PLENARNA, 11.09.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: “Program za reforme povećali smo za 80 milijuna eura, a prioritet postaje konvergencija država izvan Eurozone”

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 11.09.2018.

Maletić: “Program za reforme povećali smo za 80 milijuna eura, a prioritet postaje konvergencija država izvan Eurozone”

U utorak 12. rujna 2018. smo velikom većinom od čak 489 glasova dali potporu povećanju Programa za potporu strukturnim reformama. Kao izvjestiteljica EPP-a u sjeni, radila sam na ovom izvješću i drago mi je što je posebno istaknuto da se prioritet pri dodjeljivanju sredstava treba dati državama članicama koje su izvan Eurozone, a kojima želimo pomoći da što prije postignu konvergenciju i ispune kriterije za ulazak u Eurozonu. Time ovaj Program potpore strukturnim reformama postaje dio našeg europskog plana solidarnosti, kohezije i konvergencije u cijeloj Europskoj uniji

Od svibnja 2017. u provedbi je Program potpore strukturnim reformama za razdoblje 2017. – 2020. čiji proračun iznosi 142.8 milijuna eura, a prijedlogom izmjene Uredbe, financijska omotnica Programa povećava se na 222,8 milijuna eura. Program je uspostavljen s ciljem jačanja kapaciteta država članica za pripremu i provedbu administrativnih i strukturnih reformi kojima se održava rast, između ostalog, upotrebom pomoći za učinkovito i djelotvorno korištenje fondovima Unije. Potporu u okviru programa pruža Komisija na zahtjev države članice, a potpora može obuhvaćati razna područja politike, primjerice, javnu upravu, upravljanje prihodima, rast i poslovno okruženje, tržište rada, obrazovanje, zdravstvo i socijalne usluge te financijski sector.

Važno je naglasiti da su države već do sad predale zahtjeva za reformama i projektima reformi za financiranje iz ovog Programa u vrijednosti preko 132 milijuna eura, čime se javila potreba za dodatnim sredstvima programa.

A to se tiče Hrvatske, Vlada je od početka primjene Programa predložila 17 projekata i zahtjeva za pomoć za projekte reformi ukupne vrijednosti 2,3 milijuna eura.

Zastupnica Maletić kao izvjestiteljica EPP-a na raspravama je isticala važnost implementacije strukturnih reformi kako bi se ostvarili bolji rezultati u praksi. “Potrebna je politička volja i potpora različitih sudionika društva, od lokalnih i regionalnih jedinica, poduzetnika i znanstvenika za implementaciju i provedbu reformi  u praksi. Moramo imati jasno definirane ciljeve kako bi ostvarili održivost i rezultate”, kazala je zastupnica.

http://www.ivana-maletic.com/novosteu/maletic-provedbu-strukturnih-reformi-volja-odlucnost-vazniji-novca/

 https://www.ivana-maletic.com/novosteu/maletic-potrebna-politicka-volja-potpora-razlicitih-sudionika-drustva-implementaciju-provedbu-reformi-praksi/

play

Video