ECON, 21.11.2017.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: „Potrebne mjere za veće ulaganje u rast startupova“

Fill 3 Copy 6ECON, 21.11.2017.

Maletić: „Potrebne mjere za veće ulaganje u rast startupova“

Na sjednici Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku, u utorak, 21. studenog 2017. održan je strukturirani dijalog na temu financijskih usluga, financijske stabilnosti i Unije tržišta kapitala s potpredsjednikom zaduženim za euro i socijalni dijalog Valdisom Dombrovskisom koji je također zadužen za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala.

Potpredsjednik Dombrovskis je u svom izlaganju naveo kako je cilj Europske komisije jačanje jedinstvene valute pred nepredviđenim izazovima,  a ključni projekti u postizanju ovog cilja su dovršetak Bankovne unije, Unije tržišta kapitala i obuhvaćanje novih oblika financiranja, uključujući Fintech i održivo financiranje. To će doprinijeti boljem apsorbiranju šokova putem privatnog dijeljenja rizika, većoj zaštiti poreznih obveznika od plaćanja pogrešaka bankarskog sektora i smanjenju potreba javnog dijeljenja rizika unutar Ekonomske i monetarne unije.

U pogledu dovršetka Bankovne unije naglasio je kako još uvijek nedostaje treći stup, a to je uspostava jedinstvenog sustava osiguranja depozita (EDIS). Naveo je da su u Izvješću iz listopada predložili nove ideje koje bi trebale pomoći su-zakonodavcima da postignu sporazum o ovoj ključnoj temi uspostave Bankovne unije s ciljem postizanja kompromisa unutar ovog mandata Komisije i Parlamenta. Dodao je i da je paralelno potrebno dodatno smanjiti rizike u bankarskom sektoru, a Komisijin paket iz studenog 2016. predstavio je niz mjera za uključivanje međunarodnih standarda i mjera za smanjenje rizika u zakonodavstvo EU. Također je istaknuo potrebu ubrzanja trenda smanjenja loših zajmova (NPL) i sprječavanja njihovog ponovnog nastajanja. U tom smislu, u proljeće 2018. Komisija će predstaviti paket mjera koje će se, između ostalog, odnositi i na nacionalne tvrtke za upravljanje imovinom i moguće prudencijalne zaštitne mjere za nove zajmove koji prelaze u kategoriju NPL-ova.  Naveo je kako planiraju predstaviti inicijativu kojom bi Europski mehanizam za stabilnost preuzeo novu funkciju zajedničke zaštitne mjere za Jedinstveni fond za sanaciju (Single Resolution Fund, SRF), što je također važno za dovršetak Bankovne unije.

Vezano za Uniju tržišta kapitala, Dombrovskis je istaknuo da Komisija radi u punoj brzini kako bi stvorila prave uvjete za povećanje sredstava za realno gospodarstvo, a činjenica Brexita znači da ostatak gospodarstva EU treba napredna tržišta kapitala više nego ikad. Dodao je da su već provedene dvije trećine mjera iz originalnog Akcijskog plana iz 2015., a poseban naglasak u budućnosti stavljen je na pružanje većeg izbora za potrošače i boljeg pristupa maloprodajnim financijskim uslugama te jačanje nadzora u smislu ciljane promjene zadataka, upravljanja i financiranja europskih nadzornih tijela. Za početak 2018. Dobrovskis je najavio donošenje EU okvira za osigurane obveznice koji će biti izgrađen na dobro funkcionirajućim značajkama uspješnih nacionalnih tržišta.

Kada je riječ o financijskoj tehnologiji, Dombrovskis smatra da je EU u dobroj poziciji da postane globalni lider. To će zahtijevati dosljednu regulaciju i odgovarajući nadzor za Fintech-ove i njihov rast na jedinstvenom tržištu. Naveo je da će Komisija objaviti Akcijski plan za Fintech početkom iduće godine, a u narednim danima predstavit će standarde za provedbu revidirane Direktive o platnim uslugama s ciljem jačanja sigurnosti i povećanja online plaćanja u EU.

