PLENARNA, 09.02.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: “Nema rasta plaća bez veće produktivnosti i financiranja rizičnijih, inovativnih poslovnih pothvata“

Fill 3 Copy 6PLENARNA, 09.02.2018.

Maletić: “Nema rasta plaća bez veće produktivnosti i financiranja rizičnijih, inovativnih poslovnih pothvata“

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, 5. veljače održana je rasprava o Godišnjem izvješću Europske središnje banke na kojem su sudjelovali predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi i povjerenik Europske komisije Valdis Dombrovskis.

Zastupnica Maletić sudjelovala je u raspravi i na početku je pohvalila aktivnosti Europske središnje banke koja je svojim mjerama omogućila razdoblje povoljnog financiranja i smanjivanje razlika u visini kamatnih stopa među državama članicama što se u praksi itekako osjeća ne samo na području eurozone nego i u državama članicama izvan eurozone, pa tako i u Hrvatskoj.

Zastupnica je istaknula kako su mjere ESB značajno doprinijele stvaranju uvjeta stabilnosti, predvidljivosti, sigurnosti i povjerenja, a to su glavni preduvjeti rasta investicija i poticanja novih poslovnih pothvata. Jedan od nedostataka koji je predsjednik Draghi istaknu analizirajući gospodarske pokazatelje, dosadašnji rast te buduća predviđanja, je nedovoljan rast plaća zbog čega se povećavaju ekonomske i socijalne nejednakosti među ljudima i regijama, te je zastupnica polazeći iz toga komentirala: “Za snažniji rast i smanjivanje nejednakosti u razvijenosti među državama članicama potrebne su inovacije, trebaju nam nova znanja i vještine koji su temelj naprednih tehnoloških rješenja što je ključ za rast produktivnosti, a bez svega toga nema stabilnog i značajnog rasta plaća. Međutim nedostaju izvori financiranja upravo za inovativne i rizične projekte koji nas vode u razvoj”, istaknula je zastupnica Maletić. Zaključila je da je važno promijeniti modele financiranja i dati šansu poduzetnicima s novim idejama, rizičnijim projektima, pa i onima koji su opterećeni dugovima, ali imaju izvrsne poslovne planove i osigurana tržišta. Europa treba više hrabrosti.

Tijekom izlaganja Draghi je napomenuo da je gospodarstvo u eurozoni u stalnom rastu, realni BDP na europodručju u 2017. povećao se za 2,5%, broj zaposlenih za 7,5 milijuna od 2013., a stopa nezaposlenosti je na razini od 8,7%,  to je najniža stopa nezaposlenosti u posljednjih devet godina. U svim glavnim sektorima, industriji, građevinarstvu i tržišnim uslugama došlo je do porasta zaposlenosti, a kao jedan od ključnih pokretača rasta naveo je jačanje malih i srednjih poduzetnika.

„Pozitivni trendovi potaknuti su i ojačani mjerama monetarne politike ESB-a koje su olakšale uvjete financiranja za kućanstva i za poduzeća, pri čemu su mali i srednji poduzetnici imali najviše koristi. “, istaknuo je Draghi.

Ipak još ima dosta područja na kojima je potrebno raditi kako bi se rast održao i pojačao. Dosadašnji rast ne prati i rast plaća, a razlog za to je još uvijek niska produktivnost te kvaliteta novih radnih mjesta. Riječ je o radnim mjestima na pola radnog vremena ili o privremenom radu te su i plaće niže. Tako je Draghi objasnio zašto je nominalni rast plaća sporiji od očekivanog. U nastavku predsjednik ESB-a je istaknuo: „Uvjeti kredita su se u svim zemljama i sektorima poboljšali, a poboljšava se i naplata zajmova. Prije četiri godine započet je oporavak investicija, ali nismo još došli do brojki prije krize, nema razloga za euforiju, iako se situacija za kreditiranje poboljšala. Povoljne uvjete financiranja održavat ćemo i u sljedećem razdoblju.“

Na kraju svojeg izlaganja Draghi je rekao da krajem svibnja ove godine očekuje znatno veći stupanj ulaganja u privatni sektor, da se situacija sa kreditiranjem i dalje poboljšava, te da očekuje daljnje smanjenje kamatnih stopa za male i srednje poduzetnike.

play

Video

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found