REGI, 22.01.2019.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: „Prijedlog regulative za fondove EU-a nije dobar, očekujem da ćete prihvatiti naše prijedloge – veće sufinanciranje, veći predujmovi, provedba N+3 i planiranje za 7 godina”

Fill 3 Copy 6REGI, 22.01.2019.

Maletić: „Prijedlog regulative za fondove EU-a nije dobar, očekujem da ćete prihvatiti naše prijedloge – veće sufinanciranje, veći predujmovi, provedba N+3 i planiranje za 7 godina”

U utorak, 22. siječnja 2019. u Bruxellesu na Odboru za regionalni razvoj (REGI) održana je razmjena gledišta s Corinom Crețu, povjerenicom za regionalnu politiku.

U uvodnom izlaganju povjerenica Cretu istaknula je važnost usvajanja Uredbe o zajedničkim odredbama za fondove EU-a koja obuhvaća sedam različitih fondova koji se provode u partnerstvu s državama članicama te koja je temeljni dokument za pokretanje pregovora o budućnosti kohezijske politike. Povjerenica je zahvalila članovima REGI odbora koji su izglasali izvješće o Uredbi o zajedničkim odredbama koja podržava administrativno pojednostavnjenje te osiguravanje sinergije među različitim fondovima.

„Kohezija je naš krajnji cilj, a pojednostavljenje i fleksibilnost su sredstvo kojim ćemo doći do toga cilja. Ne možemo prihvatiti dvostruke standarde ili različita pravila za različite države članice i ne možemo prihvatiti različita pravila za različite fondove.“, istaknula je povjerenica.

Nadalje, povjerenica Cretu je istaknula važnost programiranja po pravilu 5+2 u kojem će svaka država članica imati mogućnost revizije programiranja nakon 5 godina provedbe čime se stvara dodatna fleksibilnost u trošenju sredstava i prilagođavanje stvarnim potrebama građana.

Zastupnica Maletić sudjelovala je u raspravi te je istaknula da se ne slaže s Povjerenicom kada govori o pojednostavljenu, a kao primjer istaknula je kompliciranje kohezijske politike uvođenjem duplo većeg broja od 85 indikatora pokazatelja uspješnosti provedbe projekata u odnosu na 40 u sadašnjem razdoblje: „To nikako ne može biti povezano uz potrebu za boljim praćenjem rezultata jer broj indikatora ne znači i bolje praćenje, ali ono što sigurno znači je kompliciranje praćenja postignutih rezultata.“, napomenula je zastupnica Maletić.

„Nadam se da ćete na trijalogu podržati naše stajalište Europskog parlamenta kada je riječ o gornjim granicama sufinanciranja i predujmovima  jer smo se suprotstavili vašem prijedlogu i tražimo veće stope sufinanciranja te veće predujmove. Ne slažem se s vašim stavom da programiranje 5+2 pomaže provedbi, taj pristup će samo usporiti planiranje, a timei provedbu. Npr. u trenutnom financijskom razdoblju u 2018. koja je zapravo peta godina implementacije programa sve države članice koje su ugovorile cijeli iznos svoje omotnice bit će uspješne i u implementaciji projekata, one koje će ugovarati kasnije imaju puno manje šanse za korištenje cijele omotnice.“, istaknula je zastupnica.

Zastupnica je napomenula da još nije otvorena rasprava oko aneksa 22 Uredbe o zajedničkim odredbama koja se odnosi na raspodjelu sredstava po država članicama. „Smatram da nije u potpunosti jasan postupak raspodjele sredstava po državama članicama. Nadam se da ćemo u sklopu pregovora o višegodišnjem financijskom proračunu osigurati veća sredstva za  kohezijsku politiku i da na kraju neće doći do smanjenja sredstava pojedinim državama članicama, osobito Hrvatskoj koja je u razdoblju 2014.-2020. imala smanjenu omotnicu zbog postupne prilagodbe prilikom ulaska u EU-u i početka korištenja fondova EU-a.“, kazala je zastupnica Maletić.

Na kraju izlaganja zastupnica se osvrnula i na pitanje uvjetovanosti i činjenicu da se u isto vrijeme raspravlja o uredbama koje su povezane za kohezijskom politikom kao npr. o prijedlogu o novoj regulativi za poduzimanje mjera u slučaju kršenja vladavine prava. „Puno bolje rješenje bi bilo da vlada države članice u slučaju nepoštivanja vladavine prava plaća kaznu izravno u europski proračun u iznosu od 0,2% BDP-a kako je to predviđeno u Paktu o stabilnosti i rastu i time osigurati da se ne blokiraju sredstava krajnjim korisnicima zbog pogreški na razini vlade. Nadam se da ćete se tijekom rasprava u Komisiji i na trijalozima založiti da se sredstva kohezijske politike ne blokiraju i ne transferiraju drugim programima.“, zaključila je zastupnica Maletić.

 

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found