REGI, 22.11.2018.

Početna stranica | NovostiEU | Maletić: Ne možemo zbog kršenja vladavine prava kažnjavati građane. U duhu EU-a je potaknuti na pozitivne promjene, a ne odbacivati ljude i produbljivati sukobe.

Fill 3 Copy 6REGI, 22.11.2018.

Maletić: Ne možemo zbog kršenja vladavine prava kažnjavati građane. U duhu EU-a je potaknuti na pozitivne promjene, a ne odbacivati ljude i produbljivati sukobe.

Loše pripremljen i neusklađen prijedlog Komisije o zaštiti proračuna Unije u slučaju kršenja vladavine prava na Odboru za regionalni razvoj potpuno je izmijenjen.

Europska komisija predložila je Uredbu o zaštiti proračuna Unije u slučaju općih nedostataka u pogledu vladavine prava u državama članicama koja je neprimjenjiva, neusklađena s Financijskom regulativom, Temeljnim ugovorom i Uredbom o utvrđivanju zajedničkih odredbi za fondove EU-a (CPR), ocijenila je zastupnica Maletić te je kao izvjestiteljica EPP-a predložila niz izmjena od kojih su najvažnije:

– odgovornost Europske komisije za poduzimanje mjera u slučaju općih nedostataka koji imaju posljedice na proračun i dobro financijsko upravljanje,

– zaštita krajnjih korisnika korištenja EU sredstava u slučaju poduzimanja mjera blokiranja sredstava državi,

– izuzimanje kohezijske politike odnosno ESI fondova u slučaju općih nedostataka koji imaju posljedice na proračun i dobro financijsko upravljanje iz ove regulative, jer su za to u CPR-u i Financijskoj regulativi propisane mjere.

Sve izmjene koje je zastupnica Maletić predložila usvojene su 22. studenoga 2018. na Odboru za regionalni razvoj Europskog parlamenta te je tako, uz usvojene izmjene i drugih izvjestitelja u sjeni, prijedlog Komisije potpuno promijenjen.

„Ne možemo zbog lošeg pravosuđa, nepoštivanja prava Unije ili lošeg upravljanja javnim novcem na razini države kažnjavati građane, poduzetnike, neprofitne organizacije i druge korisnike sredstava iz proračuna EU-a. Slažem se da u državama gdje postoji problem primjene vladavine prava sredstva više usmjerimo na projekte kojima će se razvijati svijest i mijenjati načini rada, ali nikako se ne slažem da zbog loše prakse i rada vlada kažnjavamo cijeli narod. To nije u skladu s načelima i ciljevima Europske unije,“, istaknula je zastupnica Maletić protiveći se prijedlogu Europske komisije.

 

 

5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Komentari

Nema komentara. Budi prvi/a koji će komentirati članak.
leave-comment-icon

Ostavi komentar

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
5-godina
Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru

Knjiga „Pet godina Republike Hrvatske u europskom semestru“, urednice i …

PRELISTAJTE ČASOPIS

Slijedeća radionica #mojeuprojekt

SVI

30

PON

Praktični rad u grupama (1.dio)

POGLEDAJ SVE RADIONICE

Povezani članci

No items found