PLENARNA, 16.04.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić pozvala Europsku komisiju na uvjetovanje korištenja EU sredstava u BiH rješavanjem problema prekograničnog zagađenja iz bosanskobrodske Rafinerije

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 16.04.2018.

Maletić pozvala Europsku komisiju na uvjetovanje korištenja EU sredstava u BiH rješavanjem problema prekograničnog zagađenja iz bosanskobrodske Rafinerije

Zastupnica Maletić održala je 16. travnja na plenarnom zasjedanju Europskog parlament u Strasbourgu govor na temu sprječavanja zagađenja zraka u Slavonskom Brodu koje nastaje zbog rafinerije u Bosanskom Brodu.

U govoru je istaknula kako su prekogranična zagađenja veliki problem na koji moraju moći utjecati europske institucije: „Nedopustivo je da stanovnici Slavonskog Broda već deset godina trpe posljedice zagađivanja zraka iz rafinerije u susjednoj državi u Bosanskom Brodu. Na razini EU razvili smo financijske instrumente čije korištenje ovisi o volji država i poduzetnika da prijave projekte. Međutim, kada je u pitanju prekogranično ugrožavanje zdravlja ljudi onda odluka ne bi smjela biti samo na državi i poduzetniku. Institucije EU moraju imati veću ulogu utjecanja i mogućnost uvjetovanja EU sredstava rješavanjem prekograničnog izvora zagađenja.“.

Zastupnica Maletić smatra da dostupna EU sredstva u Bosni i Hercegovini, Europska komisija mora moći usmjeriti na rješavanje modernizacije bosanskobrodske rafinerije.

„Stanovnici Slavonskog Broda imaju prvo na čist zrak i mi smo dužni kroz EU projekt osigurati najviše standarde ekološke proizvodnje u Bosanskom Brodu, uz garanciju da će se onečišćenje prekinuti“, zaključila je zastupnica pozvavši Europsku komisiju da se uključi u rješavanje ovog pitanja.

Dodatno zastupnica je poslala i pitanje Europskoj komisiji sljedećeg sadržaja:

Prekogranična zagađenja veliki su problem na koji moraju moći utjecati EU institucije barem uvjetovanjem da se dostupni EU izvori financiranja usmjere prioritetno na rješavanje izvora prekograničnog zagađenja.

Stanovnici Slavonskog Broda već deset godina trpe posljedice zagađivanja zraka iz rafinerije u susjednoj Bosni i Hercegovini, u Bosanskom Brodu.

U tijeku je projekt plinofikacije Rafinerije nafte Brod kroz koji će se opskrba Rafinerije plinom riješiti njezinim izravnim priključenjem na plinski transportni sustav Hrvatske, a sve s ciljem smanjenja onečišćenja. Procjene stručnjaka o efektima plinofikacije su različite i velika je vjerojatnost da će se prekogranično onečišćavanje nastaviti, ali u smanjenom obujmu.

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu više puta postavljali su pitanje Europskoj komisiji tražeći rješenje za ovaj problem prekograničnog zagađenja. Pozdravljam aktivnosti koje je EK pokrenula pozivajući se na Ugovor o energetskoj zajednici o čemu ste nas izvijestili, međutim s obzirom da su BIH dostupna sredstva IPA-e te financijski instrumenti EIB-a, EBRD-a kao i mogućnost dobivanja garancija iz EFSU-a smatram da bi Europska komisija trebala inzistirati na usmjeravanju tehničke pomoći i dostupnih sredstva u osmišljavanje, pripremu i provedbu projekta kojim će se potpuno riješiti problem prekograničnog onečišćenja. Hoćete li i što konkretno poduzeti u rješavanju ovog problema uvjetujući korištenje EU sredstava?

play

Video

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found