PLENARNA, 13.11.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: Prijedlog Komisije je paradoksalan i udaljava nas od glavnog cilja – smanjivanje razlika u (ne)razvijenosti između država članica, i tome se u EP protivimo

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 13.11.2018.

Maletić: Prijedlog Komisije je paradoksalan i udaljava nas od glavnog cilja – smanjivanje razlika u (ne)razvijenosti između država članica, i tome se u EP protivimo

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, 13. studenoga održana je rasprava o izvješću Parlamenta o višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021. – 2027.

Zastupnica Maletić je tijekom rada u odborima više puta kritizirala prijedlog Europske komisije istaknuvši da ne možemo značajno povećavati (preko 20 %) programe konkurentnosti poput Obzora, Cosme, Life, CEF, Erasmus, a smanjivati programe kohezije i solidarnosti poput Europskog socijalnog fonda za 10%, Kohezijskog fonda za ogromnih 45% i Fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj za 28%. Ovo je paradoksalna i nedopustiva situacija. Kakva je to poruka proračuna? Programe konkurentnosti koje Komisija svojim prijedlogom značajno povećava, najviše koriste najrazvijenije države članice, a programe kojima se pomaže i potiče rast u manje razvijenim državama članicama Komisija smanjuje. To ne može rezultirati smanjenjem razlika u razvijenosti nego upravo obrnuto, a povećanje razlika nikako nije cilj EU-a.

“Ne možemo prihvatiti prijedlog Komisije kojim za gotovo trećinu smanjuje sredstva za ruralni razvoj i to sad, u uvjetima depopulacije i nestajanja sela, kada promoviramo novi koncept “pametnih sela” u želji da ruralne krajeve učinimo privlačnima za život, za što su potrebna i dodatna ulaganja.

Ne možemo govoriti jedno, a kroz proračun poručivati drugo. Proračun mora biti odraz naših ciljeva i politika. Ne možemo se zalagati za ravnomjeran razvoj, a umanjivati sredstva za nerazvijene. Ne možemo potpisivati deklaracije o pametnim selima, a sredstva za ruralni razvoj smanjivati za trećinu. Ne možemo govoriti o važnosti cjeloživotnog učenja, socijalnoj uključivosti i društvenoj solidarnosti, a smanjivati Europski socijalni fond za 7 %. Ne možemo promovirati prometnu i energetsku povezanost te ispunjavanje ciljeva u upravljanju otpadom i vodama, a Kohezijski fond, koji najvećim dijelom financira upravo projekte u tim područjima, ukidati jer smanjenje od 45 % ne mogu nazvati drugačije nego ukidanjem”, istaknula je zastupnica Maletić u raspravama o višegodišnjem proračunskom okviru.

Europski parlament danas je dao prijedlog kojim ispravljamo ovaj paradoks. Razumijemo da su izlaskom Ujedinjenog Kraljevstva uplate u proračun EU-a manje, ali Prijedlog Komisije nije manji nego veći proračun. Upravo zato oštro se protivimo smanjivanjima programa kohezijske i politike poljoprivrednog i ruralnog razvoja.

Sudjelujući na raspravi na plenarnoj sjednici zastupnica Maletić još je jednom istaknula: “Višegodišnjim proračunskim okvirom jasno pokazujemo što želimo postići u EU. Jedan od glavnih ciljeva je smanjenje razlika u razvijenosti država članica i postizanje što boljih životnih uvjeta za sve građane u EU. Zbog toga moram istaknuti da prijedlog Europske komisije sadrži paradoks. S jedne strane povećavaju se značajno programi konkurentnosti od kojih najveću korist imaju najrazvijenije i najkonkurentnije države članice, a smanjuje se kohezijska politika za čak 11%, a Fond za poljoprivredu i ruralni razvoj čak za 28% u uvjetima kada svi govorimo da sela nestaju, da treba naći načina kako ponovno vratiti život tim krajevima. Stav Europskog parlamenta je vrlo jasan, ne želimo smanjenja u tim politikama jer naš cilj je ujednačeni razvoj svih krajeva EU-a.”

play

Video

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found