REGI, 20.02.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: “Prestanimo nametanjem brojnih procedura štititi poduzetnike od njih samih”

Fill 3 Copy 6REGI, 20.02.2018.

Maletić: “Prestanimo nametanjem brojnih procedura štititi poduzetnike od njih samih”

Na sjednici Odbora za regionalni razvoj (REGI), 20. veljače održana je razmjena mišljenja s Illianov Ivanovom, članicom Europskog revizorskog suda koja je prezentirala rad Suda na području kohezijske politike.

Ivanova je na početku svog izlaganja istaknula trend smanjenja broja nepravilnosti u području poštivanja i provedbe propisa. “Broj i postotak utvrđenih nepravilnosti se iz godine u godinu smanjuje, ali je još uvijek iznad dozvoljene razine od 2% i u 2016. je iznosio 4,8%. Najviše nepravilnosti je vezano uz procedure javne nabave i prihvatljivost troškova”, istaknula je.

Zanimljivo je da tijekom revizije projekata koji su provedeni prema pravilima metode pojednostavljenih troškova nije bilo uočenih nepravilnosti. Revizori su utvrdili i česte probleme u provedbi s produženjem rokova provedbe i povećanjem troškova u odnosu na ugovorno te nedostatak dobro postavljenih indikatora po kojima se može pratiti uspješnost postizanja rezultata.

Države zbog utvrđenih nepravilnosti gube novac i zato je zastupnica Maletić upitala predstavnicu Revizorskog suda Ilianu Ivanovu o nepravilnostima u procedurama javne nabave i jesu li najčešće na razini primjene kod poduzetnika. “Trebamo pojednostavniti korištenje EU sredstava i prestati nametati poduzetnicima primjenu procedura javne nabave. Time poduzetnike pokušavamo zaštiti od njih samih jer je sigurno njihov cilj dobiti što bolje i kvalitetnije proizvode i usluge po što nižoj cijeni i smatram da im za postizanje tog cilja nije potrebno poznavanje nimalo jednostavnog Zakona o javnoj nabavi”, istaknula je zastupnica.

Zastupnica je naglasila i da bi pogreške vezane uz troškove veće od ugovorenih Revizorski sud trebao analizirati i prezentirati na sustavan način kako bismo mogli zaključiti je li riječ o namjernom davanju nižih ponuda pa kasnijem povećanju cijena ili je zaista riječ o nepredviđenim okolnostima zbog kojih dolazi do povećanih troškova.

 

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found