INVESTEU, 13.12.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: Podržala sam novi InvestEU program koji je preko tri puta veći od dosadašnjeg i pomoći će u realizaciji projekata inovatora i poduzetnika u Hrvatskoj

Fill 3 Copy 6INVESTEU, 13.12.2018.

Maletić: Podržala sam novi InvestEU program koji je preko tri puta veći od dosadašnjeg i pomoći će u realizaciji projekata inovatora i poduzetnika u Hrvatskoj

Na zajedničkoj sjednici Odbora za proračun i Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku, u Europskom parlamentu u Strasbourgu, u četvrtak 13. prosinca održano je glasovanje o uspostavi programa InvestEU.

U okviru višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje 2021.–2027. program  InvestEU uspostavlja se kao jedinstveni instrument EU-a za potporu ulaganjima u državama članicama i nastavak je Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU-a) iz tekućeg razdoblja 2014.-2020. Dosadašnja izdvajanja od 4,0 milijardi eura povećavaju se na 13,1 milijardu eura što pokazuje odlučnost EU-a da kroz značajno povećanje ulaganja i razvojnih projekata odgovori na izazove novog vremena u kojem su ključne inovacije, moderna tehnološka rješenja i digitalizacija.

InvestEU sastoji se od: Fonda InvestEU kojim se pruža jamstvo EU-a za financiranje projekata, savjetodavnog centra InvestEU koji će pružati tehničku pomoć za izradu projekata i portala Invest EU koji sadrži lako dostupnu bazu podataka za promicanje projekata kojima je potrebno financiranje.

Zastupnica Maletić radila je dosta na promociji dosadašnjeg EFSU-a u Hrvatskoj te je 13.4. ove godine održala konferenciju „Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) – prednosti i prilike za poduzetnike i lokalne jedinice“ na kojoj je sudjelovao i potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen, a izdala je i posebnu publikaciju na istu temu  (https://issuu.com/ivanamaletic/docs/efsu_web__2_i na engleskom dostupno na https://issuu.com/ivanamaletic/docs/efsu_engl). Upravo zbog uključenosti u EFSU i praćenje rezultata u praksi, zastupnica Maletić izjavila je kako podržava višestruko povećanje Europskog fonda za strateška ulaganja uz želju da što više projekata inovatora i poduzetnika u Hrvatskoj dobije garancije iz novog InvestEU programa.

„InvestEU možemo dodatno povećati ne samo ulaganjima poduzetnika već i zaklada i filantropskih organizacija te je važno osigurati povezivanje i sinergiju te ulagačima iz ovog sektora omogućiti podupiranje socijalnog poduzetništva i projekata koji imaju šire društveno značenje i korist za zajednicu“, istaknula je zastupnica Maletić koja je predložila amandmane za uključivanje filantropskih investitora, koji su i usvojeni.

 

screen-shot-2018-04-12-at-09-59-08

 

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found