Na kraju je istaknuo da je borba protiv klimatskih promjena veliki izazov, ali i prilika za financijski sektor. Postavljanjem odgovarajućih uvjeta, EU može postati magnet za zelene investicije i biti predvodnica u mobilizaciji javnog i privatnog financiranja za održive projekte te će u tom smislu, Komisija predstaviti Akcijski plan za održivo i zeleno financiranje početkom iduće godine.

U raspravi koja je uslijedila, zastupnica Maletić se osvrnula na izmjene uredbe o insolventnosti u kontekstu jačanja slobodnog kretanje kapitala.  Naglasila je da je, iako će postupak izmjena trajati tijekom cijele 2018. godine, potrebno istovremeno voditi brigu o ispravnoj provedbi propisa u državama članicama. „Zanima me razmišljate li u Komisiji o tome da se paralelno radi na izgradnji kapaciteta u državama članicama što bi unaprijed omogućilo efikasnu provedbu kako ne bismo imali različite primjere praksi u državama članicama što je već slučaj vezano uz ovu uredbu? Smatrate li da nam trebaju specifična rješenja za tvrtke od sistemske važnosti?“, dodala je zastupnica Maletić.

Odgovarajući na pitanja zastupnice Maletić, potpredsjednik Dombrovskis istaknuo je kako je pravni okvir o insolventnosti dio Komisijinog akcijskog plana za nenaplative kredite. „Pokušavamo dati ocjenu nacionalnih okvira o insolventnosti i vidjeti što funkcionira, a što ne i to pokušavamo riješiti kroz preporuke u okviru europskog semestra, odnosno preporuke za pojedinačne zemlje. Imamo i neke prijedloge uključujući prijedloge o ranom restrukturiranju i drugoj šansi. To omogućava preventivno restrukturiranje i potencijalno omogućuje poduzećima da nastave s poslovanjem tako da insolventnost ne dovede do likvidacije poduzeća. Dakle, to mora biti održivi poslovni rizik. Radimo i na ubrzanom jačanju kolaterala kod banaka. To se odnosi samo na komercijalne zajmove, a to bi moglo omogućiti više prostora u bilancama banaka za kreditiranje. Održali smo javne konzultacije koje su se završile u listopadu i mi namjeravamo u prvom tromjesečju sljedeće godine izići s prijedlogom“, naglasio je Dombrovskis.

Što se tiče održivih financija, zastupnica Maletić je istaknula da se nalazimo u jednoj paradoksalnoj situaciji u Europskoj uniji. „Rezultati istraživanja su mnogo bolji od broja inovacija, a to kraju rezultira i malim brojem startupova. Dakle, imamo startupove koji imaju probleme s rastom, i razvojem. Možemo li očekivati od Komisije neke prijedloge o tome kako potaknuti privatne subjekte, pojedince ili poduzeća na ulaganja u dionice u različitim fazama startupova kako bismo im pomogli u bržem daljnjem razvoju i prelasku u scaleupove?“, upitala je zastupnica Maletić.

U odgovoru je potpredsjednik Dombrovskis istaknuo da će Skupina na visokoj razini izraditi akcijski plan početkom sljedeće godine koji će sadržavati niz inicijativa za više privatnih ulaganja u zeleni održivi rast. „Što se tiče startupova s privatnim dioničkim kapitalom, nadamo se kako će naš okvir za socijalno poduzetništvo također pomoći. Što se tiče poslovanja malih i srednjih poduzeća mi imamo takozvani „Funding Escalator“ koji omogućuje financiranje, tj. financijsku pomoć tvrtkama u različitoj fazi razvoja što bi im trebalo omogućiti daljnji rast i razvoj“, zaključio je Dombrovskis.

 

naslovnica
I’M listopad 2018.

Posebno izdanje informativnog mjesečnika Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
naslovnica
I’M listopad 2018.

Posebno izdanje informativnog mjesečnika Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found