DOSSIER EUROPA, 29.11.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: „Porezno rasterećenje i povećane investicije dobre su mjere, međutim Italija kao jedna od najzaduženijih članica ne može dobiti zeleno svjetlo za povećanje socijalnih davanja“

Fill 3 Copy 6DOSSIER EUROPA, 29.11.2018.

Maletić: „Porezno rasterećenje i povećane investicije dobre su mjere, međutim Italija kao jedna od najzaduženijih članica ne može dobiti zeleno svjetlo za povećanje socijalnih davanja“

Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić gostovala je u četvrtak, 29. studenoga u radijskoj emisiji Dossier Europa, urednice Ivane Zorić u studiju EP-a u Bruxellesu.

Europska komisija odbacila 21. listopada prijedlog talijanskog proračuna, po prvi put da je tako postupila prema jednoj državi članici, tvrdeći da planovi potrošnje vlade u Rimu za narednu godinu nisu u skladu s proračunskim pravilima i da bi prekršili zadane ciljeve smanjenja javnog duga. S obzirom da se prijedlog Vlade nije u međuvremenu promijenio, EK je ponovno, 21. studenoga, dala negativno mišljenje u izvješću o nacrtu talijanskog proračuna za 2019.

Ključan problem proračuna kojeg predlaže talijanska Vlada su socijalne mjere za koje u ovom trenutku, s obzirom na preveliku zaduženost, Italija nema fiskalnog kapaciteta poput uvođenja temeljnog dohotka za siromašne ili spuštanje dobi za odlazak u mirovinu. „Italija prvo mora podići konkurentnost i produktivnost te kroz jačanje poduzetnika, industrije, poljoprivrede odnosno gospodarstva u cjelini povećati proračunske prihode i tako stvoriti prostor za mjere koje predlaže.“, istaknula je zastupnica Maletić nadodavši kako povećanjem deficita Italija nastavlja trend rasta duga koji je već sad prekomjeran te time ozbiljno prijeti stabilnosti Eurozone.

Zastupnica Maletić je odgovarajući na pitanje što Europska komisija može učiniti u ovakvim slučajevima kazala kako Komisija može zatražiti pokretanje postupka prekomjernog deficita u kojem se prate dug i deficit, a u talijanskom slučaju riječ je o prekomjernom dugu. „Talijanski dug je jedan od najvećih u Europi, a iznosi 131% BDP-a. Europska komisija sada može predložiti Vijeću pokretanje PPD-a i predloži posebne preporuke talijanskoj vladi“, kazala je zastupnica.

Govoreći o mogućim financijskim sankcijama Italiji, zastupnica Maletić rekla je kako one mogu iznositi 0.2% BDP-a koje se nameću nakon davanja preporuka i pokretanja PPD-a. „Ako Italija ne postupi po preporukama, onda slijede financijske sankcije, u iznosu od oko 4 milijarde eura ili 0.2% BDP-a koje se prvo stavljaju kao depozit u središnju banku (u prvom koraku depozit koji donosi kamatu, zatim beskamatni), a nakon toga ako u roku od godine dana preporuke opet nisu ispunjene ta se sredstva uzimaju kao konačna sankcija prema Italiji“, objasnila je zastupnica.

Cijelo gostovanje zastupnice Maletić možete poslušat na linku u nastavku: http://www.presscut.hr/AUDIOCLIP/AudioClip_3430648.mp3

 

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE