. Predložila je i da glavni partner, budući da ima ključnu ulogu u koordinaciji cjelokupnog projekta, ne može biti organizacija koja ne prima sredstva iz fonda te da treba jamčiti ostalim partnerima dobivanje ukupnog iznos sredstava iz fonda u cijelosti i unutar dogovorenog roka. Ograničila je dostupnost podataka o članovima odbora za praćenje čime se smanjio rizik od utjecaja sudionika i potencijalnih korisnika na odluke odbora.

„Programi Europske teritorijalne suradnje izuzetno su važni za jačanje europske solidarnosti i zajedništva, a posebno prva komponenta prekogranične suradnje i zato mi je drago što smo u Parlamentu prihvatili da se poveća iznos za prekograničnu suradnju. Isto tako zadnja komponenta inovacije je izuzetno važna i nadam se da ćemo uspjeti povećati ukupnu omotnicu za 0,3% kako bismo mogli što više uložiti u inovacije.“, naglasila je zastupnica Maletić.

Pomoću europske teritorijalne suradnje proteklih je desetljeća ostvaren neosporan doprinos zajedničkom rastu Europe, a uklanjanjem granica i birokratskih prepreka osnažen je i olakšan svakodnevni suživot preko granica. Komisija je u svojem prijedlogu predvidjela pet sastavnica Europske teritorijalne suradnje: prekogranična suradnja, transnacionalna i pomorska suradnja, suradnja najudaljenijih regija, međuregionalna suradnja te ulaganja u međuregionalne inovacije.

U EP-u se nismo složili sa predloženim rezovima u području provjerenih i djelotvornih programa prekogranične suradnje u iznosu od 2,2 milijarde eura i međuregionalne suradnje u iznosu od 400 milijuna eura, te smo predložili da se prekograničnoj suradnji dodijeli najviše sredstava, i to 73,8 % što je 7,5 milijardi eura odnosno 1,1 milijardi eura više od dosadašnjeg ulaganja.

 

 

 

play

Video

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found